Românii sunt mai îngrijorați de prețuri decât de război. Majoritatea crede că guvernarea cu USR a fost mai proastă decât cea cu PSD - Sondaj CURS

Românii sunt mai îngrijorați de prețuri decât de război. Majoritatea crede că guvernarea cu USR a fost mai proastă decât cea cu PSD - Sondaj CURS

Românii sunt mai îngrijoraţi de creşterea preţurilor la alimente, la energie electrică şi la gaze decât de războiul din Ucraina.

Potrivit unui sondaj CURS, 53% dintre români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor, în timp ce doar 18% dintre ei sunt îngrijoraţi de războiul din Ucraina.

Pe locul al treilea se află corupţia, care reprezintă motiv de îngrijorare pentru 9% dintre cei chestionaţi.

Un procent de 6% sunt preocupaţi de starea de sănătate a populaţiei şi implicit de funcţionarea spitalelor, iar 5% de criza politică şi de certurile între partide.

ADVERTISING

De asemenea, 3% sunt îngrijoraţi de continuarea pandemiei, 2%, de starea învăţământului, 1% de starea agriculturii si 1% de situaţia pădurilor.

Cu cine ar vota românii

În ce privește opțiunile de vot, 35% ar pune ștampila pe PSD, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Pe locul doi este PNL cu 23% din voturi şi pe trei AUR - 12%. USR ar obține 11%, în creştere cu 3% faţă de sondajul anterior.

Comparativ cu precedentul sondaj, PSD pierde un procent, AUR pierde 2 procente, în timp ce PNL creşte cu 3 procente. De asemenea, PMP reuşeşte să atingă pragul electoral de 5% pentru accesul în Parlament, după ce la precedentul sondaj era cotat cu 4%. UDMR se menţine la un nivel de 5% în intenţiile de vot.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Partidul fostul premier Victor Ponta, Pro România, ar obţine 3% din voturi, în timp ce Partidul Umanist social-liberal, are 2%, iar partidul lui Liviu Dragnea, Alianţa pentru Patrie, şi cel al lui Ludovic Orban, Forţa Dreptei, au câte 1%.

Coalițiile de guvernare, considerate inutile

În ce privește coalițiile făcute de liberali pentru a putea guverna, majoritatea românilor le consideră inutile.

Referitor la alianţa PNL-USR, 4% dintre cei chestionaţi consideră că a fost foarte utilă, iar 19% spun că a fost utilă. Proporţia celor care cred că de fapt a fost inutilă este de 40%, iar a celor care o consideră foarte inutilă este 24%.

ADVERTISING

În cazul Alianţei PNL - PSD, 6% dintre cei chestionaţi o consideră foarte utilă, iar în opinia a 38% este utilă. Un procent de 31% o o văd ca inutilă, iar pentru 12% este foarte inutilă.

Încredere în Biserică și Armată

Biserica şi Armata rămân instituţiile în care românii au cea mai mare încredere, în timp ce Parlamentul şi partidele politice se situează pe ultimele locuri.

Sondajul relevă că 67% dintre români au multă şi foarte multă încredere în Biserică, iar 64% au încredere în Armată.

Pe locul al treilea se află primăriile, în care au încredere 35% dintre cei chestionaţi, însă 62% au puţină şi foarte puţină încredere.

Mass-media are o cotă de încredere de 27%, BNR - 21%, Guvern - 18%.

Pe ultimele locuri în top se află, în ordine, Preşedinţia - 17%, Parlamentul - 16%, partidele politice - 10%.

Sondajul a fost realizat la comanda PNL în perioada 28 martie - 11 aprilie, pe un eşantion probabilist, multistadial, stratificat, de 2.750 de repondenţi în vârstă 18 ani şi peste, faţă-în-faţă, la domiciliul respondenţilor. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion: +/-1,9% la un nivel de încredere de 95%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇