Se schimbă modul de alocare a banilor de la stat pentru HoReCa. Năsui: Nu mai mergem pe principiul ”primul venit, primul servit”

Se schimbă modul de alocare a banilor de la stat pentru  HoReCa. Năsui: Nu mai mergem pe principiul ”primul venit, primul servit”

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, anunţă sprijinul de un miliard de lei aprobat vineri de Guvern pentru industria HORECA şi schimbarea în ceea ce priveşte modul în care se va face plata în cadrul acestei măsuri compensatorii, respectiv renunţarea la principiul „primul venit, primul servit”.

„A trecut ordonanţa mult aşteptată pentru Horeca. Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern şi pe care o operaţionalizăm.

Nu o să reiau cele spuse deja sau elementele din forma pusă în transparenţă. Ca element de noutate, ieri, în şedinţa de guvern, am introdus o schimbare în modul în care se face plata. Schimbarea mare este că nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Chiar dacă este un principiu obiectiv de departajare a aplicanţilor, acest principiu ar fi rezultat în două lucruri.

Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Şi a doua, ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii şi o categorie care nu primesc.

Practic ar fi primit bani cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura viza despăgubirea tuturor celor care au fost închişi, nu doar a celor care sunt mai rapizi”, a scris sâmbătă, pe Facebook, Claudiu Năsui.

A trecut ordonanța mult așteptată pentru Horeca.Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern și pe care o…

Posted by Claudiu Nasui on Friday, February 19, 2021

Acesta susţine că nu şi-a dorit să aplice un criteriu de departajare ales prin minister, deoarece s-ar fi creat două categorii de oameni: cei care primesc şi cei care nu primesc.

„În plus ar fi fost întotdeauna întrebarea de ce a fost ales acel criteriu de departajare şi nu altul. Începeau întrebările perfect legitime de tip ‘Au făcut unii lobby pentru criteriul X care să-i avantajeze?’.

Degeaba am fi negat, pentru că orice criteriu din lumea asta i-ar fi favorizat pe unii versus alţii. Aşa că am ales o soluţie în care să primească toate persoanele eligibile bani indiferent când au făcut solicitarea: fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporţional din bugetul total”, a transmis ministrul Economiei.

Toată lumea primește bani

Potrivit sursei citate, Guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru despăgubirea HORECA. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăşi miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporţional cu cererea lor de finanţare.

„Astfel toată lumea va primi bani şi nimeni nu va fi dezavantajat. Dacă nu sunt suficienţi bani în buget pentru toată lumea, atunci vor primi toţi mai puţin, dar toată lumea tot va primi.

Este o soluţie corectă care nu împarte antreprenorii în câştigători (care primesc fonduri) şi pierzători (care nu primesc). Şi care nici nu stimulează lumea să îşi depună cererea de finanţare nici cât mai repede, nici cât mai târziu”, a mai scris ministrul Economiei pe reţeaua de socializare.

Citește și:

Proteste în mai multe orașe ale angajaţilor HORECA: 120.000 de oameni au fost concediați într-un an! (Foto&Video)

Cum au primit liderii HoReCa vestea eliminării tichetelor de vacanță. Industria e în prag de colaps: fiecare firmă a pierdut, în medie, 120.000 de euro, în 2020


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖