Record de donatori de sânge. Centrele de Transfuzie Sanguină limitează programul de donare

Record de donatori de sânge. Centrele de Transfuzie Sanguină limitează programul de donare

Numărul donatorilor de sânge a crescut chiar și de 10 ori după ce tichetele pentru aceștia au fost majorate de la 1 ianuarie de la 67 lei la 280 de lei.

Și pentru că stocurile de sânge au ajuns să depășească necesitatea din spitale, unele centre de transfuzie sanguină anunță că donatorii vor fi amânați.

De exemplu, în Bistrița, dacă în anii trecuți, la începutul lunii ianuarie, numărul celor care veneau să doneze sânge era foarte mic, de cel mult 5 persoane pe zi, anul acesta numărul lor a crescut de 10 ori, a declarat Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bistrița.

ADVERTISING

„Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când am avut maxim 5 donatori pe zi, anul acesta e plin la noi. De obicei, la început de an, lumea nu prea vine la centru. În medie, într-o zi normală, avem în jur de 15 donatori într-o zi. În 2024, în schimb, am avut câte 40-50 de donatori pe zi”, a explicat pentru Bistriteanul.ro Adina Beudean.

Astfel, instituia medicală a decis ca în zilele de 8 și 9 ianuarie să interzică donarea de sânge în cazul donatorilor cu grupa A II RH pozitiv.

Și Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj a anunţat reducerea programului zilnic de recoltare de sânge de la sediul din Zalău, pe fondul creşterii de circa cinci ori a numărului de solicitări în primele zile ale acestui an.

"Trebuie să luăm unele măsuri organizatorice, pentru că altfel nu vom putea face faţă solicitărilor. Înainte de majorarea valorii tichetelor, aveam o medie de 25-30 de donatori pe zi, iar acum a crescut de cinci ori. Am luat, ca primă măsură, reducerea programului zilnic de lucru până la ora 12:00, pentru a putea mai apoi să prelucrăm sângele recoltat", a declarat luni, pentru Agerpres, Cristina Ilieş, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceeași situație se regăsește și la Sibiu, unde Centrul de Transfuzie Sanguină a decis să limiteze numărul donatorilor la cel mult 60 de persoane pe zi.

"Datorită creșterii fluxului de donatori în această perioadă, pentru buna gestionare a resurselor vă rugam să urmariți pagina noastra de Facebook, unde vom posta necesarul pe grupe de sânge. Numărul donatorilor va fi restricționat la max. 60/zi și vor avea prioritate donatorii fideli. Când se atinge limita, se oprește accesul la fișier. Vă mulțumim pentru înțelegere!", au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu.

ADVERTISING

Și în Alba numărul donatorilor de sânge a crescut zilnic, depășind capacitatea de recoltare, prelucrare, testare și stocare.

"Având în vedere faptul că numărul donatorilor de sânge a crescut zilnic, depășind capacitatea de recoltare, prelucrare, testare și stocare, Centrul de Transfuzie Sanguină Alba va lua urmatoarele măsuri începând cu data de 08 ianuarie 2024: pentru grupele de sânge la care stocurile sunt mari CTS Alba își rezerva dreptul de a amana de la donare, donatorii cu grupele respective în functie de necesități. Aceste informații vor fi obținute de la fișier", au transmis reprezentații unității medicale citați de Alba24.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇