Refugiații din Ucraina nu vor sta în carantină şi au dreptul la servicii medicale, în România

Refugiații din Ucraina nu vor sta în carantină şi au dreptul la servicii medicale, în România

Persoanele care vin în România dinspre Ucraina ”pe căile terestre” nu vor sta în carantină, se arată într-o hotărâre a CNSU adoptată vineri, în contextul invaziei Rusiei asupra țării vecine, iar ministrul Sănătății a explicat că ei vor beneficia de servicii medicale.

Hotărârea CNSU a fost adoptată ”ținând cont de degradarea situației de securitate din Ucraina și creșterea însemnată a numărului de persoane care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina precum și cele care se află în punctele de trecere a frontierei și intenționează să intre pe teritoriul național”, se arată în document.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE conflictul din Ucraina şi bătălia pentru Kiev

În plus, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat vineri că ucrainenii care ajung pe teritoriul României au dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe perioada şederii în ţara noastră, iar în cazul celor care doresc să obţină statutul de refugiat se aplică prevederile legale specifice în vigoare, informează Agerpres.

Astfel, din punct de vedere al statutului, a explicat el, sunt trei categorii de cetăţeni ucraineni care au ajuns în România.

ADVERTISING

"Este vorba despre cetăţenii care au venit în mod obişnuit, marea majoritate a celor 7.000 de cetăţeni ucraineni care au rămas în România şi care beneficiază, din fericire, de prevederile unui acord, foarte vechi, e adevărat, dar care este perfect valabil, l-am verificat la Ministerul Afacerilor Externe, care le conferă cetăţenilor ucraineni dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul României. Aşa că, din punctul ăsta de vedere, lucrurile sunt clare, sigur, pe durata şederii, care aţi înţeles că nu poate să depăşească 90 de zile ", a afirmat Rafila.

ADVERTISING

Pentru cei care solicită statutul de azilant, a adăugat ministrul, există prevederi clare de asigurare a asistenţei medicale pentru "aproape toate categoriile de servicii medicale".

”Iar dacă primesc statutul de refugiat, au aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români, deci nu este niciun fel de problemă legată de asigurarea serviciilor medicale", a evidenţiat Rafila.

Ministrul a mai precizat că joi, în cursul unei teleconferinţe pe care a avut-o cu managerii spitalelor judeţene, atât din judeţele care sunt la frontiera cu Ucraina, cât şi din judeţele de suport, "toată lumea" s-a arătat extrem de deschisă în sensul de a ajuta, informează Agerpres.

Peste 10.000 de ucraineni, majoritatea femei și copii, au fugit din casele lor în căutarea unui loc mai sigur după ce regimul lui Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina.

Bărbații ucraineni sunt obligați de legea marțială să rămână în țară și să lupte împotriva cotropitorilor.

Mii de români s-au mobilizat în ajutorul refugiaților ucraineni: Oferă cazare și transport gratuit sau joburi, pentru cei care fug din calea rușilor

Vezi şi ce s-a întâmplat în prima zi de război, după ce Putin a ordonat invazia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇