Paragină și mizerie, în centrul Bucureștiului. Cele mai vechi mărturii istorice ale orașului, înconjurate de gunoi și manele

Paragină și mizerie, în centrul Bucureștiului. Cele mai vechi mărturii istorice ale orașului, înconjurate de gunoi și manele

Turiștii români și străini care vizitează Centrul Vechi al Capitalei, în aceste zile, descoperă că Palatul Voievodal Curtea Veche – probabil cel mai important monument istoric din oraș – zace în mizerie.

Părți din clădire riscă să se prăbușească, se arată într-un document întocmit de PMB. Zidurile nu sunt protejate așa cum ar trebui. Și nimeni nu ia, momentan, nicio măsură, în condițiile în care primăria a reluat abia de curând – în februarie 2023 – procedurile necesare pentru selecția unui constructor.

Și mai deranjat este, însă, că pe șantierul blocat de peste 2 ani nici măcar nu se mai face curățenie. Așa că zona Palatului Voievodal de pe Strada Franceză - pe unde trec mulți turiști - s-a umplut de buruieni și gunoaie pe care gardul jerpelit nu le mai ascunde.

Iată cum s-a ajuns aici și ce urmează.

La consolidarea Palatului Voievodal Curtea Veche a început să lucreze, în 2018, Compania Municipală Consolidări SA, în baza unui proiect realizat de Polarh Design SRL.

ADVERTISING

Respectivul proiect prevedea consolidarea clădirilor existente, dar și crearea de spații noi. Scopul era transformarea Palatului Voievodal Curtea Veche într-un imobil care să poată găzdui evenimente culturale diverse.

Lucrările urmau să se încheie în aprilie 2021, adică acum 2 ani. Acea nouă față a Palatului Voievodal a rămas, însă, doar pe hârtie, din mai multe motive.

Unul dintre ele este faptul că în zonă s-au făcut descoperiri arheologice importante.

Proiectul inițial de lucrări nici nu prevedea vreo cercetare arheologică. Dar după ce a început activitatea pe șantier, aceste cercetări s-au dovedit necesare.

Iar pe durata săpăturilor, arheologii au descoperit ziduri vechi, datând de prin 1450 - 1460. Adică din perioada lui Vlad Țepeș.

zid-din-vremea-lui-Vlad-Tepes

E o veste foarte bună, în condițiile în care – potrivit Muzeul Municipiului București – în lumina respectivelor descoperiri, Palatul Voievodal Curtea Veche a devenit monumentul care păstrează cele mai vechi mărturii despre oraș.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu alte cuvinte, acolo - în subteranele Palatului Voievodal - descoperim lucruri noi și valoroase despre istoria Bucureștiului, ascunse sub pământ de cine-știe-câtă vreme.

Singura problemă a fost că descoperirile au impus refacerea proiectului de lucrări și obținerea unui nou aviz din partea Ministerului Culturii. Ambele proceduri au durat destul de mult.

Dar nu doar documentația a întârziat șantierul. În iarna lui 2020, CM Consolidări SA și-a întrerupt lucrările susținând că nu a mai primit de luni întregi bani de la PMB pentru ce făcuse deja la Palatul Voievodal. Și că a rămas fără materiale de construcții.

lucrari-pentru-tezerea-zidului-caramizi

Relația din compania municipală și PMB a fost una tensionată, în mandatul lui Nicușor Dan. Mai exact, reprezentanți ai PMB au susținut, în repetate rânduri, că lucrările făcute de companie nu sunt de calitate și costă prea mult.

Lucrările la Palatul Voievodal nu s-au mai reluat nici până astăzi. Iar pe 28 iunie 2022, CM Consolidări SA a intrat în faliment.

ADVERTISING

În doar câteva zile, PMB a reziliat contractul cu compania municipală pentru consolidarea Palatului Voievodal Curtea Veche.

Fără muncitori care să-i ajute, nici arheologii de la Muzeul Municipiului București nu și-au mai putut termina cercetările. Săpăturile arheologice s-au întrerupt, odată cu restul lucrărilor, în iarna lui 2020.

Tot proiectul a rămas în plop.

Între timp, PMB a întocmit un caiet de sarcini în baza căruia să selecteze un nou constructor. Și l-a urcat în Sicap, pentru o procedură de consultare a pieței.

Puteți consulta integral documentația aici.

În cadrul acestei proceduri, potrivit informațiilor din Sicap, au fost doar 2 persoane care au depus observații:

  • Theodor Ignat, șeful Biroului de Arheologie al Muzeului Municipiului București și coordonatorul științific al șantierului de la Curtea Veche. Acesta a solicitat să se țină cont de importanța cercetării arheologice în cadrul proiectului. Iar PMB a considerat că observațiile sale sunt pertinente și a transmis că le va include în caietul de sarcini
  • Adriana Vasile, fondatorul Asociației Re-Design, a semnalat că societatea care se va ocupă de lucrări ar trebui să aibă competențe dovedite pentru asemenea sarcini și ar trebui asigurată o întreținere corespunzătoare. PMB susține că prevederile caietului de sarcini prevăd deja aceste condiții

Palatul Voievodal e o lucrare grea pe constructori. Și o structură care se degradează pe zi ce trece. CM Consolidări SA a făcut o structură de sprijin din lemn. Dar zidurile nu sunt conservate corespunzător. Mai mulți pereți riscă să se prăbușească, după cum se arată în caietul de sarcini întocmit de PMB.

pagina-caiet-de-sarcini

În aceste condiții, e greu de înțeles motivul pentru care nicio firmă specializată în restaurare de monumente nu a formulat nicio observație sau întrebare cu privire la caietul de sarcini. Rămâne să vedem câte se vor înscrie la procedura de achiziție pe care o pregătește PMB (în cadrul căreia firmele pot, de asemenea, să solicite clarificări și chiar modificări ale caietului de sarcini).

N-am găsit, încă, în Sicap, nicio licitație lansată pentru selecția unui constructor. Am cerut informații despre procedură de la PMB și - când vom primi informațiile de instituție – vom reveni cu detalii.

Măcar curățenie tot s-ar putea face

Dar până să reînceapă lucrările, în mod normal, pe șantier ar trebui măcar păstrată curățenia.

Strada Franceză – pe care se află Palatul Voievodal Curtea Veche – este vizitată atât de turiști străini, cât și de turiști români.

Iar ceea ce văd turiștii, la acest moment, este șantierul unei ruine în jurul căruia e un gard cu mesh-ul rupt. Prin găuri se vede o curte în care cresc buruienile și în care se adună gunoiul: pet-uri, sticle goale de alcool, cutii, pahare folosite din carton și câte și mai câte.

Centrul-Vechi-4

Una dintre laturile gardului este acoperită cu o reclama la un club de manele din vecinătate.

Centrul-Vechi-1

Iar panourile de informare de pe gard – câte au mai rămas – sunt fie decolorate de vreme, fie mâzgălite cu graffiti.

Centrul-Vechi-6

Când am trecut noi prin zonă, poarta era închisă cu lacăt, prin exterior. Semn că paznicul nu era înăuntru.

Centrul-Vechi-5

Nu știm ce le spun ghizii turiștilor pe care-i conduc pe lângă Palatul Voievodal Curtea Veche.

Dar e greu de închipuit cum și-ar putea forma un turist o părere bună despre cum e gospodărit Centrul Vechi al Capitalei, în momentul în care vede mizeria din jurul Palatului Voievodal Curtea Veche.

Un șantier se poate bloca. Dar cum am ajuns să nu mai putem da cu mătura în centrul Bucureștiului e mai greu de înțeles.

La solicitarea Spotmedia.ro, surse din Compania Municipală Consolidări SA au transmis că societatea falimentară nu are bani de igienizare și că la acest moment asigură paza pe datorie, în speranța că salariații își vor recupera, ulterior, banii pentru munca prestată.

Spotmedia.ro a solicitat PMB informații cu privire la soluția pentru igienizare zonei. Când instituția ne va răspunde, vom reveni cu detalii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇