După ani de „război al gunoaielor” și contre între politicieni, Primăria Sectorului 1 vrea să reseteze relația cu Romprest Service SRL. A făcut măsurători, reevaluări, iar acum cere mai multă curățenie. Dar e dispusă și să plătească restanțe mari și tarife majorate pentru lucrări.
În același timp, cere eliminarea unor tarife pe care le consideră inutile și promite că va controla mai strict munca operatorului de salubritate.
Vorbim astăzi, pe larg, despre impactul pe care ar urma să-l aibă modificările pe care George Tuță și Consiliul Local al Sectorului 1 vor să le facă, la începutul săptămânii viitoare.
Consiliul Local al Sectorului 1 va avea pe masă, luni, pe 21 iulie, mai multe proiecte care - dacă vor fi adoptate - ar putea aduce schimbări în curățenia stradală. Iată detalii.
Plata restanțelor: 6,5 milioane de lei, banii jos. Apoi, rate pe 4 ani
Primul proiect vizează plata unor datorii către Romprest:
- 6.562.845 lei în termen de zece zile de la adoptarea hotărârii de Consiliu Local
- 79 de milioane de lei, în rate lunare de 1,5 milioane de lei (deci în următorii 4 ani și ceva).
Primăria Sectorului 1 susține că Romprest a câștigat deja definitiv în instanța aceste sume și că nu mai are nicio altă cale prin care să evite plata lor.
În plus, pe lângă povara acestor plăți, rămâne problema penalităților.
L-am întrebat pe primarul Sectorului 1, George Tuță, dacă nu a încercat să negocieze cu Romprest și să convingă compania să renunțe la solicitarea penalităților.
„Un exemplu: am găsit la primărie factură cu valoarea inițială de 113.000 de lei, care - din cauză că n-a fost plătită multă vreme - ajunsese, cu tot cu penalități, la 3 milioane de lei.
Ce voi încerca este să conving Romprest să renunțe la penalitățile aferente perioadei mele de mandat. Pentru că pot demonstra că am făcut tot ce a ținut de mine ca să pun lucrurile astea în ordine”, a declarat George Tuță pentru Spotmedia.ro.
Cât e de curățat, de fapt, în sector? S-au măsurat, din nou, străzile și trotuarele
Primăria Sectorului 1 a măsurat din nou, în ultimele luni, suprafețele de carosabil și trotuar pe care trebuie să le curețe Romprest. Scopul: să poată verifica mai bine munca firmei de salubrizare.
Iar luni instituția va cere adoptarea acestor noi măsurători, în ședința Consiliului Local al Sectorului 1.

„Exemplul pe care vi-l dau aici este cel al Străzii Salubrității. În documente scria că firma are de curățat acolo 2,5 km. Din măsurătorile noastre reiese că, de fapt, suprafața de curățat este de doar 200 m.
Încă mai centralizăm date. Iar până la ședința de luni vom putea spune clar dacă, în urma remăsurării, au rezultat suprafețe totale de curățat mai mari sau mai mici decât cele inițiale, din contract”, a mai precizat primarul Sectorului 1.
George Tuță susține că intersecțiile se numără acum de două ori, la suprafețe curățate (fiind capete de străzi - n.red.). Și că de acum încolo ele vor fi tratate separat.
Primarul Sectorului 1 propune Consiliului Local și un proiect de hotărâre prin care crește volumul operațiunilor de curățenie. Acest volum a fost scăzut față de nivelul din contractul de delegare, prin acte adiționale, în timpul administrației conduse de Clotilde Armand.
Dacă frecvențele cresc iar și ajung la nivelul prezentat în imaginea de mai jos, Romprest va avea la dispoziție 3 luni să își angajeze oameni, să își organizeze flota de utilaje și să ajungă la ritmul de lucru cerut.

Tuță mai cere Consiliului Local al Sectorului 1 și să elimine, prin vot, tarifele de așteptare pe care Romprest le percepea pentru mașinile de deszăpezire, în sezonul rece, pentru perioadele fără gheață și zăpadă pe străzi.
Mai mulți sau mai puțini bani pentru Romprest?
Consilierii locali de la Sectorul 1 sunt chemați și să majoreze tarifele la care Romprest face curățenie, în sector.
Această majorare a tarifelor se numește „ajustare cu indicele prețurilor de consum pe ramură” (și reprezintă o recunoaștere în tarifele plătite de primărie a inflației din domeniul salubrizării – n.red.).
Câteva exemple.
Costul pentru măturat 100 mp de stradă crește cu 18,2%, de la 11,11 lei, la 13,11 lei.
Costul pentru spălat 100 mp de stradă crește cu 12,06% de la 32,67 lei la 36,61 lei.

Per total, cu această ajustare, Primăria Sectorului 1 se așteaptă să plătească pe curățenie stradală (măturat, stropit, spălat, curățat rigole, întreținerea curățeniei și ridicarea de cadavre de animale) cu aproape 14% în plus față de cât avea prevăzut anul trecut.
Cu toate aceste date pe masă - măsurători, creșteri de volum de lucru și ajustări de tarife - l-am întrebat pe primarul Sectorului 1 dacă, per total, vor plăti mai mult sau mai puțin către Romprest, pentru curățenie stradală.
„Un răspuns clar la această întrebare vom avea după ce vedem cum face față firma de salubrizare volumului de lucrări. Să știm și cât se face și ce plătim.
Noi am făcut o proiecție. Dar încă centralizăm date. Avem, spre exemplu, străzi mici pe care costul salubrizării ar crește de la 300 la 700 lei. Dar și străzi mari pe care costul salubrizării ar scădea de la 5.000 la 4.000 lei”, a precizat George Tuță pentru Spotmedia.ro.
Cât mai e valabil contractul cu Romprest
În 2008, Consiliul Local al Sectorului 1 l-a delegat pe primarul sectorului de la acea vreme, Andrei Chiliman, să semneze contractul de salubrizare cu Romprest Service SRL pentru 25 de ani.
Consiliul Concurenței a ajuns la concluzia că durata e prea mare. Și a mers în instanță.
În 2012, Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat Anexa 6 la contractul de delegare a serviciului de salubrizare către Romprest Service SRL. Prin intermediul respectivei anexe, consilierii locali au redus în 2 etape durata contractului cu Romprest:
- cu 3 ani, într-o primă etapă
- cu 4 ani, dacă Romprest Service SRL nu finalizează o stație de sortare a deșeurilor, din vina sa exclusivă, în termen de un an de la obținerea autorizației de construire.
„După adoptarea acestei anexe, Consiliul Concurenței a exprimat, în instanță, ceea ce se numește «lipsă interes». Practic, în termeni mai puțini juridici, s-a retras din acea speță.
A admis, în acest fel, că problema se rezolvase. Dar a făcut-o fără să aibă vreo negociere cu Consiliul Local. Ceea ce e neobișnuit”, a declarat George Tuță pentru Spotmedia.ro.
Primarul susține că această situație este, în continuare, incertă.
„Între timp, s-a schimbat legea. Pe mine, primărie, legea mă obligă să scot la licitație serviciul de sortare. Și dacă mi-aș face propria stație, nu o pot opera cu personalul meu, trebuie să fac licitație și să aleg un privat care să o opereze.
În acest caz, rămâne de văzut ce se va întâmpla. Articolul din Anexa 6 poate fi citit și din cealaltă parte: dacă legea s-a schimbat și oricum trebuie să dau sortarea la un privat, de ce îmi mai trebuie acea stație de sortare?”, a mai spus George Tuță.
În cazul în care s-ar aplica această diminuare cu 4 ani, contractul Primăriei Sectorului 1 cu Romprest Service SRL s-ar încheia în 2026. În caz contrar, el este valabil până în 2030.
Ce ne interesează
Curățenia în Sectorul 1 e o ecuație complicată cu datorii, tarife, penalități, procese și multă politică. Administrația locală promite acum un nou început, cu reguli mai clare și controale mai stricte.
Dar, indiferent ce e pe hârtie, testul real va fi în teren: dacă firma își va face treaba, dacă vom avea străzi curate și dacă vom plăti corect pentru asta, înseamnă că lucrurile merg spre bine. Dacă nu, ceva va trebui schimbat.
Peste 3-4 luni ar trebui să ne dăm seama.
Situația litigiilor dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest va trebui și ea gestionată, astfel încât, la final - poate curând sau poate abia după alți ani de procese - din banul public să se plătească doar curățenia la preț corect. Nimic altceva.