Citizen: Ce-i ceri primarului, când n-ai bani de concediu | Campionii finanțărilor pentru București | Cum a început „dușmănia” între sectoare

Citizen: Ce-i ceri primarului, când n-ai bani de concediu | Campionii finanțărilor pentru București | Cum a început „dușmănia” între sectoare

Dacă vor, cei 7 primari ai Capitalei le pot face vara frumoasă bucureștenilor care n-au bani de concediu. Cum ar trebui să procedeze fiecare.

Tot astăzi „Who’s who” la adus bani pentru București.

Și cum te aperi când vin bucureștenii din alte sectoare să-ți fure lalelele și pasajele rutiere.

Aflați despre toate acestea - dar și multe alte informații despre viața orașului - dacă ascultați integral cel mai nou episod al podcast-ului Citizen, realizat de Gabriel Kolbay (jurnalist) și Irina Zamfirescu (activist pentru drepturile omului la ActiveWatch).

Mai jos găsiți câteva dintre declarațiile Irinei Zamfirescu despre cum pot primarii să ne facă vara mai frumoasă, în oraș, în 2023:

De ce nu sunt suficiente activitățile de vară din proiectul „Străzi Deschise” de pe Calea Victoriei? (de la min 05:46):

„În condițiile în care ai aglomerație (cum a fost anul trecut la Străzi Deschise - n.red.) , e clar că e ceva bine acolo, de vreme ce niște oameni vin și se întâlnesc în niște spații publice.

Ce cred totuși - am criticat la momentul respectiv și cred că o să rămân critică vizavi de această situație – e că am alunecat un pic în comercializarea acestui eveniment.

ADVERTISING

E bine, trebuie să consumăm, sigur, să trăiască economia! (...)

Am fost pe Calea Victoriei, dar am evitat zonele aglomerate. Și ce se întâmplă la parterul blocurilor de acolo acum (unde sunt amenajate magazine, baruri, cafenele etc) îmi dă senzația mea că zona a devenit, la propriu, foarte scumpă.

În momentul în care ai un tip de prăvălie, orice ar vinde ea cu un anumit prag de cost atrage o anumită categorie de oameni.

Și este posibil ca oamenii care nu-și permit acea cheltuială să se simtă oarecum nelalocul lor, în zonele respective”.

Ale cui păreri și nevoi contează mai mult, în București? (de la min 10:48):

„Deci, în principiu, eu cred că trebuie să ne setăm un pic obiectivul când vine vorba de petrecerea timpului liber în București.

Există oameni care nu pleacă din oraș în vacanță, deci avem nevoie să le oferim aici un context cât de cât agreabil pentru vacanță.

Există copii care au nevoie de ieșit pe afară, există persoane vârstnice. Pentru fiecare dintre aceste categorii ar trebui gândite niște spații, în care prioritate să nu aibă consumul.

Eu am simțit asta, de exemplu, anul trecut sau acum doi ani (când s-a organizat Străzi Deschise, pe Calea Victoriei - n.red.).

ADVERTISING

Nu mai îmi amintesc când, dar a postat primarul general (pe Facebook – n.red.) că s-a întâlnit cu comercianții de pe Calea Victoriei înainte să dea drumul la Străzi Deschise. Ca să discute despre cum să arate proiectul.

Mi s-a părut un pic bizar că asta a fost ordinea lucrurilor. Nu știu să mai fi fost o altă întâlnire sau vreo altă comunicare privind întâlniri și cu alte categorii de oameni care să spună cum își doresc să arate proiectul (tineri, vârstnici, bucureșteni care rămân toată vara în București - n.red.).

Oricum, și după întâlnirea primarului cu comercianții, tot s-a lăsat cu poliție, că au început să facă zgomot foarte mare, s-au plâns riverani și chiar primarul general a revenit pe Facebook și a transmis că trebuie niște reguli mai stricte acolo (...)

Să ne gândim la acest context, nu neapărat în termen de consum, să ne gândim în primul și în primul rând în termen de socializare, în termen de grupuri vulnerabile. Eu așa cred (...)

Avem acei oameni vulnerabili care nu vor pleca în vacanță prea departe de București, de exemplu.

Din punctul meu de vedere, eu, să fiu primar, m-aș gândi în primul rând la acest grup de oameni: cum aș putea să sprijin eu acești oameni care sunt captivi și fizic și financiar în orașul București pe perioada vacanțelor?

ADVERTISING

Din nou, nu zic să nu se mai întâmple consum”.

Cum afli ce nevoi au bucureștenii vulnerabili? (de la min 20:12):

„Pentru că eu cred foarte mult în auto-reprezentare, cred că primul lucru pe care poți să îl faci este să vorbești cu ei și să vezi ce nevoi au.

Fix ce vedeam zilele trecute la televizor, că există o organizație de voluntari care se duc să petreacă timp, pur și simplu, cu persoanele vârstnice singure.

Voluntarii spuneau că au întâlnit inclusiv persoanele vârstnice care n-au nevoie de nimic, dar tot se mai duc un pic la magazin ca să aibă cu cine să vorbească pe acolo.

Adică nici măcar nu-ți trebuie niște studii foarte savante să îți dai seama că e o problemă de singurătate când vine vorba de grupurile vârstnice.

Din nou, eu am văzut mișcare în direcția asta destul de intensă, cel puțin în ultimul timp, iar la Primăria Sectorului 6 am văzut că fac niște activități în niște cluburi.

Eu nici nu cred că-ți trebuie resurse foarte multe, nici nu cred că-ți trebuie timp foarte mult.

Oamenii ăștia știu cel mai bine. Orice om de pe pământul ăsta știe cel mai bine de ce are nevoie.

Cred că pur și simplu a lipsit această temă și preocupare de pe agenda multor autorități publice.

Trebuie să-ți pui problema, să identifici obiectivul proiectului tău, să te adresezi acestor grupuri diferite”.

„Străzi deschise și departe de centru. Mai multe spații pietonale (de la min 14:20):

„Cred că și primarii de sector ar trebui cumva să meargă spre cartiere cu proiectele astea.

Din ce-mi amintesc, a existat cel puțin un primar, anul trecut – cel de la Sectorul 6 - care a organizat Străzi Deschise (...).

Și în plus, ce aș mai face eu, ca primar general? O chestiune pe care, de altfel, primarul general a promis-o, dacă nu mă înșel, în platforma electorală, spații pietonale în acest oraș care să nu fie doar «Străzi Deschise». (...)

Poți să închizi definitiv spații destinate traficului auto, care să devină pietonale. Așa cum se construiesc, în continuare, pasaje pentru mașini - în acest oraș care parcă trăiește cu sufletul în anii 60-70 - eu aș zice să avem și contra-ofensiva și să blocăm niște străzi centrale pentru mașini și să le facem pietonale”.

Sectorul 4 și-a amenajat o plajă ecologică (spațiu verde în parc, pe care a amplasat niște șezlonguri). În schimb, Sectorul 3 își construiește aqua park. Merită să investim banii în astfel de infrastructură? (de la min 22:54):

„Cred că în momentul ăsta Bucureștiul are încă probleme structurale mari. Nu-mi imaginez că putem acum să investim bani în tipul ăsta de infrastructură la nivel de procente din 2 cifre din bugetele locale. Deci trebuie rezolvate alte urgențe, dar nu cred că poate fi neglijat nici acest aspect.

Adică o parte din dreptul ăla la oraș pe care îl au toți cetățenii ține și de asta.

Tot auzim pe la televizor, psihologi care vorbesc despre copii care stau la ecran. Ok, hai să-i scoatem din ecranele alea. Dar unde să-i ducem?

Trebuie să discutăm despre niște spații publice care să atragă copiii, care să atragă persoanele vârstnice, să facă mișcare, să nu ajungă la alte boli din cauza sedentarismului, că stau închiși în casă.

Deci e nevoie de niște investiții și în zona asta, cred eu”.

....

Ascultă integral cel mai nou episod al podcast-ului Citizen, ca să afli și:

  • care dintre primarii Capitalei e campion la atras bani din PNRR și PNI „Anghel Saligny”. Și de ce alți primari nu reușesc să aducă finanțări (min 33:57 - 1:02:33)
  • cum au ajuns bucureștenii - de la simpli cetățeni, până la primari - să se acuze unii pe ceilalți de furt de idei și de lalele (1:02:34 - 1:26:54).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇