O regiune din Italia e pe cale să devină epicentrul Covid: Rădăcinile vin din istoria zonei

O regiune din Italia e pe cale să devină epicentrul Covid: Rădăcinile vin din istoria zonei

O regiune din nordul Italiei, aflată la granița cu stațiunea Tirol, este pe punctul de a deveni următorul punct fierbinte al valului de Covid în Europa.

Cauzele, spun experții, ar fi neîncrederea în autorități – o meteahnă adânc înrădăcinată în istorie – dar și predispoziția spre medicina alternativă dată de apropierea de acele mișcări germane asociate cu pedagogia Waldorf, produsele organice și adoptarea homeopatiei la nivel de adevărată credință culturală, arată o analiză Politico.

Studiu de caz: Bolzano

Când a început școala în septembrie, Christian Stadler din localitatea Merano, aflată în provincia muntoasă de frontieră Bolzano, a fost unul dintre zecile de profesori intraţi cu forța în concediu fără plată. Motivul: Nu era vaccinat.

Noile legi spun acum că toți angajații din instituțiile de învățământ trebuie să dețină certificatul verde sau să se testeze o dată la două zile.

ADVERTISING

Revenit în clasă sub regimul testării, Stadler susține că el nu este antivaccin, dar se opune ”vaccinurilor experimentale Covid, managementului guvernamental al pandemiei și diviziunilor create în societate. De asemenea, el consideră că cifrele cu privire la decesele nevaccinaţilor sunt ”suspecte”.

Punctul său de vedere este adesea întâlnit în regiunea vorbitoare de limba germană Bolzano, aflată la sud de granița cu Tirol din Austria, o altă zonă cu tradiție la capitolul neîncredere în guvernare care a dus la scăderea ratei de vaccinare și, acum, la creșterea numărului de cazuri.

În premieră pentru o democrație vestică, Austria a anunțat vineri că vaccinarea va fi obligatorie începând din februarie 2022. Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a impus și un lockdown de 20 de zile pentru a face față izbucnirii de noi cazuri care a umplut spitalele cu pacienți în stare critică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cea mai bogată regiune din Italia, în prag de colaps sanitar

Incidența săptămânală în Bolzano, la 100.000 de locuitori, este de 405 cazuri de coronavirus, iar asta plasează regiunea în topul celor mai afectate din Italia.

Experții spun că această creștere a numărului de cazuri noi în Bolzano are legătură cu o predispoziție culturală către medicina alternativă, în strânsă legătură cu natura, și, de asemenea, cu apropierea de Austria, care are zone cu rate mici de vaccinare, mai ales acolo unde politica de extremă dreapta se bucură de susținere largă.

Italia, până acum, stă mai bine la capitolul managementului pandemiei decât alte țări europene, dar pe măsură ce noile cazuri zilnice s-au triplat de la jumătatea lunii octombrie până la jumătatea lunii noiembrie, lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

Odată ce cazurile depășesc valoarea de 50 la 100.000 de locuitori, încep să se impună restricții iar în Bolzano, deja sistemul sanitar este împins la limită.

ADVERTISING

Deși este una dintre cele mai bogate regiuni din Italia, cu cel mai bun sistem de sănătate, Bolzano are -surprinzător - cea mai mică rată de vaccinare din Italia.

Aproximativ 30% din populație este nevaccinată, un nivel similar cu cele mai mici rate din Germania și Austria.

Influența germană se resimte și azi

Ca o regiune semi-autonomă, Bolzano are o înclinație istorică de a primi ordine din partea guvernării centrale.

Însă tendința sa către refuzul vaccinării își are originea cu două secole în urmă, când forțele de gherilă din Tirol s-au răzvrătit împotriva vaccinării antivariolă impusă de administrația din Bavaria.

Sudul Tirolului avea, încă de dinainte de Covid, o rată mică de vaccinare a copiilor. În 2014, doar 68% dintre copii erau vaccinați împotriva pojarului.

Inclusiv partidul care conduce regiunea din 1948, Partidul Poporului din Tirolul de Sud, a avut poziții ambigue în ceea ce privește vaccinarea și chiar a sfidat lockdown-ul anul trecut, făcând apel la așa-numita independență.

În Bolzano, 70% din locuitori sunt vorbitori de limba germană, dintre care doar 44% au încredere în autoritățile sanitare, potrivit celui mai recent sondaj.

În același timp, restul de 30%, vorbitori de limba italiană, au încredere în această instituție într-un procent de 70%. Aceștia din urmă s-au dovedit a fi cei mai obedienți, de când a izbucnit pandemia.

În instituțiile de învățământ, spre exemplu, 20% dintre angajații de la școlile germane sunt încă nevaccinați, în timp ce în școlile italiene, doar 3% nu s-au vaccinat încă.

Un stil de viata holistic si intoxicare media

Sociologul Oliver Nachtwey de la Universitatea Basel, care cercetează fenomenul ezitării în raport cu vaccinarea în regiunile europene vorbitoare de limba germană, a identificat o dorință puternică pentru un stil de viață holistic, autenticitate și realizare personală în aceste zone, care nu se potrivesc nicicum cu impunerea vaccinării.

Potrivit acestuia, tendința culturală își are originea în mișcările din 1968, care și-au găsit spațiu de exprimare în pedagogia Waldorf, produsele organice și o creștere tot mai mare a încrederii în homeopatie.

Clara Mayer Kaibitsch, proprietar de local agroturistic din zona Fié allo Sciliar, spune că majoritatea scepticilor în privința vaccinării din zona sa sunt vorbitorii de limba germană.

”Unii, pur și simplu, nu vor să li se dicteze ce să facă și alții cred în imunitatea naturală: corpul este puternic și își poate rezolva singur problemele”, povestește ea.

De asemenea, o influență puternică ar avea-o un post TV austriac, criticat adesea că invită cadre medicale antivacciniste și dă apă la moară teoriilor conspirației.

În regiunea Bolzano, turismul reprezintă 17% din PIB, față de restul Italilei, unde ponderea turismului este e doar 13%.

Iar ultimele două sezoane de schi au fost deja ratate. Ca majoritatea localurilor, și afacerea Clarei riscă să fie închisă și anul acesta de Crăciun.

Autoritățile locale au încercat tot posibilul, de la testarea în masă la convingerea populației prin autobuze de vaccinare care s-au plimbat de colo-colo prin zonele rurale. Dar sistemul de sănătate deja nu mai face față, chiar dacă numărul de cazuri grave nu este încă mare, iar asta periclitează revenirea economică a zonei.

Iar lupta devine din ce în ce mai grea, pe măsură ce Europa se lovește din plin de valul 5.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇