Urmează 3 zile de proteste în București. Amenințare cu greva în spitale, iar angajații ANAF spun că, dacă nu le cresc salariile, vor scădea încasările la buget

Urmează 3 zile de proteste în București. Amenințare cu greva în spitale, iar angajații ANAF spun că, dacă nu le cresc salariile, vor scădea încasările la buget
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ciuda caniculei prognozate, la Bucureşti se anunţă proteste pentru miercuri, joi şi vineri.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” anunţă desfăşurarea unui miting naţional al lucrătorilor din Sănătate, miercuri, începând cu ora 11:00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Iar angajaţii ANAF vor protesta în zilele de joi şi vineri, în faţa Ministerului Finanţelor.

5.000 de angajaţi din Sănătate

La protestul de miercuri sunt aşteptaţi să participe peste 5.000 de angajaţi din Sănătate, care se vor lupta cu căldură toridă şi, mai ales, cu indiferenţa Guvernului faţa de situaţia celor care au grijă de sănătatea cetăţenilor.

Revendicările susţinute de protestatari au ca scop obţinerea unor drepturi de natură salarială şi introducerea unor măsuri de reformă în desfăşurarea activităţii angajaţilor din Sănătate.

Solicitările de natură salarială sunt ivite pe fondul unei reduceri dramatice a salariilor reale (a puterii de cumpărare a salariului) din cauza inflaţiei, amplificată de un val de scădere a veniturilor salariale ivit în tot mai multe unităţi. Ele vizează în special drepturi fundamentale, prevăzute în actuala lege a salarizării, de care angajaţii sunt lipsiţi în mod abuziv, acuză Federaţia „Solidaritatea Sanitară" . 

Potrivit sindicatului, ”protestul este desfăşurat în contextul unei scăderi fără precedent a încrederii angajaţilor din Sănătate în Guvern, accentuată de „Ordonanţa amăgirilor" (OUG nr. 63/2023)”.

ADVERTISING

”Această „Ordonanţă fantomă" (care „există" dar căreia nu-i vede nimeni efectele anunţate; nu doar că nu rezolvă probleme salariale ale angajaţilor, ci le accentuează pe cele anterioare. Ea este, în egală măsură, o mostră de indiferenţă şi incompetenţă, constituind un adevărat afront la adresa profesioniştilor din Sănătate.

Acest act normativ furnizează o dovadă în plus că Guvernul nu a luat cu adevărat în considerare aşteptările legitime ale angajaţilor din Sănătate, refuzând să le rezolve problemele prin negociere cu organizaţia care-i reprezintă în cadrul protestelor. 

Atenţionăm Guvernul că protestul organizat mâine, miercuri, 12 iulie, în Piaţa Victoriei, face parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru decizia privind declanşarea grevei generale în sectorul public de sănătate. 

De asemenea, este relevant faptul că, în paralel cu acţiunile tradiţionale, în perioada următoare urmează să ajungă la scadenţă formele alternative de protest, sprijinite de tot mai mulţi angajaţi, respectiv demisia medicilor din gărzile suplimentare şi refuzul angajaţilor care participă la asigurarea continuităţii serviciilor medicale/funcţionării unităţii de a mai efectua ture. Acestor forme de exprimare a nemulţumirii le vom adăuga alte forme de protest”, spune Federaţia. 

ADVERTISING

Federaţia „Solidaritatea Sanitară"  precizează că ”toate aceste acţiuni conturează o cale complementară sau alternativă la greva generală”. 

”Chiar şi în situaţia în care Guvernul României (cu sprijinul complicilor săi) îşi va menţine decizia abuzivă de-a interzice o grevă legală a angajaţilor din Sănătate, acesta va fi nevoit să suporte seria acţiunilor alternative, cel puţin la fel de severe din perspectiva efectelor.

Mulţimea protestelor exprimă nemulţumirea în continuă creştere faţă de atitudinea Guvernului, acesta asumând drept consecinţă a atitudinii sale riscul blocării funcţionării normale a sistemului public de sănătate”, spun sindicatele în comunicat. 

La ANAF se cer salarii mai mari

Şi angajaţii ANAF vor protesta în zilele de joi şi vineri, în faţa Ministerului Finanţelor, având mai multe solicitări, printre care indexarea salariilor cu rata inflaţiei, introducerea sporurilor în salariul de bază şi consultări reale pe tema noii legi a salarizării unitare.

ADVERTISING

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală Solidaritatea a transmis că acest protest va fi ultimul înainte de declanşarea grevei de avertisment şi a grevei generale. 

“Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală Solidaritatea, reprezentativă la nivelul ANAF şi a unităţilor subordonate acesteia, afiliată la Blocul Naţional Sindical, având în vedere faptul că solicitările anterioare ale acesteia au rămas fără niciun răspuns, va organiza în data de 13.07.2023, între orele 13 şi 14, în faţa Ministerului Finanţelor, un protest pentru a atrage atenţia guvernanţilor, pentru ultima dată înaintea grevei de avertisment şi a grevei generale, asupra solicitărilor membrilor noştri”, se arată în comunicat. 

Astfel, prima solicitare a angajaţilor din ANAF este ca în noua lege a salarizării unitare să se prevadă indexarea anuală a salariilor din ANAF şi MF cu rata inflaţiei. 

“Solicităm acest fapt, în primul rând, pentru a se corecta o eroare gravă a guvernărilor anterioare, care au permis indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, dar nu au considerat necesară şi indexarea salariilor cu această rată, permiţând astfel apariţia unor dezechilibre grave între componentele bugetului de stat, precum şi mărirea gradului de nesustenabilitate a sistemului public de pensii”, a transmis Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală Solidaritatea. 

Dacă nu cresc salariile la ANAF, vor scădea încasările la buget

Sindicaliştii mai cer consultări reale şi nu formale, legate de forma şi fondul noii legi de salarizare unitară. 

“Dorim ca în noua lege a salarizării unitare, activitatea desfăşurată de către colegii noştri din MF şi ANAF să fie recompensată în mod corespunzător, în conformitate cu importanţa socială şi complexitatea muncii lor.

Arătam faptul că o salarizare necorespunzătoare a angajaţilor MF şi ANAF va avea un efect negativ asupra realizării încasărilor bugetare propuse, va duce la scăderea gradului de conformare voluntară la plată a agenţilor economici, va stimula creşterea evaziunii fiscale şi la scăderea gradului de încasare a impozitelor şi taxelor.

Considerăm că degradarea acestor indicatori în ultimii ani a corespuns exact cu perioada de scădere efectivă a puterii de cumpărare a angajaţilor MF şi ANAF, exact aşa cum gradul de colectare a taxelor şi impozitelor şi toţi ceilalţi indicatori s-au îmbunătăţit în perioada în care veniturile reale ale angajaţilor au crescut”, susţine Federaţia. 

Sindicaliştii mai solicită elaborarea unui statut al personalului din ANAF şi introducerea actualelor sporuri în salariul de bază. 

“Cerem ANAF să folosească toate prerogativele pe care le are, în vederea elaborării şi adoptării unui statut al personalului din ANAF şi MF. Arătam faptul că această solicitare este menită să reglementeze mai exact drepturile şi obligaţiile acestor angajaţi şi, mai ales, să ofere un cadru clar în care aceştia urmează să îşi desfăşoare activitatea specifică, feriţi de orice ingerinţe sau ameninţări din exterior. 

Solicităm introducerea actualelor sporuri de care beneficiază angajaţii MF şi ANAF în salariul de bază. Facem prezenta solicitare în vederea asigurării unei stabilităţi şi predictibilităţi în zona politicii salariale şi economice a membrilor pe care îi reprezentăm. 

Până în ultima clipă ne păstrăm speranţa într-o rezolvare cât mai grabnică a solicitărilor membrilor noştri, precum şi evitarea declanşării unui conflict de muncă”, a mai transmis Federaţia.

O alertă ANM anunţă zile de căldură sufocantă la Bucureşti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇