Statuia care i-a scos din minți pe ieșeni. O femeie chiar a lovit-o cu piciorul: "Să dărâmăm, să tăiem" (Video) UPDATE Reacția autorului

Statuia care i-a scos din minți pe ieșeni. O femeie chiar a lovit-o cu piciorul: "Să dărâmăm, să tăiem" (Video) <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacția autorului

Revoltă mare la Iaşi din cauza unei statui.

De “Luna sculptorilor“, Primăria condusă de Mihai Chirica a expus în oraş mai multe sculpturi, una însă a atras atenţia şi o femeie a ajuns chiar să o lovească cu piciorul şi să spună că ar trebui dărâmată.

Opera de artă se cheamă Hidra şi a fost realizată de Costin Ioniţă. Sculptura vrea să sugereze lipsa de verticalitate şi umanitate a clasei politice româneşti. Statuia are trupul lui Lenin din care ies 7 trandafiri, simbolul clasei politice de după Revoluţie.

Sculptura a fost instalată în apropierea Casei Pogor, la baza dealului Copou, chiar în fața Grupului Statuar al Voievozilor.

În 2012, aceeaşi statuie a fost expusă în Piaţa Presei din Bucureşti:

428625783_7589122131119003_6590718996067960972_n
Foto: Facebook/Ioana Ciocan

Primarul Mihai Chirica a promovat iniţiativa artistică pe Facebook, dar oamenii din oraş s-au arătat nemulţumiţi.

Iată câteva reacţii:

ADVERTISING

"Avem voie să simțim şi reacții de repulsie la vederea unora dintre aceste obiecte de 'artă'? Sau poate asta chiar e şi dorința autorilor unora dintre ele."

"Mi-e dor de artă, de emoție frumoasă. Ne copleșește urâtul ..."

"Mare parte din aceste oribilități numite artă contemporană nu a fost solicitată de ieșeni. Suntem profund dezgustați de activitatea dvs. penală și de "arta" pe care o aduceți în Iași".

"Statuia asta chiar nu are ce cauta in peisaj.." sau "Asta de pe Copou e urâtă în draci", scriu oamenii chiar despre Hidra.

Iar altcineva adaugă: "Bună ziua domnule Primar Mihai Chirică, rog duceți-vă în Copou, în fata grupului statuar de domnitori români s-a pus o statuie simbol care prin simbolismul ei denigrează tot șirul de domnitori ai României...eu, din știința mea, aţi făcut nenumărate lucruri bune pentru Iaşi, sunteţi un om cu suflet și nu pot gândi ca aţi avut cunoştinţă de aşa ceva...cineva sau mai mulți doresc sa mânuiască, să denigreze imaginea dvs pentru a nu fi reales....în calitate de cetaţeană și de susținătoare a dvs...va sfătuiesc...luați masuri de urgenţă și scoateți statuia care reprezintă un corp de domnitori din locul unde ar trebui sa fie capul...ies șerpi....iar individul care a creat acest monstru sa fie diferit oprobiului public și Justiției Române!"

De la dezgust la violenţă a fost doar un pas. Wow Iaşi a postat imagini în care o femeie loveşte sculptura cu piciorul şi plănuieşte distrugerea ei.

ADVERTISING

“Mai venim cu cineva şi să dărâmăm, să tăiem asta. Din gâtul ăstuia ies nişte şerpi, nu are cum să fie nişte flori“, spune individa.

Hidra din Iași a fost distrusă de localnici! Opera de artă a fost expusă în cadrul Lunii Sculptorilor Români la Iași

Publicată de WOW Iași pe Miercuri, 21 februarie 2024

Poliţiştii au demarat cercetări, după ce au apărut imaginile.

“În urma imaginilor apărute în spaţiul public, privind o persoană care loveşte cu piciorul o statuie din Parcul Voievozilor din municipiul Iaşi, facem precizarea că poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la această situaţie şi vor fi efectuate verificări pentru stabilirea întregii situaţii de fapt“, transmite IPJ Iaşi.

De asemenea, o altă femeie îşi face cruce în faţa statuii şi spune că a venit să vadă creaţia cu ochii ei.

“Nu am putut să adorm azi-noapte după ce am văzut-o pe Internet şi am venit aici să văd cu ochii mei”.

Reacţia sculptorului

Sculptorul Costin Ioniţă e uimit de reacţia violentă a femeii care loveşte cu piciorul lucrarea sa.

ADVERTISING

“Am rămas uimit când am văzut acele imagini cu femeia lovind lucrarea cu piciorul. Credeam că reacţiile negative rămân în online, nu mă aşteptam la aşa ceva. Îmi e şi milă de doamna respectivă. Suntem în an electoral şi văd cum unii încearcă să profite. Nu depun plângere la Poliţie, pentru că nu vreau să îi fac rău acelei femei. Dar cred că a fost instigată“, a declarat pentru News.ro sculptorul Costin Ioniţă.

Întrebat dacă s-a gândit să aibă o discuţie cu femeia respectivă, Costin Ioniţă a răspuns: “Am plecat deja din Iaşi, dar dacă aş fi fost acolo, probabil că aş fi luat în calcul să vorbesc cu ea“.

El a precizat că a discutat în cursul dimineţii cu reprezentanţii Poliţiei ieşene, care l-au asigurat că vor fi luate măsuri pentru siguranţa lucrării.

De altfel, în cursul zilei de joi, autorităţile au montat garduri metalice în jurul statuii.

“Extremismul nu e o chestie minoră şi ar trebui să reacţionăm la astfel de manifestări. Există o tendinţă anti-UE, anti-Ucraina, anti-globalizare, se vede tot mai evident şi nu putem lăsa aşa lucrurile“, a precizat sculptorul Ioniţă.

El adaugă că "Luna sculptorilor" e un eveniment de talie europeană şi nu se gândeşte să scurteze perioada expunerii statuii în centrul Iaşiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇