Primăria Capitalei, la un pas de a-l readuce pe Costică Constanda în Satul Francez. Ce suprafață i-ar putea ceda

Primăria Capitalei, la un pas de a-l readuce pe Costică Constanda în Satul Francez. Ce suprafață i-ar putea ceda

Erată: Informația publicată inițial, potrivit căreia Consiliul General a votat să-i dea omului de afaceri Costică Constanda o porțiune din Satul Francez, nu este corectă. Votul a fost majoritar pentru despăgubire, însă era nevoie de două treimi, majoritate ce nu a fost întrunită. Mai jos puteți citi știrea corectată.

Consiliul General a decis să nu îi acorde, deocamdată, omului de afaceri Costică Constanda, drept despăgubire, secțiuni din Cartierul Francez.

Satul francez este, de fapt, un cartier exclusivist din nordul Capitalei. A fost construit de un dezvoltator francez și a ajuns, prin AVAS, în proprietatea Primăriei Municipiului București.

ADVERTISING

Omul de afaceri Costică Constanda a devenit proprietar în zona respectivă în urma cumpărării de drepturi litigioase și a unei victorii în instanță. Pe vremea când era primar al Capitalei, Traian Băsescu i-a dat la schimb lui Constanda, pentru terenul din Satul Francez, o portiune din Parcul Bordei.

Acolo, în parc, Constanda a vrut să construiască blocuri. Consiliul General a încercat să-l oprească. Și chiar a reușit, pentru o scurtă perioadă. Dar Constanda a atacat din nou acțiunile administrației locale în instanță și a câștigat din nou.

ADVERTISING

Așa se face că, în urma mai multor procese și decizii judecătorești, PMB a ajuns să-i datoreze lui Constanda peste 100 de milioane de euro.

În ședința Consiliului General de miercuri, 15 iulie, city managerul Sorin Chiriță a spus că PMB nu are banii pe care trebuie să-i dea lui Constanda. În consecință, consideră important că acestuia să i se aprobe o despăgubire alternativă.

Astfel, city managerul Sorin Chiriță a precizat că i se părea importantă adoptarea unei hotărâri care prevede că, în loc de bani, Constanda va primi circa 11.000 de metri pătrați și mai multe clădiri din Satul Francez. Adică tocmai în zona din Capitală de la care a pornit întregul șir de procese dintre omul de afaceri și PMB.

ADVERTISING

”Nu avem - adică PMB nu are - acei bani. Așa că, dacă acest proiect nu trece, ar putea bloca (Costică Constanda - n.red.) conturile Primăriei. S-a mai întâmplat. Și am pune în pericol întreaga activitate a Primăriei, inclusiv cea cu spitalele, transportul public, termoficarea...”, a precizat Chiriță.

Nu mai puțin de 28 de consilieri cu votat pentru. Dar cum proiectul are nevoie de două treimi din voturile Consiliului, proiectul a fost respins. Rămâne să vedem dacă el va fi sau nu repus pe ordinea de zi, în sedințele următoare.

Ce ar putea primi Costică Constanda

În proiectul de hotărâre sunt ilustrate schematic și suprafețele și clădirile care ar urma să i se dea - sub formă de dare în plată – lui Costică Constanda.

Unul dntre terenuri are deschidere la Șoseaua Nordului, cu care se mărginește, în est, Parcul Herăstrău.

Satul-francez-2-ilustratii-
Unde se află terenurile și clădirile cu care PMB vrea să îl despăgubească pe Costică Constanda

Dacă proiectul va fi adaoptat, în ședințele viitoare, atunci Gabriela Firea va fi mandatată să dea în plată suprafețele de teren și clădirile.

Într-o astfel de situație, ar mai rămâne doar ca specialiști ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) să aprecieze care sunt prețurile terenurilor și clădirilor care urmează să îi fie cedate omului de afaceri. Iar Consiliul General va trebui să accepte respectiva evaluare drept justă.

În cazul în care nu se va parcurge această procedură, PMB va trebui să găsească bani pentru a-l despăgubi pe Costică Constanda.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇