Primarul Radu Mihaiu, despre șpagă: M-au întrebat dacă am vreun ONG, ca să doneze

Primarul Radu Mihaiu, despre șpagă: M-au întrebat dacă am vreun ONG, ca să doneze

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu a vorbit, la podcastul Citizen, despre modurile în care diverse persoane au încercat să-i cumpere bunăvoința.

Întrebat dacă i s-a oferit vreodată șpagă, Radu Mihaiu a declarat:

„Șpagă direct, nu. Dar au fost diverse ... întrebări. Ca să înțelegem cum stau lucrurile astea, că și șpaga îmbracă diverse forme. M-au întrebat dacă am eu vreun ONG în care să investească pentru a susține o cauză socială. Am considerat-o șpagă. Și am zis că n-am niciun ONG.

Au mai fost (situații – n.red.), una chiar de notorietate, care a ajuns la poliție, sincer să fiu. Dar nu era chiar șpagă. Era așa, un fel de troc politic care mie mi s-a părut incorect și în continuare mi se pare incorect (este vorba despre încercarea consilierilor PMP Cătălin Militaru și Cătălin Constantin Șerpescu de a-i garanta susținerea politică lui Radu Mihaiu în schimbul favorizării unui om de afaceri, care să monteze panouri publicitate pe spațiul public – n.red.).

ADVERTISING

Dar adevărul este că odată cu acest episod, lumea a fost reticentă să îmi mai ofere foloase necuvenite.

Și cred că a înțeles toată lumea care m-a cunoscut. Le-am și zis tuturor nu mă interesează nici să cumpăr vreun apartament mai ieftin pe niciunde, nici să fiu mai ieftin pe nicăieri, nici să conduc o mașină pe care o cumpără altcineva și nu știu ce. Deci nu mă interesează acest lucru. Nu am o problemă financiară.    

Am construit o firmă care acum merge fără mine. Și merge binișor fără mine. N-are contracte cu statul deloc. Nevoia mea de a încerca să schimb lucrurile pentru un București mai bun e mult mai mare decât nevoia mea de a mă îmbogăți”, a declarat Radu Mihaiu la Citizen.

Primarul Sectorului 2 susține că și parte dintre oamenii de afaceri au răsuflat ușurați când au constatat că administrația locală nu le cere bani.

„Mulți au înțeles chestia asta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

A fost hilar pentru că la un moment dat am stat de vorbă cu niște dezvoltatori care voiau să construiască niște sute de apartamente. Și le-am zis «Voi faceți niște sute de apartamente unde se vor muta niște oameni. Că voi o să vreți să vindeți la tineri de 25 - 28 de ani, corporatiști care au bani.

Și oamenii ăștia o să aibă niște copii, unde o să-și ducă ei copiii la școală? O să veniți la primărie să spuneți «Faceți școala!». Și eu n-am teren. Și zic «Faceți voi o școală și promovați-vă că faceți școală, că faceți nu știu ce!». Și după ce am tot stat și până la urmă i-am convins, (s-a întâmplat - n.red.) o chestie foarte amuzantă. Mi-au zis «Păi, dom' primar, e o școală, ne oprește pe noi aici? Asta e mult mai ieftin decât înainte.

N-am vrut să aflu ce înseamnă «înainte»!”, a mai spus Radu Mihaiu, la podcastul Citizen.

Urmărește, mai jos, întreaga discuție de podcast, în format video, pe Youtube:

Cum e viața în primărie? Despre compromis și pricepere cu primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu

Unde mai poți urmări Citizen

ADVERTISING

Rămâi alături de noi și descoperă cum să-ți folosești „superputerile de cetățean” ca să faci bine pentru tine și pentru ceilalți!

Mai jos, acest episod din Citizen, în format audio:

Hai cu noi! Unde ne găsești ca să discutăm despre oameni și orașe

Dacă vrei să descoperi mai multe despre cum își schimbă oamenii orașul în bine și dacă te gândești să formezi sau să faci și tu parte dintr-o astfel de comunitate, atunci hai să ținem aproape!

Dă-ne Like și Subscribe pe canalul nostru de Youtube. Pe lângă interviurile Citizen, vei găsi acolo și alt conținut interesant despre oameni și orașe. Iar în secțiunea Comunitate, ne vom întâlni ca să discutăm. Părerea ta contează pentru noi! Lasă-ne comentarii și spune ce ți-a plăcut la Citizen și ce nu, dar și ce ai vrea să vezi!

Sau dă-ne Follow pe Spotify (sau opțiunea similară de pe platforma de podcasting pe care ne asculți), ca să primești notificare pe telefonul mobil când ne-am așezat din nou la masă și am deschis microfoanele, să vorbim despre viitorul nostru, în oraș!

Așa o să învățăm împreună cum să facem orașul pe care-l vrem!

Cine sunt moderatorii Citizen

Gabriel Kolbay, cu o experiență de 15 ani ca jurnalist, consideră în continuare că are cea mai frumoasă meserie din lume. A scris timp de 10 ani în presa locală și din 2018 a început să lucreze în presa centrală. Din iunie 2020, este reporter special la spotmedia.ro, unde scrie despre Administrație locală și cetățeni, despre Energie și Tehnologie. Crede că viața este mai frumoasă atunci când înțelegem lumea în care trăim și dorește să îi ajute și pe alții să facă același lucru.

Irina Zamfirescu este activistă pentru drepturile omului la ActiveWatch și cercetătoare urbană. Din 2008, monitorizează îndeaproape activitățile Primăriei Municipiului București și ale Consiliului General. Justiția socială, transparența decizională, participarea publică și mobilitatea urbană sunt domeniile pe care le monitorizează și pentru care, de-a lungul timpului, a făcut recomandări, petiții sau sesizări. Din 2015, co-redactează rapoarte anuale despre activitatea Primăriei Municipiului București, alături de CeRe și Optar. În 2019, a obținut titlul de doctor cu o cercetare despre evacuări în București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇