Autoritățile italiene au creat un fond de aproape trei milioane de euro destinat atragerii de noi locuitori într-una dintre cele mai pitorești regiuni ale țării. Oamenii vor primi până la 30.000 de euro pentru a-și amenaja o locuință acolo, dar trebuie să respecte niște condiții.
Cumpărarea unei case într-o zonă rurală din Toscana e un vis frumos pentru mulți oameni. Însă cine se mișcă repede poate beneficia de o ofertă foarte atractivă.
Autoritățile din Toscana au anunțat că le vor oferi o subvenție de până la 30.000 de euro celor care se mută în localitățile izolate și depopulate, relatează Business Insider.
Cum să primești 30.000 de euro ca să te muți în Toscana
Programul "Residenzialità in montagna 2024", lansat în iunie, face parte din efortul de stabilizare a populației în scădere a țării și pune la dispoziție un fond de 2,8 milioane de euro, bani care vor fi distribuiți celor interesați să se mute în comunitățile rurale din Toscana.
Solicitanții vor primi subvenții cuprinse între 10.000 și 30.000 de euro pentru a se muta într-o localitate cu mai puțin de 5.000 de oameni și a-și amenaja o casă acolo. Există 76 de astfel de localități în Toscana incluse în program, între care San Casciano dei Bagni, cunoscută pentru bazinele sale termale, Caprese Michelangelo, locul de naștere al artistului renascentist cu același nume, şi insula Capraia Isola.
În plus, suma oferită de autorități nu trebuie să depășească 50% din costul de achiziție și renovare a proprietății.
"Scopul acțiunii este de a favoriza și încuraja repopularea și revitalizarea socio-economică a zonelor montane, acționând în contrast cu marginalizarea acestor zone", se arată pe site-ul programului.
Cine se poate muta și când se încheie programul
Programul se adresează italienilor, rezidenților UE și cetățenilor din afara UE cu rezidență în Italia de cel puțin 10 ani.
Solicitanții eligibili sunt obligați să se angajeze că se vor muta și locui în Toscana.
Înscrierile în program sunt deschise până la 27 iulie pe site-ul regiunii.
Satele și orășelele italiene se luptă să nu rămână fără locuitori
Țara peninsulară, care are cea mai mică pondere de copii sub 15 ani din Europa, se confruntă cu o criză a populației atât de pregnantă, încât aproape 2.500 de localități sunt în pragul colapsului și nu vor supraviețui mai mult de 25 de ani, potrivit unui studiu din 2016 publicat de Ministerul Mediului din Italia, citat de New York Times.
CNN a relatat anul trecut că în Peninsulă există peste 6.000 de sate-fantomatice din cauza migrației și a dezastrelor naturale.
Italia a încercat în ultimii ani diverse programe pentru a atrage noi locuitori în regiunile izolate.
În 2018, noilor locuitori din Molise li s-au oferit aproximativ 25.500 de euro ca să se mute în regiunea muntoasă de pe coasta de est a țării. În anul următor, autoritățile din orașul Ollolai au scos pe piață 200 de locuințe la prețul simbolic de un euro.
Sicilia a devenit, de asemenea, foarte cunoscută pentru că a scos la vânzare case pentru un dolar. Deși imobilele abandonate erau degradate și aveau nevoie urgentă de reparații, oferta a atras "roiuri" de expați.
Business Insider a scris că autoritățile siciliene au impus limite de timp pentru finalizarea reparațiilor. De asemenea, le-au cerut cumpărătorilor să facă reparațiile cu anumiți antreprenori locali, iar finalizarea lucrărilor a depășit 30.000 de dolari, dar unii cumpărători au fost mulțumiți de investiție.
Și alte țări au lansat programe financiare prin care încearcă să atragă noi locuitori în zonele depopulate:
T.D.