Victimele populismului. 114 familii așteaptă de trei ani să le termine PMB locuințele. S-a construit jumătate de scară

Victimele populismului. 114 familii așteaptă de trei ani să le termine PMB locuințele. S-a construit jumătate de scară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cele 114 familii cărora Gabriela Firea le-a repartizat, în 2020, locuințe sociale într-un bloc aflat în construcție pe strada Prelungirea Ghencea mai au încă mult de așteptat. Primăria Capitalei evită să își asume un termen pentru finalizarea lucrărilor.

Pe 17 septembrie 2020 – cu numai o săptămână înainte de alegerile locale – Gabriela Firea a organizat la sediul Primăriei București un eveniment de lansare a proiectului unui campus social pe care începuse să-l construiască pe Strada Prelungirea Ghencea.

macheta-1
Cum arăta macheta campusului social pe care l-a promis Gabriela Firea. Foto: FB Compania Municipală Imobiliară SA

Firea promitea un complex cu 8 blocuri de locuințe sociale pe care urma să le dețină și să le administreze Compania Municipală Imobiliară SA.

Dintre respectivele blocuri, Trustul de Clădiri Metropolitane începuse să ridice unul singur. Iar într-un viitor apropiat ar fi urmat să se construiască și celelate, dar și o școală și o grădiniță pentru locuitorii campusului.

tcmb-initial
Cum arăta șantierul, în primele faze de execuție. Sursă foto: TCMB.ro

La acel moment, fostul primar general a înmânat unor oameni pe care îi invitase la primărie repartiții de locuințe sociale în prima scară de bloc aflată în primele etape de construcție și în care nu se putea locui. Dar 114 familii au sperat că vor ajunge în curând să se mute în blocul care urma să aibă 79 de apartamente cu 2 camere, 34 de apartamente cu 3 camere și o garsonieră.

Inmanez primele repartitii de locuinte sociale in cadrul complexului de blocuri construit de Primaria Capitalei prin companii municipale. Sunt 8 blocuri cu 600 de apartamente in total. Este vorba despre cel mai ambitios proiect imobiliar de locuințe sociale din ultimii 30 de ani. Cererea de locuinte sociale este foarte mare in Bucuresti. Compania Municipală Imobiliara si Trustul de Clădiri Metropolitane au inceput anul trecut lucrarile la complexul rezidențial construit în Sectorul 6 si v-am aratat atunci imagini din santier. Astazi va invit sa fiti martorii acestui moment emotionant, asteptat de ani de zile de acesti oameni incercati de viata.

Publicată de Gabriela Firea pe Joi, 17 septembrie 2020

La acel moment, PMB avea deja conturile poprite de Costică Constanda și alți creditori. Așa că lucrările mergeau mai degrabă din inerție.

ADVERTISING

Iar pe 24 septembrie, Firea și-a pierdut funcția. Și a fost înlocuită de Nicușor Dan, pe data de 29 octombrie.

Cu conturile blocate, PMB n-a mai putut achita lucrări mai bine de jumătate de an, așa că șantierul s-a blocat.

Parte dintre oamenii care primiseră repartiții s-au mobilizat și au început să pună presiune pe aleșii locali – de la consilieri generali până la primarul general – pentru a afla când vor continua lucrările la locuințele pe care le primiseră de la Firea.

Au făcut petiții, au intrat în audiențe și au luat cuvântul în ședințele de Consiliu General.

În primăvara lui 2021, din proiectul de buget al PMB nu se înțelegea dacă instituția va aloca sau nu bani pentru continuarea lucrărilor.

Așa că oamenii au organizat un protest în fața sediului PMB de pe Bd Regina Elisabeta, ca să-l convingă pe Nicușor Dan să nu abandoneze proiectul.

Primarul general le-a promis că va aloca bani pentru finalizarea blocului de locuințe sociale. Era vorba despre circa 15 milioane de lei pe care Nicușor Dan a spus că îi va menționa, în clar, în proiectul de buget.

Am discutat astăzi cu reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale, care au solicitat ca lucrările la blocurile de...

Publicată de Nicușor Dan pe Joi, 15 aprilie 2021

În cele din urmă, lucrările s-au reluat. Dar nu în ritm alert. A venit iarna 2021 - 2022, iar cele 114 familii tot nu s-au putut muta în locuințele pe care le primiseră de la administrația Firea.

ADVERTISING

Primăvara lui 2022 a adus noi probleme. Pe fondul războiului din Ucraina și al exploziilor de preț de pe piețele de energie, materialele de construcții s-au scumpit mult. Iar PMB are probleme tot mai mari cu banii. Așa că blocul tot neterminat a rămas.

În aproape 3 ani, PMB a construit abia jumătate de scară

La solicitarea spotmedia.ro, PMB a comunicat ce lucrări s-au făcut deja la blocul de locuințe sociale și ce a mai rămas de construit.

„Imobilul este realizat în proporție de aproximativ 59%, s-au finalizat lucrările la suprastructura la tronsoanele 1,2 și 3, s-au realizat lucrări de arhitectură (tâmplărie aluminiu parter, tâmplărie PVC integral), zidărie, tencuieli, compartimentări, termoizolație, lucrări la instalații electrice, sanitare, etc.

Pentru finalizare, mai este nevoie de realizarea următoarelor lucrări: arhitectură (pereți, pardoseli, plafoane false, finisaje interioare, fațade), instalații (instalații interioare de apă și canalizare, instalații electrice), montaj utilaje și echipamente tehnologice, amenajarea terenului (împrejmuire, sistematizare pe verticală)”, se arată în răspunsul formulat de PMB.

ADVERTISING

În plus, constructorul - care este Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane SA - va trebui să racordeze imobilul la toate utilități și să facă probe de funcționare a instalațiilor. În caz contrar, PMB nu va putea face recepția.

Directorul general al Trustului de Clădiri Metropolitane SA, Cristian Hiver, a precizat pentru spotmedia.ro că la blocul de locuințe sociale se lucrează „în ritm redus”, cu un număr mai mic de salariați decât ar fi nevoie. Și că - dacă PMB nu asigură finanțarea lucrărilor - compania municipală nu va putea continua construcția din fonduri proprii, din cauză că nu are banii necesari.

Doar o treime dintre lucrări sunt plătite

PMB este cea care plătește pentru construcția blocului, prin intermediul CM Imobiliară SA.

„Prețul inițial al contractului a fost de 32.336.229,63 lei fără TVA, acesta fiind actualizat până la valoarea de 43.929.301,69 lei fără TVA (preț care oricum va trebui, probabil, actualizat din nou, în contextul scumpirilor curente - n.red.). Compania Municipală Imobiliara a plătit Trustului de Clădiri Metropolitane aproximativ 19.000.000 de lei”, a transmis PMB la solicitarea Spotmedia.ro.

Cu alte cuvinte, nu doar că PMB nu are bani să termine lucrările, dar n-a achitat nici măcar jumătate din ceea ce s-a lucrat deja.

Când ar trebui să se termine lucrările

În cursul anului trecut, termenul avansat pentru finalizarea lucrărilor a fost vara lui 2022. Între timp, însă, administrația nu își mai asumă niciun termen pentru finalizare.

Iată ce ne-a transmit CM Imobiliară - adică actualul beneficiar al blocului, care urma să închirieze apartamentele către cele 114 familii:

„Din cauza dificultăților financiare din ultima perioadă, în acest moment nu poate fi stabilit un termen de finalizare la blocul de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea.

A fost demarată procedura de evaluare a bunurilor din patrimoniul Companiei Municipale Imobiliară București, în urma căreia imobilul și terenul, în prezent în proprietatea CMIB, vor fi date în plată către PMB prin HCGMB nr.16/31.01.2022.

Astfel, Direcția Investiții din cadrul PMB va continua execuția imobilului și va stabili termenul de finalizare la momentul preluării acestuia”.

Până la acest moment, nici PMB și nici consilierii generali consultați de Spotmedia.ro nu au avansat un termen pe finalizarea acestor operațiuni.

„O să venim cu pernele la PMB, să dormim în lux, ca ei”

Mina Petrescu se numără printre bucureștenii cărora Gabriela Firea le-a dat repartiție în blocul de locuințe sociale de pe strada Prelungirea Ghencea.

A așteptat 13 ani să primească o astfel de locuință. Mai întâi de la Sectorul 2, iar acum de la PMB.

„Am vorbit în urmă cu aproape 2 săptămâni cu domnul viceprimar Horia Tomescu și am primit promisiunea că va încerca să ne ajute. Inițial, cu un sprijin pentru plata chiriei, pentru cei care au nevoie. Nouă ne erau greu și înainte să achităm 200-300 de euro pe lună. Că de-asta suntem pe listă pentru locuințe sociale!

Dar acum, cu scumpirile astea... vă dați seama în ce situație suntem! Nu știu dacă vom primi acel ajutor, dar sperăm.

O să venim cu pături și cu perne la PMB, să dormim și noi în luxul și în opulența lor. Să nu găsești o soluție pentru noi în atâta timp... nu știu ce să mai zic. Dacă vor să rezolve, ar putea! Eu cred că nu vor!”, a declarat Mina Petrescu pentru spotmedia.ro.

I-am solicitat viceprimarului Horia Tomescu (USR) un punct de vedere cu privire la modul în care i-ar putea ajuta pe bucureștenii care așteaptă să fie cazați în blocul de locuințe sociale care nu se mai termină. Când acesta va reveni cu detalii, vi le vom prezenta.

spotmedia.ro urmări evoluția lucrărilor la blocul de locuinte sociale și vom reveni cu detalii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇