Senatul a votat eliminarea legii cu caracter retroactiv care ar fi obligat prosumatorii existenți să-și instaleze capacități de stocare

Senatul a votat eliminarea legii cu caracter retroactiv care ar fi obligat prosumatorii existenți să-și instaleze capacități de stocare

Senatul a eliminat prevederea legală care obliga retroactiv românii care și-au instalat panouri fotovoltaice și produc astfel energie să dea câteva mii de euro ca să își achiziționeze baterii, pentru a stoca o parte din energia produsă.

Legea respectivă a fost întoarsă de la promulgare de Klaus Iohannis şi a intrat din nou pe circuit în Parlament. Camera Deputaţilor este însă forul decizional în cazul acestui proiect.

„Nu putem schimba regulile în timpul jocului!

Nu putem obliga persoanele care au luat decizia de a deveni prosumatori sub anumite circumstanţe legale valabile în trecut să respecte prevederi noi, adoptate prin modificări care nu respectă principiul neretroactivităţii”, spune Antal Lóránt, senator UDMR şi preşedintele Comisiei pentru Energie a Senatului, citat de News.ro.

ADVERTISING

La rândul său, Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, a adăugat că în România este nevoie de politici raţionale, iar această prevedere era iraţională.

„În România, avem nevoie de politici raţionale. Prevederea abrogată astăzi era iraţională. Dacă cineva produce mai multă energie decât consumă, trebuie să fie compensat. UDMR sprijină prosumatorii, nu putem vota prevederi legale care îi împiedică”, a spus Cseke Attila.

În iulie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea care introducea obligaţia prosumatorilor de a asigura deopotrivă producerea şi stocarea de energie. Şeful statului susţinea că noile prevederi ale legii sunt inoportune şi inaplicabile.

ADVERTISING

Obiectivul României de a deveni o ţară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile de energie, riscă să nu mai poată deveni realitate, adăuga preşedintele.

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 începe din 27 septembrie. În acest an, creşte finanţarea de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru fiecare proiect aprobat, pentru a acoperi costurile cu instalarea bateriilor de stocare a energiei, devenite obligatorii prin lege. Însă este vorba doar despre cei care îşi de acum încolo panourile, nu şi de prosumatorii deja existenţi.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇