Primul primar care anunță că nu mai dă niciun ban la biserici fără verificări la sânge, după ancheta Recorder

Primul primar care anunță că nu mai dă niciun ban la biserici fără verificări la sânge, după ancheta Recorder

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunțat, miercuri, că nu va mai da niciun ban către parohii, fără să fie făcute verificări amănunțite pe proiectele depuse de biserici.

Anunțul lui Mihaiu vine după ce jurnaliștii de la Recorder au publicat o anchetă care arătă o parte a circuitului prin care sunt alocați preferențial bani pentru lucrări la biserici, cu ”binecuvântarea” personală a patriarhului Daniel, pe care chiar preoții îl numesc ”Marele Alb”.

”Am urmărit cu mare interes investigaţia Recorder. Știam că sunt pe urmele a ceva necurat din moment ce ne-au cerut o serie de informații despre istoricul acestor ajutoare financiare, informații pe care le-am furnizat imediat. Într-un stat sănătos presa scoate la lumină astfel de probleme. Am susţinut şi susţin în continuare sprijinirea a 2 componente ale activităţii bisericii: componenta culturală şi componenta socială. (...)

Asigur toţi cetăţenii sectorului 2 că nu voi mai plăti niciun ban către parohii, decât în urma unei verificări amănunţite care să arate că aceşti bani sunt cheltuiţi corect, şi nu la preţuri supraevaluate.E musai să se facă lumină rapid în aceste cazuri. Suspiciunile care planează acum asupra acestor achiziţii vor afecta chiar și proiectele benefice pentru comunitate”, a anunțat Mihaiu pe Facebook.

Edilul precizează că în mandatul lui au fost aprobate până acum ajutoare de 1.010.000 lei, dar că nu toate sumele au și fost plătite.

Mai exact, Primăria Sectorului 2 a aprobat o finanțare de 450.000 de lei pentru refacerea monumentului istoric Mănăstirea Plumbuita, 430.000 de lei pentru cantina socială de la Parohia Doamna Oltea și 133.000 de lei pentru centrul social de la Parohia Oţetari.

”Nu 700.000 cât spune domnul Iorga în reportaj”, precizează Mihaiu, făcând referire la omul de afaceri Marian Iorga, apropiat al lui Mihai Aurel, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În materialul video, în biroul lui Iorga chiar vine preotul de la Parohia Oțetari. Iorga spune că în acest proiect au venit deja bani de la primăria lui Mihaiu, ”vreo 700.000 de lei”, și că vor veni și mai mulți bani.

Am urmărit cu mare interes investigaţia Recorder. Știam că sunt pe urmele a ceva necurat din moment ce ne-au cerut o...

Publicată de Radu Mihaiu pe Marţi, 12 octombrie 2021

Clanul Marelui Alb

După numeroase tentative eșuate de a obține de la BOR detalii despre folosirea banilor publici, jurnalistul Victor Ilie și-a asumat o identitate falsă - Gabriel Petrescu, reprezentant al unei firme de consultanță pe fonduri europene, cu conexiuni în zona ”noului val din politică”, care, de altfel, s-a prezentat și ca membru USR PLUS.

A reușit astfel să pătrundă în interiorul rețelei, ajungând la masa negocierilor cu episcopul vicar Aurel Mihai, consilierul coordonator la sectorul monumente și construcții bisericești din cadrul Patriarhiei, Mircea Podoleanu, omul de afaceri și consilierul general Lazăr Neacșu, dar și cu un om de afaceri în construcții care e abonat la bani publici prin lucrările la biserici - Marian Iorga.

În timpul întâlnirilor, vicarul Aurel Mihai explică foarte clar că patriarhul Daniel e cel care decide mersul lucrurilor.

”Dacă dumneavoastră veniți cu un pachet și noi, că nu vorbim de capul nostru, odată ce l-am aprobat cu Preafericitul e garanție mai tare ca la Strasbourg, deci nu vă faceți probleme. (…) Noi dacă oficializăm întâlnirea asta și luăm aprobare de la Preafericitul, pe urmă nu numai că zburdăm, n-avem treabă…”, spune vicarul.

Un alt personaj cheie al rețelei, consilierul general Lazăr Neacșu, spune că ”Marele Alb” ”e adevărat că e securist, normal că e securist. E de-al lor, nu? E cel mai informat om, nu?”.

PSD București, filială condusă de Gabriela Firea, a anunțat astăzi, fără niciun fel de comentarii, că Neacșu a demisionat din partid.

Vă invităm să urmăriți integral investigația Recorder


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇