Pe ce vrea să cheltuiască Nicușor Dan banii bucureștenilor, în 2024

Pe ce vrea să cheltuiască Nicușor Dan banii bucureștenilor, în 2024

Primarul general Nicușor Dan a anunțat principalele investiții pe care vrea să le facă, în anul 2024. Acestea sunt prevăzute în proiectul de buget al Primăriei Municipiului București, pe care Nicușor Dan a anunțat că l-a pus în dezbatere publică.

Nicușor Dan susține că, în 2024, Primăria Capitalei va avea un buget de circa 6,5 miliarde de lei. Din acești bani, câte 1,1 miliarde de lei se vor duce pe subvențiile la termoficare și la transport în comun.

Din suma rămasă – circa 4,3 miliarde de lei – aproape 1,1 miliarde de lei vor merge pe investiții.

Piesa de rezistență: un program de sport de la începutul anului trecut

Primul proiect de investiții pe care Nicușor Dan l-a anunțat, în conferința de presă pe care a susținut-o duminică, pe 11 februarie, este unul despre care spotmedia.ro v-a relatat în exclusivitate, în urmă cu un an.

Este vorba despre alocarea unor sume consistente pentru a plăti profesori de sport și pentru a cumpăra echipamente sportive pentru elevi.

Anul trecut, Nicușor Dan le-a propus consilierilor generali programul „Sport în școală”. Acesta presupunea cheltuirea a circa 30 de milioane de lei pe an, ca să le dea elevilor din București posibilitatea să practice gratuit mai multe sporturi, printre care: atletism, baschet, fotbal, handbal, motociclism/ciclism, volei și șah.

ADVERTISING

Programul prevedea mai multe cheltuieli, de la plata profesorilor, până la cumpărarea de echipament sportiv, mingi și altele, dar și plata profesorilor.

Puteți citi integral aici tot ce a propus Nicușor Dan. La acel moment, proiectul-mamut nu a mai ajuns pe ordinea de zi a Consiliului General.

Acum, Nicușor Dan își dorește implementarea proiectului, pe scară largă.

„Vom extinde considerabil Programul de sport în școală, care a fost experimental până acum. Am propus 20 milioane lei, în bugetul anului 2024.

Țintim 50.000 de elevi de școală generală și liceu din cei 270.000 câți sunt în București.

În linii mari, vor fi grupe de 15-20 de elevi din respectiva școală care - sub coordonarea unui profesor plătit de noi, în afara programului, pe bazele sportive ale școlilor  - vor face handbal, volei, atletism și așa mai departe.

Va exista o implicare a directorilor sau a unui personal desemnat de fiecare școală. Și va exista supraveghere”, a precizat Nicușor Dan.  

LIVE de la PMB

🟢 Am pus în dezbatere bugetul Primăriei Municipiului București pentru anul 2024. Ne concentrăm și anul acesta pe investiții importante pentru oraș. LIVE de la PMB

Publicată de Primăria Municipiului Bucureşti pe Duminică, 11 februarie 2024

Câtă conductă magistrală se va înlocui

„Continuăm investițiile în termoficare. Am schimbat 20 de kilometri din fonduri europene. Anul ăsta țintim 70 de kilometri înlocuiți.

ADVERTISING

Vorbim despre cât se va înlocui din toate sursele de finanțare. Și pentru că acolo unde sunt probleme, la capete de rețea, este în curs achiziția publică, se vor instala cele 20 de minicentrale și avem bani în buget pentru asta”, a precizat Nicușor Dan.

Tramvaie și linii, poduri și pasaje

„Începem reabilitarea celor 50 km linie de tramvai și avem bani în buget pentru asta. Bineînțeles că așteptăm deschiderea Programului Operațional Regional (POR), pentru ca mare parte din bani să-i aducem de acolo.

Avem în buget bani pentru extinderea rețelei de tramvai. Acele studii de fezabilitate care se termină anul asta, pentru extindere inel median, București Târgoviște și așa mai departe.  

Avem bani pentru finalizarea achiziției celor 100 de tramvaie. Am terminat anul trecut cu 72 deja aduse la București. Și în acest an vom și deconta, din fondurile europene, banii pe care i-am dat anul trecut pe aceste tramvaie.

Avem bani pentru cele 100 de troleibuze care au început să vină. Plus altele 22, pentru care avem din bani europeni prin PNRR.

Mai avem și vreo 15 rate la Otokar, autobuzele achiziționate de administrația Firea și care nu erau plătite.  

ADVERTISING

N-o să cheltuim niciun ban pentru asta în 2024, dar am deschis linie în buget și vom face achiziția pentru 250 de tramvaie noi. E o achiziție foarte consistentă, de ordinul a 800 de milioane de euro.

Vom depune aplicație în POR și vom ieși să ne împrumutăm. După cum știți, Banca Europeană de Investiții ne-a acordat de principiu împrumut de 300 milioane de euro inclusiv pentru această investiție”, a spus Nicușor Dan.

Potrivit acestuia, va începe în sfârșit realizarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea sistemului de semaforizare inteligentă. Cel curent - început în urmă cu mulți ani - funcționează pe bază de bucle inductive (senzori îngropați sub asfalt care „numără” mașinile). Nicușor Dan vrea înlocuirea tehnologiei, pe care o consideră învechită.

„În sfârșit s-a terminat achiziția publică pentru Studiul de Fezabilitate pentru semaforizare inteligentă. Putem semna contractul imediat ce avem bugetul. Deci la începutul lunii martie vom semna contractul. Și avem bani în buget din PNRR și cofinanțare de la bugetul local, să facem și lucrări”, a mai spus primarul general.

Tot Nicușor Dan anunță că se vor repara străzi.

„Avem o sumă consistentă pentru reparații de străzi, trotuare, semafoare, marcaje rutiere. Avem bani pentru noi intersecții semaforizare, în afara celor din studiul de fezabilitate. Am pus bani pentru înlocuirea scărilor rulante de la Piața Universității, care mai mult n-au mers decât au mers, cu toate reparațiile pe care le-am făcut”, a mai spus Nicușor Dan.

Acesta a zis că în 2024 se vor finaliza lucrările la Podul Grant și că se lucrează la documentații la Pasajul Lujerului, unde se vor găsi bani și pentru lucrări, dacă se va ajunge în respectiva etapă.  

În parcuri, se repară alei și s-ar putea iriga

„În zona de parcuri, s-a terminat achiziția publică și am pus bani pentru înlocuirea a 30 de locuri de joacă. Am înlocuit 10-12 până acum. Restul în 2024 și vor mai rămâne doar 4 – cum ar fi cel din Izvor care este mai mare - care nu vor fi înlocuite încă.

Am pus bani pentru reparații ale sistemului de irigații din Cișmigiu, Herăstrău și Izvor. Și avem investiții pentru un nou sistem de irigații în Parcul Carol.

Avem o problemă cu apa în Parcul Circului. Avem bani pentru forarea unui puț de alimentare.

Foarte multe reparații de alei în parcuri. Spre exemplu, în Parcul Tineretului, în Grădina Zoologică, dar și în altele.

Vom termina podul din Parcul Tineretului. Nu a mai fost reparat de 20 de ani. Crescuseră pomișori prin el. Vom repara și la cuva Lacului Mare din Cișmigiu. Și vor începe lucrările pentru apărarea malurilor de lac din Herăstrău”, a mai declarat Nicușor Dan.

Bani pentru Plan Urbanistic General (PUG), dar și pentru maparea rețelelor

„O să terminăm PUG-ul. Toate studiile sunt făcute. Se face acum regulamentul și planșa de reglementări, ca să vedem unde și ce se va putea construi în oraș.

Am pus bani pentru baza de date urbane. Aceste date sunt în formate diferite. Și vrem să existe un GiS cu informații despre rețele școli, proprietate și toate celelalte.

Și vom finaliza Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Cel mai important lucru aici este așa numitul model de transport, care îți spune câți oameni se deplasează dintr-o zonă în alta a orașului.

De ce acest instrument nu a fost făcut până acum? Pentru că ar fi spus că mai multe investiții nu pot fi realizate pentru că vor bloca orașul”,  a mai spus primarul general al Capitalei.

Terminăm lucrările de la Spitalul Foișor. Am prevăzut 30 de milioane de lei pentru asta.

 O să începem și realizarea unei bănci de țesuturi din Spitalul Colentina.

Și avem mai multe proiecte care își continuă derularea, pe fonduri europene: refacere de sisteme electrice, detecție de incendii, lucrări de reducere a riscului de infecții nosocomiale.

Vrem un corp nou la Filantropia. Și – dacă Ministerul Sănătății ne va permite și pare că încă nu vrea – să găsească soluție de mutare temporară a Maternității Bucur. Ca să consolidăm.

Vom finaliza – avem bani și din buget și din împrumut contractat – clădirea din Bulevardul Regina Elisabeta (fostul sediul al Primăriei Sectorului 5) - care va deveni clădire administrativă a PMB. Unde vor veni unele direcții care, în prezent, plătesc chirie.  

În martie vor începe lucrările la Hanul Solacolu. De punere în siguranță, momentan. Trebuia oprit tramvaiul pentru câteva săptămâni, de asta s-a întârziat.

Avem sume consistente pentru consolidări, pentru clădiri în cazul cărora documentația este gata deja.  

Vom finaliza Lapidariumul de la Mogoșoaia. Și Banca de Alimente, care va deveni sediul Direcției Generale de Asistență Socială.

Vom începe lucrările la Flamaropol, avem bani dintr-un împrumut.

Avem documentații pentru 2 săli de sport: una la Arena Națională și una la Pantelimon, pe o fostă bază sportivă.

Avem bani pentru Podul Calicilor și pietonalul pe lângă Dâmbovița, de la Piața Unirii la Izvor.

Am prevăzut 1 milion de lei pentru teste antidrog pentru Poliția Națională și Poliția Locală.

Avem bani pentru continuarea programului de sterilizare de câini și pisici. Care a început să meargă de când oamenii au văzut că îi putem amenda”, a mai spus Nicușor Dan.  

Puteți găsi întregul proiect de buget al Capitalei aici, unde PMB l-a postat ca să îl citiți și să trimiteți cum altfel ați vrea să se cheltuiască acești bani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇