Preoții din Suceava îi așteaptă la graniță pe refugiați: Le-am pregătit cazare, masă și consiliere! Dar mulți refuză să rămână

Preoții din Suceava îi așteaptă la graniță pe refugiați: Le-am pregătit cazare, masă și consiliere! Dar mulți refuză să rămână

Preoți din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-au dus vineri dimineață la Vama Siret ca să-i preia pe refugiații ucraineni care au nevoie de ajutor și să le ofere cazare și masă.

„Ne-am mobilizat de la prima oră.

Avem rezerve de alimente, haine și obiecte de necesitate, pe care le putem oferi la cerere refugiaților care vor să rămână. Dar clericii locali ne informează că, deși prin Vama Siret trece puhoi de lume, nu rămâne nimeni”, a precizat vineri părintele Alexandru Flavian Sava, purtătorul de cuvânt al Arhiscopiei Sucevei și Rădăuților, citat de Basilica.ro.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE conflictul din Ucraina şi bătălia pentru Kiev

Pentru cei care vor să rămână, arhiepiscopia a pregătit casele parohiale nelocuite din nordul județului și arhondaricele (zonele cu camere pentru cazarea pelerinilor și turiștilor) din mănăstiri.

Parte dintre preoții din Arhiepiscopie (numiți „preoți misionari”) au fost instruiți cu o zi înainte pentru a le oferi refugiaților asistență religioasă și consiliere. De asemenea, alți 3 preoți de la ISU Suceava și Jandarmerie sunt pregătiți pentru a consilia spiritual refugiații.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Se vor identifica și mobiliza preoții vorbitori de limba ucraineană, care vor asigura prin rotație permanență la Punctul Vama Siret unde, împreună cu tineri voluntari, vor oferi alimente și apă. S-a constituit o celulă de criză (...) De asemenea, locațiile puse la dispoziție pentru cazarea refugiaților de la mânăstiri și parohii au fost luate în evidența oficialităților pentru valul II sau etapa a II-a”, a precizat Alexandru Flavian Sava pentru Monitorul de Suceava.

Pentru moment, din cauză că refugiații nu doresc să rămână în preajma zonei de graniță prin care intră în România, nu s-a organizat aproape de Vama Siret nicio tabără de refugiați.

ADVERTISING

În schimb, potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiscopiei Sucevei și Rădăuților, parte dintre refugiați au fost cazați de la mânăstiri din Suceava.

La mânăstirea Putna, toate spațiile de cazare deja au fost ocupate de către cetățeni ucraineni, iar la Parohia Cornu Luncii s-au luat deja în evindență 50 de locuri pentru cazare, în cazul în care acestea vor fi necesare”, a mai precizat Alexandru Flavian Sava.

Potrivit informațiilor Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore, peste 4.000 de persoane au intrat în țară dinspre Ucraina. Din dimineața zilei de vineri, 25 februarie, au început să intre în România mai mult femei și copiii, în condițiile în care Ucraina nu le mai permite bărbaților cu vârste cuprinse înte 18 și 60 de ani să își părăsească țara.

Mii de români s-au mobilizat în ajutorul refugiaților ucraineni: Oferă cazare și transport gratuit sau joburi, pentru cei care fug din calea rușilor

Conform Basilica.ro, sucevenii n-au rămas indiferenți la drama ucrainenilor. Mai multe persoane au venit la punctul de frontieră Siret cu alimente și pături, iar o firmă locală de transport asigură în permanență un microbuz la graniță, pentru a ajuta la transportul refugaților.

Vezi şi ce s-a întâmplat în prima zi de război, după ce Putin a ordonat invazia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇