Probleme cu apa caldă în aproape tot Bucureștiul, în zilele următoare

Probleme cu apa caldă în aproape tot Bucureștiul, în zilele următoare

Termoenegetica anunță că vor fi probleme cu apa caldă în cea mai mare parte a orașului. De vină sunt reparațiile indispensabile la rețeaua de conducte din subteranele Bucureștiului, dar și unele manevre executate de principalul producător de energie termică din Capitală.

Apa fierbinte de care este nevoie pentru funcționarea sistemului de termoficare al Capitalei este livrată prin conducte subterane, de 7 centrale electrice de termoficare (CET).

Cele mai mari 4 centrale aparțin ELCEN. Iar în timpul verii – când livrează apă fierbinte doar pentru prepararea apei calde menajere, nu și pentru încălzirea caloriferelor – ELCEN ține în funcțiune doar 2 dintre cele 4 centrale.

Pe rând, fiecare dintre cele 4 centrale se oprește pentru a trece print-o perioadă de revizie. Iar locul îi este luat, pentru perioada respectivă, de altă centrală.

Dacă sistemul de conducte de termoficare ar fi bine întreținut, bucureștenii n-ar trebui să fie influențați de aceste manevre. Dar din cauză că țevile sunt ciuruite și nu rezistă la presiuni mari, ori de câte ori se oprește o centrală și pornește alta apar avarii și mii de oameni rămân fără apă caldă.

ADVERTISING

Potrivit Termoenergetica SA, în zilele următoare, ELCEN va opri CET Sud - o centrală care alimentează o parte însemnată din oraș, inclusiv Colentina – și va porni CET Progresu.

În consecință „vor exista deficiențe în furnizarea agentului termic pentru apă caldă de consum în sectoarele 2, 3, 4 și parțial sectoarele 1 (zonele Aviației și Floreasca) și 5 (zona Giurgiu).

Efectuarea manevrelor de reconfigurare a traseului realimentare cu agent termic este influențată de opririle din zonele unde echipele companiei efectuează în prezent lucrări de reparații sau reabilitare a conductelor de termoficare”, a transmis Termoenergetica SA.

Când anunță că înlocuiește conducte, Termoenergetica SA menționează și diametrul acestora. Motivul: cu cât o conductă este mai groasă, cu atât înlocuirea riscă să fie o provocare mai mare. Un segment de țeavă groasă e mai greu de manevrat. Iar sudarea lui durează mai mult. Cu alte cuvinte, cu cât are de înlocuit mai multe porțiuni de conductă groasă, cu atât Termoenergetica SA va avea nevoie de mai mult timp să lucreze.

ADVERTISING

Iată ce va face, în zilele următoare:

  • în zona Fundeni, pe Șoseaua Fundeni, lucrări de reparații a unor conducte cu diametrul de 600 mm;
  • pe Șoseaua Pantelimon, lucrări de reparații a unor conducte cu diametrul de 400 mm;
  • în zona intersecției Căii Călărași cu strada Labirint, lucrări de reparații a unor conducte cu diametrul de 500 mm;
  • pe Bulevardul Camil Ressu vor fi executate lucrări de înlocuire a compensatorilor pe conducta cu diametrul de 500 mm;
  • în vederea pregătirii funcționării noului CET Titan, după efectuarea probei de presiune, vor fi executate pe Bulevardul Basarabia lucrări de înlocuire a unor conducte cu diametrul de 600 mm;
  • pe Bulevardul Theodor Pallady (spre Autostrada Soarelui) vor fi executate lucrări de reparații a conductelor cu diametrul de 500 mm;
  • pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, deasupra Pasajului Victoria, vor fi începute lucrări de înlocuire a conductelor cu diametrul de 500 mm pe o lungime de aproximativ 100 de metri;
  • în zona Dimitrov, pe Șoseaua Mihai Bravu vor continua lucrările de înlocuire a aproximativ 200 de metri de conductă cu diametrul de 700 mm;
ADVERTISING

În plus, potrivit Termoegetica SA, se desfășoară deja „lucrări pregătitoare începerii proiectului desfășurat de Primăria Municipiului București (prin asocierea companiilor Sicor-Elsaco) pentru executarea lucrărilor de înlocuire a conductelor cu diametrul 800mm pe tronsonul cuprins între Bulevardul Chișinău, strada Savu Marin, Șoseaua Pantelimon”.

Dacă te interesează, mai jos găsești informații despre cum funcționează sistemul de termoficare al Capitalei:

Sistemul de termoficare al Capitalei are două tipuri de componente: centralele care produc apă fierbinte și o rețea de conducte și puncte termice care distribuie acea apă.

Cele mai multe și mai mari centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Vorbim despre CET Sud, CET Vest, CET Grozăvești și CET Progresu. Mai există, însă și CET Grivița, pe care o deține Consiliul Local al Sectorului 1. Și CET Casa Presei, care e a PMB și pe care o gestionează Termoenergetica SA. De asemenea, mai există un CET privat numit Vest Energo, deținut de omul de afaceri Constantin Bucur.

Dintre CET-urile ELCEN - adică acelea care duc greul producției de energie termică - singurul modernizat este CET Vest.

Rețeaua de distribuție aparține, însă, Primăriei Capitalei care a dat-o în exploatare Companiei Municipale Termoenergetica SA.

Această rețea e o megastructură alcătuită din: 954 km de conducte groase (magistrale), 1.027 de puncte termice și 2.963 de km de conducte mai subțiri.

În schema de mai jos puteți vedea principiul de funcționare a sistemului.

termoficare
Centralele livrează apă fierbinte până în punctele termice, prin conducte magistrale. În punctul termic, apa de pe magistrale intră într-un schimbător de căldură și încălzește apa de pe alte țevi, mai subțiri. Abia acea apă din conductele subțiri va ajunge la robinetele și în calorifere noastre. În schimb, apa venită pe magistrală la punctul termic se va întoarce la centrala care a livrat-o. Grafic: Alexandru Nistor

Marea problemă este că rețeaua de conducte - construită între anii 1965 și 1990 - n-a fost întreținută. Conductele magistrale ar fi trebui înlocuite după 25 de ani de utilizare. Dar administrațiile Capitalei n-au vrut să dea bani pe așa ceva.

Din totalul de 954 de km de conductă magistrală, s-au înlocuit doar vreo 100 de kilometri, între 1998 și 2003.

Apoi au mai urmat vreo 15 ani în care nu s-a făcut aproape nimic.

Așa s-a trezit Bucureștiul cu aproximativ 80% dintre conductele magistrale învechite peste măsură, pline de găuri și gata să pocnească din moment în moment.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇