Un copil de 6 ani din Gorj, vândut de părinți și scos din țară cu acte false, de un cetățean german

Un copil de 6 ani din Gorj, vândut de părinți și scos din țară cu acte false, de un cetățean german

Un copil din Gorj ar fi fost vândut în Germania pentru o sumă derizorie.

News.ro transmite că ar fi vorba de câteva sute de lei, Antena 3 vorbeşte de 8.000 de lei (1.600 de euro).

Cert este că procurorii şi angajaţii de la Protecţia Copilului fac anchete după ce un băiat de şase ani ar fi fost scos din România de un cetăţean german cu o procură falsă, scrie Adevărul.

Iar preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului va face o deplasare în Germania, pentru repatrierea a minorului. Cazul a plecat de la o sesizare a autorităţilor germane. Copilul este în custodia lor din 18 aprilie.

Ancheta din România

Băieţelul ar fi fost vândut în decembrie 2023. Familia din care provine avea mai mulţi copii, dar nu era monitorizată de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru că nu a ridicat probleme în trecut.

Autorităţile au aflat de tranzacţie când pe adresa Direcţiei de Protecţie a Copilului din Gorj a apărut o sesizare din Germania în care se solicita să se verifice dacă băiatul se află la domiciliu.

ADVERTISING

Ulterior, reprezentanţii de la Protecţia Copilului au fost cei care au înştiinţat DIICOT cu privire la acest caz.

Tatăl copilului este alcoolic, iar mama pare a avea probleme psihice, au constatat autorităţile care s-au deplasat la locuinţa familiei, potrivit News.ro.

"Situaţia minorului a intrat în atenţia DGASPC Gorj urmare a adresei înaintate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în luna aprilie 2024. Imediat s-a demarat procedura conform legislaţiei în vigoare, fiind înştiinţate instituţiile abilitate să verifice aspectele sesizate şi să intervină conform competenţelor legale (DIICOT).

Reprezentanţii DGASPC Gorj s-au deplasat la domiciliul familiei împreună cu reprezentanţii autorităţii locale pentru a evalua situaţia socio-familială. S-a constatat, în urma intervenţiei şi a discuţiilor purtate cu reprezentanţii legali, că minorul în cauză nu se află la domiciliu", spune purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj, Minodora Sucea, pentru Agerpres.

Acasă la băiat s-a constatat că mai există doi copii (o fetiţă de opt ani şi un băieţel de doi ani şi şase luni), care au fost preluaţi şi plasaţi la asistenţi maternali profesionişti.

"Un psiholog şi asistenţi sociali din cadrul DGASPC Gorj, împreună cu domnul director general, Laurenţiu Diaconescu, şi doamna ministru Natalia Intotero, i-au vizitat pe cei doi fraţi ai minorului la domiciliul asistenţilor maternali, purtând discuţii cu aceştia.

Cei doi minori urmează un program de consiliere psihologică, precum şi alte investigaţii medicale în funcţie de nevoile identificate. Facem precizarea că, după clarificarea situaţiei juridice a minorului aflat în Germania, vom interveni în preluarea acestuia şi instituirea unei măsuri de protecţie specială", a mai spus Minodora Sucea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cazul a plecat din Germania

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a precizat că „săptămâna viitoare preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie va efectua o deplasare de urgenţă în Germania, unde va sta de vorbă cu autorităţile germane în vederea repatrierii, într-un timp cât mai scurt, a minorului care acum este în grija lor”.

„Eu am fost ieri (joi – n.red.) să mă asigur că fraţii minorului care acum se află în Germania sunt bine îngrijiţi de statul român, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Alături de directorul DGASPC Gorj, m-am deplasat ieri pentru a mă întâlni cu aceştia. E vorba de un minor de doi ani şi jumătate şi de o minoră opt ani. Am discutat cu asistenţii maternali. Am fost în prezenţa psihologilor. M-am asigurat că ei beneficiază şi vor beneficia în continuare de sprijin din partea psihologilor şi că sunt foarte bine îngrijiţi.

ADVERTISING

Este un dosar instrumentat de DIICOT. DIICOT a fost sesizat de DGASPC, în urma unei solicitări din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, venită de la autorităţile de protecţie socială din Germania pentru a furniza mai multe date cu privire la situaţia minorului în cauză din România”, a afirmat Natalia Intotero, într-o intervenţie telefonică, la Antena 3.

Ulterior, şi DIICOT a anunţat că băieţelul a fost preluat de către autorităţile germane, încă din data de 18 aprilie.

Instituţia a deschis dosar penal pentru trafic de minori, cercetările fiind deocamdată derulate in rem.

”Cercetările sunt efectuate in rem, iar această etapă nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor  pentru stabilirea corectă şi completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”, a transmis DIICOT.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇