Citizen: Oamenii care aduc schimbarea | Cum să ai orașul pe care-l vrei | Marinela Rață și lupta cetățenilor pentru Parcul Kiseleff

Citizen: Oamenii care aduc schimbarea | Cum să ai orașul pe care-l vrei | Marinela Rață și lupta cetățenilor pentru Parcul Kiseleff

Când te descurci greu prin orașul neprietenos, ai 2 opțiuni. Prima: accepți situația și continui să te chinuiești. A doua: aduni oameni în jurul tău și încercați împreună să schimbați lucrurile în bine, chiar aici și acum.  

La podcastul Citizen, jurnalistul Gabriel Kolbay și activistul pentru drepturile omului Irina Zamfirescu îi aduc în studio pe oamenii care au ales calea schimbării în bine, pentru ei și pentru ceilalți.

Află câte o poveste, din fiecare nou episod!

Pentru început, vorbim cu Marinela Rață. E fost jurnalist și locuiește în apropierea Parcului Kiseleff din București, declarat monument istoric.

ADVERTISING

Alături de vecini, a creat un grup civic. Și au reușit, printre altele, să împiedice vandalizarea spațiilor verzi și organizarea de concerte de proporții în parc. Și a convins primăria să asigure curățenia unui loc în care copiii mici erau obligați să se joace în mizerie. 

În acest episod, am discutat cu Marinela Rață despre:

  • Cum s-au hotărât oamenii din Kiseleff să își facă grup civic (4:19)
  • Cum se construiește o comunitate civică (de la min. 13:14)
  • Cum a reparat primăria condusă de Clotilde Armand niște toalete. Apoi le-a închis (21:39)
  • De ce avem parcuri murdare în Sectorul 1 (27:45)
  • Cum comunică activiștii cu Clotilde Armand și Primăria Sectorului 1 (33:17)
  • De ce nu comunică primarii cu cetățenii (45:27)
  • Cum găsești timp și energie ca să schimbi orașul în bine (52:30)
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Urmărește, mai jos, întreaga discuție de podcast, în format video, pe Youtube:

Fă-ți orașul pe care-l vrei! Cum au făcut schimbări Marinela Rață și grupului civic Kiseleff

Unde mai poți urmări Citizen

Rămâi alături de noi și descoperă cum să-ți folosești „superputerile de cetățean” ca să faci bine pentru tine și pentru ceilalți!

Iată unde ne găsești în format audio.

🎧 URMĂREȘTE CITIZEN ONLINE AUDIO:

🟥 Spotify

🟥 Apple Podcasts

🟥 Google Podcasts

🟥 Amazon Music

🟥 Player FM

Mai jos, acest episod din Citizen, în format audio:

Hai cu noi! Unde ne găsești ca să discutăm despre oameni și orașe

Dacă vrei să descoperi mai multe despre cum își schimbă oamenii orașul în bine și dacă te gândești să formezi sau să faci și tu parte dintr-o astfel de comunitate, atunci hai să ținem aproape!

ADVERTISING

Dă-ne Like și Subscribe pe canalul nostru de Youtube. Pe lângă interviurile Citizen, vei găsi acolo și alt conținut interesant despre oameni și orașe. Iar în secțiunea Comunitate, ne vom întâlni ca să discutăm. Părerea ta contează pentru noi! Lasă-ne comentarii și spune ce ți-a plăcut la Citizen și ce nu, dar și ce ai vrea să vezi!

Sau dă-ne Follow pe Spotify (sau opțiunea similară de pe platforma de podcasting pe care ne asculți), ca să primești notificare pe telefonul mobil când ne-am așezat din nou la masă și am deschis microfoanele, să vorbim despre viitorul nostru, în oraș!

Așa o să învățăm împreună cum să facem orașul pe care-l vrem!

Cine sunt moderatorii

Gabriel Kolbay, cu o experiență de 15 ani ca jurnalist, consideră în continuare că are cea mai frumoasă meserie din lume. A scris timp de 10 ani în presa locală și din 2018 a început să lucreze în presa centrală. Din iunie 2020, este reporter special la spotmedia.ro, unde scrie despre Administrație locală și cetățeni, despre Energie și Tehnologie. Crede că viața este mai frumoasă atunci când înțelegem lumea în care trăim și dorește să îi ajute și pe alții să facă același lucru.

Irina Zamfirescu este activistă pentru drepturile omului la ActiveWatch și cercetătoare urbană. Din 2008, monitorizează îndeaproape activitățile Primăriei Municipiului București și ale Consiliului General. Justiția socială, transparența decizională, participarea publică și mobilitatea urbană sunt domeniile pe care le monitorizează și pentru care, de-a lungul timpului, a făcut recomandări, petiții sau sesizări. Din 2015, co-redactează rapoarte anuale despre activitatea Primăriei Municipiului București, alături de CeRe și Optar. În 2019, a obținut titlul de doctor cu o cercetare despre evacuări în București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇