Un japonez a primit din greșeală 358.000 de dolari de la stat şi i-a pierdut pe toţi

Un japonez a primit din greșeală 358.000 de dolari de la stat şi i-a pierdut pe toţi

Un tânăr în vârstă de 24 de ani a decis că e mai bine să trăiască clipa atunci când a primit în cont, dintr-o eroare, toate fondurile pe care autoritățile locale le pregătiseră pentru persoanele afectate financiar de pandemie.

Ajutoarele în valoare totală de 358.000 de dolari au intrat în contul greșit în luna aprilie. Autoritățile locale din Abu, un oraș din vestul Japoniei, au creat un program de sprijin pentru persoanele cu probleme financiare provocate de pandemie, însă în loc să trimită banii celor 463 de beneficiari, i-au virat pe toți în contul unui tânăr care figura și el pe listă, relatează The Guardian.

ADVERTISING

După ce și-au dat seama de greșeală, autoritățile au deschis pe 12 mai un proces împotriva bărbatului, cerându-i returnarea imediată a banilor, plus achitarea costurilor legale, însă nu au reușit să-i mai dea de urmă.

Tânărul, al cărui nume nu a fost dat publicității, locuia singur și lucra ca vânzător la un magazin, dar a renunțat la serviciu.

Inițial, acesta a acceptat să returneze banii, apoi a susținut, fără nicio explicație, că banii i-au fost "luați" din cont. Datele bancare atestă, însă, că între 8 și 21 aprilie el a retras tot numerarul disponibil.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Avocatul bărbatului a declarat, săptămâna aceasta, că acesta a jucat toți banii la cazinouri online folosind telefonul mobil și a adăugat că ar fi "dificil" pentru clientul său să returneze fondurile, fiindcă nu mai deține niciun bun pe numele lui.

Primarul din Abu, Norihiko Hamada, a spus că fapta tânărului este "de neiertat" și că municipalitatea trebuie să facă tot posibilul pentru a recupera banii.

Avocatul a declarat că cele două părți au încercat să rezolve problema, însă experții sunt de părere că orașul nu va reuși să-și ia înapoi banii. "Chiar dacă câștigă procesul și trece la executarea silită, va fi greu să mai recupereze banii dacă omul n-are niciun bun", a explicat Hisashi Sonoda, profesor emerit de drept penal la Universitatea Konan din Kobe, pentru ziarul Mainichi Shimbun.

ADVERTISING

Sonoda a mai spus că fapta tânărului este "discutabilă din punct de vedere moral", dar a adăugat că urmărirea penală ar putea fi dificilă, întrucât dreptul oamenilor de a retrage banii din conturi este garantat de codul civil japonez.

Până la rezolvarea situației, autoritățile locale din Abu au reparat greșeala trimițând fiecărei persoane care avea nevoie de ajutor câte 100.000 de yeni japonezi (738 de euro).

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇