Spitalul Universitar din București se va extinde pe ceea ce legal era spațiu verde. Un proiect controversat a fost adoptat de Consiliul General

Spitalul Universitar din București se va extinde pe ceea ce legal era spațiu verde. Un proiect controversat a fost adoptat de Consiliul General

Grupul consilierilor generali liberali a propus astăzi, într-o ședință convocată deîndată de Nicușor Dan, un proiect de extindere a Spitalului Universitar din București.

Liberalii și-au dorit, inițial, adăugarea acestui proiect pe ordinea de zi a ședinței precedente de Consiliu General, din 28 aprilie. Dar au acceptat ca el să fie amânat, în vederea identificării soluției administrative optime.

Proiectul propus de consilierii generali liberali prevede, de fapt, o extindere a Spitalului Universitar. Dar e un proiect căruia Nicușor Dan n-a acceptat, încă, să-i dea undă verde.

Detalii a oferit pentru Spotmedia.ro consilierul general PNL Cătălin Deaconescu.

ADVERTISING

„Spitalul Universitar a pregătit o investiție majoră, cu o valoare de circa 1 miliard de euro. Din această sumă, 200 de milioane de euro sunt bani europeni, care pot fi atrași prin PNRR.

Ceea ce vrea spitalul este să își refacă toate circuitele. Construiesc acolo două corpuri în formă de «L» cu demisol, parter și câte 3 etaje, de jur împrejurul corpurile existente.

Acestea vor ajuta la refacerea circuitelor curat-murdar din spital.

Problema este că suprafața pe care spitalul vrea să construiască «L»-urile are statut diferit, în documentația de urbanism.

În aceeași ședință din decembrie 2020, Consilul a adoptat Planul Urbanistic General (PUG), în care suprafața este menționată CB4 (care permite ridicarea de construcții – n.red.) și un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în care este spațiu verde (cu indicatorii urbanistici CB2 cu V1 A – n.red.).

ADVERTISING

Așa că ceea ce se impune este să scoatem spitalul din această zonă protejată, ca să se poată face investiția.

Nu există niciun fel de problemă aici, pentru că acea suprafață, în realitate, nu mai este demult spațiu verde, ci parcare, heliport, amplasament pentru stație de oxigen etc.

heliport
Cum arată acum suprafața pe care spitalul vrea să construiască. Foto: Spitalul Universitar

Nu se distruge spațiu verde existent pentru această investiție, ci este o chestiune care ține de documentație.

Urgența constă în faptul că, dacă nu rezolvăm această problemă și spitalul nu lansează studiul de fezabilitate până la 30 iunie, pierde banii din PNRR”, a precizat Cătălin Deaconescu pentru Spotmedia.ro.

cum-vrea-Univrsitar-sa-arate
Cum susține Spitalul Universitar că va arăta zona, dacă i se permite să construiască. Foto: PNL București

În ședința precedentă, când s-a discutat despre această chestiune, Nicușor Dan a precizat că nu poate elibera certificat de urbanism și autorizație de construire pentru acele suprafețe, din cauză că ar fi ilegal.

ADVERTISING

În consecință, în ședința de astăzi, liberalii au propus modificarea Regulamentului Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General al Municipiului București (R.L.U. aferent P.U.G.-M.B.) pentru a acorda posibilitatea autorizării directe în cazul extinderii și/sau construirii pe același amplasament de clădiri pentru spitale publice.

„Acest proiect vine ca un răspuns la blocarea unei investiții publice majore generată de lipsa de preocupare a executivului PMB. Spitalul Universitar de Urgență are un rol cheie în asigurarea serviciilor spitalicești atât pentru municipiul București, cât și pentru zona de sud a României.

Zilnic peste 2.500 de pacienți sunt trataț aici, peste 800 dintre aceștia beneficiind de internări”, a mai spus consilierul general Cătălin Deaconescu, inițiatorul proiectului.

Viceprimarul liberal Stelian Bujduveanu a fost cel care a propus introducerea proiectului pe ordinea de zi a ședinței deîndată de pe 13 mai.

S-a opus grupul USR. Viceprimarului Horia Tomescu (USR) a susținut că un astfel de proiect necesită dezbatere publică.

Ulterior, proiectul a fost adăugat pe ordinea de zi. S-au adoptat mai multe amendamente. Și în cele din urmă a fost adoptat cu 35 de voturi pentru, unul împotrivă și 15 abțineri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇