Organizare botez: Tot ce ai nevoie pentru a organiza un eveniment reușit

Organizare botez: Tot ce ai nevoie pentru a organiza un eveniment reușit

Botezul este un moment important din viața unei familii, iar organizarea acestuia nu este un lucru ușor. Creștinarea micuțului aduce multă emoție și bucurie, acest eveniment reunind prietenii și familia pentru a celebra acest moment unic. Ca părinte, pentru a te bucura de această zi specială este bine să organizezi din timp totul. Stabilește un buget și fă-ți o listă cu toate cele necesare. Citește în continuare acest articol și află cum poți organiza un botez pas cu pas și care sunt lucrurile cărora să le acorzi o atenție deosebită.

1. Organizarea botezului – tot ce ai nevoie pentru slujba de botez

Botezul celui mic cuprinde două părți, slujba de botez și petrecerea propriu-zisă. La Biserică are loc creștinarea copilului, un lucru plin de însemnătate pentru acesta și toată familia. Evenimentul se efectuează conform tainei creștin-ortodoxe după 40 de zile de la naștere și maxim până la 4 luni. Alegerea nașilor este deosebit de importantă în cadrul botezului, deoarece aceștia îl vor călăuzi pe copil pe tot parcursul vieții, devenind prin taina ortodoxă părinți spirituali. De asemenea, nașii au un rol important în ziua cea mare și se ocupă de asemenea de organizarea botezului împreună cu părinții copilului.

Un prim pas important în organizarea botezului îl constituie alegerea datei. Este esențial să planifici cu minim 2-3 luni înainte această zi specială, deoarece sunt foarte multe detalii de pus la punct și mulți furnizori de contactat. Cum am spus mai sus, cel mic poate fi botezat la două, trei sau patru luni. Ai în vedere și că nu se fac botezuri în zi de post sau zi de sărbătoare. 

ADVERTISING

Pentru că cel mic va fi destul de activ pe tot parcursul zilei, fiind purtat peste tot, este bine să alegi o zi nu foarte călduroasă, dar nici prea friguroasă. Lunile de primăvară sau început de toamnă sunt ideale pentru un botez. Alegerea datei poate fi influențată și de disponibilitatea locației și a Bisericii, precum și a unui furnizor dacă acesta este mult dorit de către tine. Planificând din timp evenimentul nu riști ca data dorită să nu poată fi aleasă din diverse motive.

Pentru slujba de botez nașii sunt cei care trebuie să se ocupe de mai multe aspecte organizatorice, cum ar fi cumpărarea lumânărilor, trusoului pentru bebeluși, un set nou de hăinuțe, prosop pentru a-l șterge pe cel mic, un săpun și un prosop pentru preot, fașă și pânza de mir. Tot nașii sunt cei care îl plătesc pe preot. Părinții în semn de mulțumire le pot face nașilor un cadou. O idee foarte bună ar fi ca acel cadou să fie personalizat, să marcheze momentul special. Elementele pe care trebuie să le mai aducă părinții la Biserică sunt o sticlă cu vin și o sticlă cu ulei de măsline. De asemenea, ei sunt cei care de cele mai multe ori cumpără decorul pentru cristelniță și dacă își doresc și alte elemente de decor pentru biserică (stâlpi, arcade cu flori, covor roșu etc.). Aceste elemente decorative vor contura un cadru frumos, plin de emoție și vor înfrumuseța fotografiile care sunt amintiri pe viață.

2.  Botez - organizarea și alegerea unei tematici potrivite

Următorul pas în organizarea botezului este reprezentat de alegerea unui local potrivit pentru petrecerea mult visată. Pentru a putea face alegerea potrivită este necesar să întocmești o listă orientativă de invitați, astfel încât localul să aibă capacitatea potrivită pentru a găzdui toate persoanele. Un botez este în general o petrecere mai mică, spre deosebire de nuntă, cu persoane mai apropiate. Însă, nu este neapărat o regulă, sunt persoane care își doresc o petrecere cu fast la care să fie prezentă cât mai multă lume.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La fel de importantă este stabilirea tematicii de botez, căci aceasta trebuie să se muleze perfect pe stilul restaurantului. O tematică inspirată din natură nu s-ar potrivi cu un local foarte luxos, cu decor glam. O petrecere reușită poate fi realizată atât la un local în aer liber, cât și la interior. Tematica se va regăsi în toate elementele pentru eveniment, în invitații, aranjamentele florale pentru biserică, lumânarea de botez personalizată, designul trusoului, ținuta copilului, candy bar, tort și decorul din sală (aranjamente, meniuri și plicuri personalizate, numere mese, mărturii, photocorner etc.). Așadar, este o decizie importantă pe care voi, părinții, trebuie să o luați pentru petrecerea celui mic. 

Cele mai populare tematici pentru botez sunt cele inspirate din personajele din desene animate. Dacă îți dorești un decor mai sofisticat, poți opta pentru acesta fără nicio problemă. Alegerea unei tematici va ajuta la conturarea unui cadru simpatic de care cel mic și alți copii invitați se vor bucura la nebunie. Odată aleasă poți începe căutarea unui local potrivit și numeroase idei de decor pentru botezul celui mic.

3.  Organizarea unui botez pas cu pas – lista cu cele necesare pentru o petrecere de neuitat

Organizarea unui eveniment nu este un lucru ușor, de aceea există oameni care au această meserie și te pot scăpa de tot stresul. Un lucru dificil este reprezentat de alegerea furnizorilor potriviți în funcție de bugetul tău și de a planifica totul în detaliu, ținând cont și de situațiile neprevăzute. Pentru că sunt multe aspecte care trebuie stabilite, iată o listă cu tot ce trebuie să clarifici înainte de eveniment. Din fericire, există firme care se ocupă de numeroase aspecte ce țin de decor și în acest fel nu va fi nevoie să apelezi la foarte mulți furnizori.

ADVERTISING

Lucruri necesare pentru un botez de poveste

  • Invitațiile de botez personalizate;
  • Alegerea localului și a meniului;
  • Candy bar și tort;
  • Alte facilități cheese bar, fruit bar, cocktail bar, ice cream bar etc.;
  • Fotograf profesionist;
  • Opțiuni de poze amintire: cabină foto, oglinda magică sau 360;
  • DJ sau formație;
  • Moment cu ursitoare;
  • Dacă sunt mai mulți copii prezenți, poți avea un loc de joacă sau o masă separată, plus animatori;
  • Decorul floral (de la biserică și de la restaurant);
  • Photocorner;
  • Elementele de papetărie personalizate (meniuri, plicuri dar, numere mese);
  • Plăcuța de întâmpinare a invitaților și OPIS (plăcuță cu așezarea invitaților la mese);

Pentru o petrecere reușită este necesar un echilibru. Trebuie să acorzi atenție tuturor detaliilor pentru ca invitații tăi să se simtă minunat. De exemplu, nu este suficient ca muzica să fie bună, dacă mâncarea lasă de dorit. Este necesar ca toate elementele să fie în armonie, iar bugetul să fie împărțit corespunzător. O petrecere minunată este cea unde mâncarea este bună, decorul superb, muzica și atmosfera generală să te facă să te distrezi și fotograful să surprindă cele mai bune momente. Orice lucru extra, precum o cabină foto sau un moment artistic suplimentar va aduce un plus de valoare evenimentului. Însă, este important ca elementele principale să nu fie neglijate.

Nu neglija copiii!

Pentru că la botez în general sunt prezenți și copii, este bine să te gândești și la distracția acestora. Amenajarea unui loc special pentru copii le va aduce bucurie atât lor, cât și părinților care se pot distra liniștiți fără a fi nevoie să stea toată seara cu ochii pe ei. Angajarea unor animatori îi vor ține ocupați pe cei mici și în acest fel vor fi și supravegheați. O masă amenajată pentru copii poate avea diverse activități cum ar fi cărți de colorat sau cuburi de construit.

Ursitoarele

Momentul cu ursitoarele este nelipsit de la orice botez. Acesta aduce un strop de amuzament evenimentului și este un adevărat spectacol pentru cei prezenți. Cele trei ursitoare transmit gânduri bune care să-i aducă noroc bebelușului. Ursitoarea cea rea are replici răutăcioase care adesea stârnesc râsul invitaților. Conform tradiției din popor, ursitoarele au rolul de a hotărî soarta copilului. Acestea îi ursesc bebelușului să fie înțelept, frumos, bun, generos și alte calități.

Muzica

Muzica are un rol foarte important la orice eveniment. Aceasta asigură în principal distracția invitaților. La orice tip de eveniment ai două opțiuni, fie alegi un DJ, fie o formație care să cânte live. De asemenea, poți combina aceste două variante. DJ-ul poate fi prezent toată seara și poți opta pentru momente artistice, cum ar fi chemarea artistului preferat pentru un program scurt sau un moment de muzică populară. În funcție de buget și dorințe îți poți contura un program muzical potrivit. Ceea ce trebuie să ai în vedere este că la eveniment sunt prezenți oameni de vârste diferite și cu siguranță îți dorești ca toți să se simtă bine. Așadar, un DJ sau un artist bun va știi cum să întrețină atmosfera și să aibă muzică pentru toate gusturile.

Fotograful

Fotograful este, poate, cel mai important element din întreg ansamblul organizatoric.  Da, este important să te bucuri de moment, să trăiești clipa, dar cu siguranță îți vei dori ca ulterior să păstrezi cele mai frumoase amintiri de la acest prețios eveniment pe care o familie îl poate avea. Fotograful este omul care transpune emoția zilei respective în amintirii eterne, imagini de care și cel mic se va bucura atunci când va crește și poate înțelege întreg evenimentul.

În general fotografii nu vin singuri, au o întreagă echipă, inclusiv un cameraman. Așadar, pe lângă fotografii, poți avea parte și de cele mai importante momente filmate. Să ai o echipă foto-video te scapă de grija ca cineva să facă o poză și totodată, de ghinionul ca persoana ”delegată” cu fotografiatul să fie o mătușă nu prea pricepută la tehnologie. Astfel, dacă dorești să retrăiești emoția botezului din când în când, este foarte bine să investești într-un astfel de serviciu și să alegi un fotograf bun, avizat care are în portofoliu astfel de evenimente și poți vedea dacă îți sunt pe plac. În general, nu este bine să te zgârcești la servicii, mai ales când vine vorba de evenimente. Când ai un eveniment fericit, nu dorești să-l strici prin servicii de proastă calitate care pot nemulțumiți invitații ori pe tine și familia ta.

Aranjamente florale și decorațiuni

În strânsă legătură cu fotograful merge și decorul localului sau locului unde are loc evenimentul. Cum spuneam, după ce evenimentul trece și toată lumea s-a distrat, amintirile eterne sunt fotografiile și montajele video, iar un fotograf nu imortalizează doar persoane, imortalizează cadre întregi pe care mai apoi le poți admira. O să ai surpriza ca după petrecere, când primești materialele foto-video să începi să observi anumite probleme, ori mese ponosite, ori un perete cu aspect neplăcut pe care l-ai folosit drept fundal și tot așa. Din acest motiv o echipă care se ocupă de aranjamente florale și decor de evenimente poate schimba cu totul botezul micuțului tău, iar pe lângă aspectul splendid este schimbată și atmosfera.

Deși nu-ți dai seama pe moment, dar aspectul unui loc direcționează cumva întregul vibe și din acest motiv toate merg mână în mână, de la muzică de calitate, la fotografi și decor. Decorul bineînțeles fiind pe tematică oferă cu atât mai mult o atmosferă de poveste și face musafirii să conștientizeze că sunt la o petrecere de botez, nu la o simplă petrecere. Nu este obligatoriu să fie ceva fastuos, dar o arcadă cu baloane de exemplu și câteva figurine nu sunt chiar atât de costisitoare și au un efect aparte și servesc foarte bine drept photo corner în culorile pe care le dorești și care să te avantajeze pe tine și copilul tău. Baloanele și figurinele fac deliciul celor mici, care sunt invitați de seamă în cadrul unui astfel de eveniment și dorești bineînțeles să se simtă excelent.

În concluzie, o organizare bună a unui botez implică să fii atent la toate detaliile. Atât slujba de la Biserică, cât și petrecerea propriu-zisă sunt la fel de importante. O zi atât de specială din viața micuțului tău merită celebrată pe măsură.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇