Salvamontiștii reclamă că Legea pensiilor îi ține pe munte și după 60 de ani. Ministrul Muncii se bazează pe ... tehnologie

Salvamontiștii reclamă că Legea pensiilor îi ține pe munte și după 60 de ani. Ministrul Muncii se bazează pe ... tehnologie

Salvamontiştii reclamă ”o foarte mare inechitate” în Legea pensiilor, întrucât nu beneficiază de condiţii deosebite de muncă şi implicit reducerea vârstei de pensionare în cazul lor.

Salvamontiştii atrag atenţia că munca lor presupune condiţii grele de lucru, efort fizic, încărcare psihică şi riscuri.

Aceştia precizează că există circa 280 de salvatori montani angajaţi, a căror încadrare în condiţii deosebite de muncă ar însemna un efort financiar insignifiant.

În schimb, ministrul Muncii se bazează pe avansul tehnologic, care va aduce la "normalizarea condiţiilor de muncă" pentru multe categorii considerate până acum speciale.

Salvamont România acuză inechitate

Conducerea Salvamont România anunţă, marţi, discuţii cu reprezentanţii celor 42 de servicii publice judeţene şi locale Salvamont, referitor la respingerea amendamentului la Legea pensiilor cu privire la încadrarea în condiţii deosebite de muncă a persoanelor/salvatori montani sau speologi care desfăşoară activitate operativă.

ADVERTISING

”Înţelegem că negocierile anterioare cu Comisia Europeană nu mai permit încadrarea de noi profesii în rândul celor cu condiţii deosebite de muncă, dar această măsură menţine o foarte mare inechitate între personalul încadrat în cadrul serviciilor de urgenţă, toţi desfăşurând o activitate în condiţii grele de lucru, efort fizic, încărcare psihică şi riscuri asociate mediului natural, dar numai o parte fiind beneficiari ai acestui tip de încadrări în condiţii deosebite de muncă”, a transmis Salvamont România, într-un comunicat de presă.

Salvamontiştii spun că nu există ”soluţii practice de îmbunătăţire” a muncii în mediul montan şi precizează că vor rămâne ”solidari cu toate instituţiile din sistemul de urgenţă care se simt nedreptăţite”.

”Indiferent cât vor dura şi în ce mod se vor desfăşura aceste demersuri, dăm toate asigurările necesare că vom încerca să menţinem activitatea noastră la cel mai înalt nivel, astfel încât să răspundem cu profesionalism la toate apelurile de urgenţă, să nu înşelăm aşteptările celor care au neşansa să se accidenteze pe munte şi a căror speranţă de salvare poate veni doar din partea Salvamont”, au mai transmis salvamontiştii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acţiuni de salvare noaptea pe munte la peste 60 de ani?

Şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, subliniază că nu poţi să mergi la acţiuni de salvare cu oameni care au depăşit o anumită vârstă.

„Nu poţi să mergi la acţiuni de salvare, să mergi noaptea pe munte în condiţii grele, cu oameni care au depăşit o anumit vârstă, care au afecţiuni specifice acelei vârste, că puţini sunt cei ocoliţi de boli, şi să ceri să facă faţă în acţiuni de salvare din medii ostile.

Imaginaţi-vă că trebuie să cerem asta unui om trecut de 60 de ani, să participe la astfel de activităţi”, spune Sabin Cornoiu.

Serviciile Salvamont abordează în activitatea lor domenii cu caracter de unicitate în sistemul de urgenţă: salvare montană şi speologică, salvări subacvatice din mediul speologic, salvări acvatice din canioane, râuri şi lacuri de munte, salvări cu elicopterul, salvări din avalanşă, căutare – salvare cu drone şi analiză imagini cu ajutorul inteligenţei artificiale.

ADVERTISING

Legea pensiilor a fost votată, luni, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Mai multe categorii profesionale reclamă eliminarea condiţiilor deosebite de muncă din actul normativ. 

Ministrul Muncii se bazează pe progresul tehnologic

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, afirmă că persoanele care lucrează în condiţii speciale sau deosebite de muncă vor beneficia în continuare de reducerea vârstei de pensionare, prevederea legislativă urmând a fi valabilă până în 2035.

"Pentru condiţiile speciale trebuie să fie expuşi la factori de risc care să le afecteze sănătatea şi securitatea în muncă pe sută la sută durata programului de lucru, la condiţiile deosebite, 50% din această durată.

Trebuie, la fel, ca românii să ştie că în majoritatea ţărilor europene, în acest moment, condiţiile speciale şi deosebite de muncă au fost reduse, în unele chiar eliminate, nu mai avem decât ţările baltice în care acestea sunt menţinute la modul la care şi noi îl avem în România, fiindcă aceasta este considerată o condiţie derogatorie de la contributivitate şi o condiţie care favorizează pensionarea anticipată”, a afirmat Simona Bucura Oprescu, la TVR Info. 

Ministrul a explicat că, pentru persoanele care lucrează în condiţii speciale sau deosebite, reducerea vârstei de pensionare scade de la 13 la 10 ani, iar pentru cei care au condiţii generale de muncă, de la 10 la 7 ani pentru condiţii deosebite de muncă. 

Conform ministrului, dacă în urmă cu peste 20 de ani, respectiv în anul 2001, doar anumite categorii precum minerii sau persoanele dispuse direct la boli profesionale erau încadrate în condiţiile speciale de muncă, modificările ulterioare făcute în Parlament au inclus în aceste categorii silvicultorii, ambulanţierii sau alte categorii.

Având în vedere progresul tehnologic, ”se are în vedere normalizarea condiţiilor de muncă”, susţine ministrul.

Simona Bucura Oprescu a precizat că, în funcţie de acest lucru, se pot face ”ajustări necesare de aşa manieră încât să găsim o corelare între condiţiile de muncă, nevoile angajatorilor şi ceea ce are România nevoie”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇