România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri ale populației până în 2050 din UE - Eurostat

România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri ale populației până în 2050 din UE - Eurostat

Populația din România va scădea și va îmbătrâni considerabil până în 2050, tendința fiind similară cu restul țărilor din estul Europei, precum Polonia, Slovacia sau Bulgaria.

La polul opus, vârsta medie în Germania va scădea cu 4 ani în 2050, arată un raport Eurostat care a analizat situația din UE și din țările care fac parte din Asociația Europeană a Liberului Schimb.

Estimările variază foarte mult de la o țară la alta.

Letonia și Lituania vor avea o populație, în 2050, cu cel puțin 20% mai puțin numeroasă decât în ​​2019.

Bulgaria, Estonia, România, Slovenia și Slovacia au câte o singură regiune cu o creștere a populației preconizată până în 2050, în rest se preconizează scăderi ale numărului de locuitori.

Alte țări cu o mare majoritate a regiunilor cu o scădere estimată a populației sunt Cehia, Grecia, Croația, Ungaria, Polonia, Portugalia și Finlanda .

Vârsta medie se va apropia de 50 de ani

Se estimează că aproape 9 regiuni din 10 vor avea o vârstă medie mai mare în 2050 decât în ​​2019.

Estimările spun că vârsta medie va crește cu 4 ani, de la 45,1 ani în 2019 la 49,1 ani în 2050.

Se estimează că populațiile care îmbătrânesc cel mai rapid vor fi în regiuni situate în principal în estul Europei (țările baltice, Polonia, Slovacia, România și Bulgaria) și sudul Europei (Italia, Spania și Portugalia).

Populații mai tinere sunt preconizate pentru doar câteva regiuni, cele mai multe dintre acestea fiind în Germania, unde vârsta medie ar scădea cu cel mult 4 ani în 2050.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇