Personalul TESA din sistemul de sănătate vrea să facă grevă şi să nu mai calculeze salariile angajaţilor din spitale, pe fondul ultimelor tăieri de venituri ale bugetarilor anunţate de Guvern, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele filialei Bucureşti a Federaţiei Sanitas, Viorel Huşanu, la pichetul organizat în faţa sediului Guvernului.
„Tensiunea este foarte mare, dar aş face apel în special la personalul medical să stea în unităţile sanitare şi să îngrijească pacienţii, pentru că nu vreau să se întâmple o tragedie. Prin negociere vrem să demonstrăm decidenţilor că merităm mai mult, dar prin negociere; nu le recomand momentan să întrerupă lucrul.
Avem foarte multe semnale că oamenii vor să întrerupă lucrul. Cei din personalul TESA îmi spun că ei vor să facă o grevă de genul să nu mai calculeze salariile, pentru că au în fiecare lună mii de contracte individuale de muncă de gestionat şi mii de salarii de calculat la un singur spital.
Ori dacă aceştia ar face o grevă de genul acesta, tot sistemul s-ar inflama. Gândiţi-vă că un medic, un asistent, un brancardier, în momentul în care nu şi-ar lua salariul...tot sistemul s-ar inflama şi n-ar fi ok pentru populaţie în primul rând. Deşi oamenii din zona TESA au dreptul lor să facă grevă", a afirmat Viorel Huşanu.
”Nu prea am avut timp nici să plecăm în vacanţe, nici să ne odihnim”
Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti a criticat intenţia Guvernului de a anula indemnizaţia de hrană, voucherele de vacanţă pentru anul curent şi anumite sporuri.
"Pe lângă revendicările noastre vechi de câteva luni, în sensul că salariile pentru majoritatea personalului din sănătate şi asistenţă socială au fost îngheţate şi nu s-au acordat creşterile prevăzute de Legea salarizării, mai nou au fost tăiate şi voucherele de vacanţă şi indemnizaţia de hrană. Vor umbla şi la sporuri, aşa că vom pierde foarte multe sume.
După un an de pandemie în care noi nu prea am avut timp nici să plecăm în vacanţe, nici să ne odihnim, am fost foarte epuizaţi, doar asta ne mai lipsea. Este o măsură incorectă faţă de salariaţii din sănătate şi din asistenţă socială.
Cu siguranţă toată lumea are de suferit pentru că într-adevăr meritam acele vouchere, chiar dacă anul trecut nu am avut timp să le folosim pentru că noi am lucrat la foc continuu. Mulţi îşi programaseră concedii pe anul acesta şi dăduseră avansuri. Ori aceştia au început să renunţe la acele concedii, pentru că nu mai au din ce să le plătească.
Anul acesta credeau că va fi mai lejer şi că se pot odihni, îşi pot lua concedii. Dacă pentru un medic acele vouchere poate nu însemnau nimic, pentru o asistentă, pentru o infirmieră, pentru personalul TESA voucherele însemnau singura posibilitate de a se relaxa câteva zile. Ori, din moment ce nu le acorzi salariu, nu le acorzi sporuri, ei sunt cu salariul minim pe economie, acum le tai şi indemnizaţia de hrană şi voucherele de vacanţă…Cred că este singura ţară care se poartă aşa de rău cu cei care au fost implicaţi direct în pandemie", a menţionat Viorel Huşanu.
Liderul filialei Bucureşti a Federaţiei Sanitas a susţinut că tot mai mulţi sindicalişti doresc să oprească lucrul, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate anunţate de Guvern.
"Mulţi au încercat să oprească lucrul, mulţi vor să pună seringa jos sau - personalul TESA - să pună pixul jos la ora 15:00, când se termină programul, ca să vedem cum reacţionează Guvernul, dacă noi vom respecta strict programul, pentru că oricum facem ore suplimentare şi stăm peste program neplătiţi. Acum stăm şi cu banii tăiaţi. Deci, oamenii vor să oprească lucrul, în special în momentul în care ar trebui să iasă din tură", a spus el.
Huşanu a subliniat că tensiunea din sistemul de sănătate este atât de mare, încât numărul angajaţilor care doresc să participe la pichetele organizate de Sanitas depăşeşte cu mult limita de 100 de persoane stabilită de legislaţia pe timp de pandemie.
"Noi avem aprobări pentru 100 de persoane la fiecare pichetare, aşa prevede legea. Astăzi, cu siguranţă, vor fi 200, pentru că nemulţumirile sunt foarte multe, starea de tensiune este foarte mare, iar mulţi salariaţi şi-au exprimat dorinţa de a veni în Piaţă. Am încercat să-i stopăm, dar nu cred că ne vom limita la acea 100 de persoane pentru care aveam aprobare, ci sunt şi eu curios câţi vor fi, dar estimez cel puţin 200 de oameni la pichetul de astăzi", a declarat Viorel Huşanu.