Prosumatorii, obligați să stocheze o parte din energie în baterii. Costuri de sute sau chiar mii de euro

Prosumatorii, obligați să stocheze o parte din energie în baterii. Costuri de sute sau chiar mii de euro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Românii care și-au instalat panouri fotovoltaice și produc astfel energie, ar putea fi obligați să dea câteva mii de euro ca să își achiziționeze baterii, pentru a stoca o parte din energia produsă. Așa stabilește o lege care a trecut deja de parlament și a fost trimisă președintelui pentru promulgare.

Proiectul de lege a fost adoptat la sfârșitul lunii iunie și prevede ca prosumatorii existenți și viitori care au instalații de cel puțin 10,8 kW să își monteze baterii echivalente cu 30% sau 50% din puterea instalației.

ADVERTISING

Obligația trebuie îndeplinită până la 31 decembrie 2027. În caz contrar, puterea care poate fi evacuată de prosumator în rețea scade automat la 3 kW.

Măsura a fost impusă în contextul în care unele rețele de distribuție nu au fost modernizate și au avut deja mari probleme la preluarea de energie de la prosumatori.

Asociațiile de prosumatori acuză faptul că nu au fost deloc consultate și spun că pe lângă costurile uriașe, cea mai mare problemă în implementarea deciziei parlamentarilor este că „99% din instalațiile operaționale nu sunt compatibile cu sistemele de stocare”.

ADVERTISING

„Prosumatorii nu au fost consultați deloc. Nu li s-a cerut măcar o părare. Deci nu poți să vii în timpul jocului să modifici regulile. Investiția într-un sistem de stocare costă (…) 99% din instalațiile operaționale nu sunt compatibile cu sisteme de stocare”, a declarat pentru TVR Adrian Folteanu, președintele Asociației Micilor Producători de Energie Electrică.

De asemenea, distribuitorii de echipamente au făcut calcule și au estimat că costurile actuale cu instalarea de panouri fotovoltaice vor crește cu 30% până la 50%, în urma impunerii obligației de stocare, variațiile de preț fiind în funcție de tipul de tehnologie pentru care se optează. În ce privește adaptarea sistemelor deja instalate, costurile pentru prosumatori ar fi de la câteva sute până la câteva mii de euro.

ADVERTISING

„Ar presupune modificarea instalațiilor. În primul rând invertorul trebuie să fie compatibil cu un sistem de baterii care să aibă 30-50% din puterea instalată în panouri fotovoltaice. Ar costa de la câteva sute de euro până la câteva mii de euro”, a declarat, pentru TVR, Dan Tudose, director al unei companii care comercializează panouri fotovoltaice.

Dacă legea va fi promulgată în această formă de președinte, ar putea să fie luate în paralel și unele măsuri de susținere din partea statului.

Administrația Fondului pentru Mediu intenționează să finanțeze inclusiv achiziția de baterii prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Variantă susținută și de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Din perspectiva echilibrului în sistemul energetic nu este un lucru rău, dar el trebuie suplimentat de programe de sprijin pentru prosumatorii actuali. Voi avea întâlniri cu ministrul Mediului și săptămâna aceasta să vedem dacă există o variantă (…) prin care achiziția acestor sisteme (…) să poată fi susținută și de către stat”, a spus Burduja.

Nu există însă nicio măsură de compensare pentru prosumatorii existenți. Iar asociațiile care reprezintă interesele prosumatorilor au inițiat o petiție și au cerut președintelui să nu promulge legea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇