Urgențele spitalelor sunt pline, dar unii pacienți sunt clienți fideli: Un tânăr s-a dus la UPU de 64 de ori în decurs de 2 luni

Urgențele spitalelor sunt pline, dar unii pacienți sunt clienți fideli: Un tânăr s-a dus la UPU de 64 de ori în decurs de 2 luni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Secţiile de Primiri Urgenţe ale spitalelor sunt mereu pline, iar bolnavii trebuie să stea la cozi infernale.

Pe de o parte, e firesc să fie aglomerat în plin sezon de gripă, Covid şi alte viroze respiratorii, care acum fac ravagii şi cât pentru anii precedenţi când masca ne-a ferit de ele.

Din păcate, însă, mulţi pacienţi cu urgenţe reale sunt nevoiţi să aştepte pentru că alţii vin la spital pentru orice problemă.

Asta se întâmplă şi la UPU SMURD Bihor, unde e mereu plin şi din cauza unor pacienţi care aglomerează nejustificat acest serviciu.

Un medic relatează la Digi24 unde s-a ajuns.

"De exemplu, vin pentru dureri lombare de luni de zile, pentru tratament antialgic, dar fără să meargă către un consult de specialitate.

A doua categorie sunt cei care vin frecvent pentru că au patologii, diverse tulburări.

Există și pacienți care se prezintă la camera de primiri urgențe zilnic sau de mai multe ori pe săptămână. Unii dintre ei devin recalcitranți, dacă nu sunt preluați de medici.

Un caz devenit celebru la UPU SMURD Bihor este cel al unui bărbat de 27 de ani care, în decurs de 2 luni, s-a prezentat de nu mai puțin de 64 de ori. Este consumator de cocaină și a venit de fiecare dată pentru o analiză de sânge care să indice dacă a făcut sau nu infarct miocardic", spune Hadrian Borcea - medic-șef UPU SMURD Bihor.

Şi evident că aceşti pacienţi fac ca persoanele care au realmente probleme acute să aştepte cu orele.

"Din păcate, sunt alții cu alte probleme care ar trebui luați mai în serios și care trebuie să aștepte pentru că cineva consumă ce n-ar trebui", spune medicul.

Dar şi cei cu o banală viroză pot aglomera inutil camerele de gardă, deşi ar putea merge la medicul de familie, dacă nu au simptome severe.

"Semnele de viroză, spre exemplu, viroza respiratorie, pot fi gestionate cu succes într-un centru de permanență sau prin medicul de familie", adaugă Aurelian Bulzan, medic primar UPU SMURD Bihor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇