România, țara fără procurori. Șefa PÎCCJ deplânge lipsa specialiștilor în parchete: Situația a ajuns la cote critice

România, țara fără procurori. Șefa PÎCCJ deplânge lipsa specialiștilor în parchete: Situația a ajuns la cote critice

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Gabriela Scutea, a transmis, duminică, un mesaj de Ziua Justiţiei în care afirmă că deficitul de procurori atinge cote critice în ansamblul parchetelor şi se menţine cronic în unele circumscripţii.

Deficitul de procurori atinge cote critice în ansamblul parchetelor şi se menţine cronic în unele circumscripţii. Organizarea ierarhică a Ministerului Public ne oferă ca ultimă soluţie implicarea, în condiţii procedurale, a parchetelor ierarhic superioare în gestionarea volumului de cauze al parchetelor cu deficit de personal, prin preluarea cauzelor spre soluţionare.

ADVERTISING

Să privim realist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila care are asiguraţi 4 procurori din 14 şi trebuie zilnic să găsească resurse pentru a ancheta cazurile de omor, evaziune fiscală, corupţie, pentru participarea la judecarea cererilor în materia protecţiei copilului şi privind măsurile preventive.

În aceiaşi parametri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa este ocupat un post de procuror din 10. Mai mult decât atât, există judeţe în care deficitul este accentuat la toate nivelurile, astfel încât soluţionarea pe verticală sau orizontală a deficitului de personal nu mai este viabilă", subliniază Gabriela Scutea, care explică faptul că instituția funcţionează cu 55% din posturile de procuror ocupate.

ADVERTISING

Totodată, ea le mulţumeşte colegilor pentru toate eforturile pe care le depun și consideră că s-au reuşit recuperări importante în contextul provocărilor interne şi externe.

"În vremuri cu provocări interne şi externe care îşi pun amprenta pe parcursul nostru zilnic, putem spune că am reuşit recuperări importante pentru sistemul judiciar, cu un permanent şi constructiv schimb de idei cu colegii noştri şi cu implicarea acestora. Ziua Justiţiei - 2022 este marcată într-un context internaţional fără precedent, determinat de războiul din Ucraina, care aduce provocări majore şi în plan judiciar. Infracţiuni de război şi contra umanităţii se săvârşesc lângă graniţa noastră şi am observat dinamica în care România a perfecţionat cadrul de cooperare cu Curtea Penală Internaţională, prin Legea nr. 44/2022. Afirmând o Europă a valorilor, asistăm la unul dintre cele mai atroce atacuri la adresa acestora, după ce am încercat, colectiv, să construim mijloace de acţiune bazate pe valori", mai spune Scutea în mesaj.

ADVERTISING

Între recuperări, procurorul general menţionează reglajele legislative necesare pentru Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, arătând că acestea au permis mobilitatea personalului (transferul).

Ea mai afirmă că, în exerciţiul atribuţiei de reprezentare a intereselor generale ale societăţii şi de apărare a ordinii de drept, Ministerul Public este în prima linie pentru abordarea cauzelor în corelare cu dinamica jurisprudenţei constituţionale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇