O echipă de arhitecți din 4 țări are pe mână 7 milioane de euro ca să reproiecteze malurile salbei de lacuri Colentina. Cât va dura și unde pot apărea probleme

O echipă de arhitecți din 4 țări are pe mână 7 milioane de euro ca să reproiecteze malurile salbei de lacuri Colentina. Cât va dura și unde pot apărea probleme

Un juriu internațional a ales și a anunțat marți, pe 17 septembrie, câștigătorul concursului de soluții lansat de Primăria Sectorului 2 pentru amenajarea malurilor salbei de lacuri Colentina.

E vorba despre o asociere de firme de arhitectură din 4 țări, care ar urma să proiecteze, în următorii ani, reconfigurarea malurilor lacurilor Tei, Plumbuita, Colentina, Fundeni și Dobroești.

Doar aceste lucrări de proiectare ar urma să coste 7 milioane de euro.

Potrivit primarului Radu Mihaiu (USR), acesta este cel mai mare concurs de proiecte organizat în România.

Întreaga suprafață pe care Primăria Sectorului 2 dorește să o reamenajeze se ridică la aproape 105 hectare.

Pentru a ușura lucrările, această suprafață a fost împărțită în 3 loturi, astfel:   

  • Lotul 1:  Lacurile Tei (1, 2) și Plumbuita (1), între Calea Floreasca și Șoseaua Petricani, cu o arie de implementare de 28,59 ha;
  • Lotul 2: Lacul Plumbuita (2), între Șoseaua Petricani și Șoseaua Colentina, inclusiv o parte din Valea Saulei, până la limita administrativă a Bucureștiului, cu o arie de implementare de 27,46 ha;
  • Lotul 3:  Râul și Lacul Colentina, Lacul Fundeni (1,2), Lacul Dobroești (1,2), o parte din Lacul Pantelimon (până la Șoseaua Pantelimon), cu o arie de implementare de 48,84 ha
ADVERTISING

Pentru toate cele 3 loturi a câștigat concursul de soluții aceeași asociere de firme. Este vorba despre Pelinu Projects SRL – Beros Abdul Arhitecți Asociați SRL.

Autori principali au fost: Laura Cristea și Raphael Zuber de la Pelinu Projects SRL și Christian Beros de la Beros Abdul Arhitecți Asociați SRL.

Iar colaboratori pe partea de arhitectură au fost: Edyta Filipczak, Michał Starzyński, Erich Babă, Ana Brebeanu, Mădălina Dobre, Bianca Dumitru, Ana-Maria Marțiș, Raluca Mihăilă, Andreea Stah și Adi Bratu

Aceștia au la dispoziție 6.847.645 milioane de euro pentru a proiecta un nou aspect, cu funcții noi, pentru malurile lacurilor Tei, Plumbuita, Colentina, Fundeni și Dobroești.

arhitectii-1
Parte dintre arhitecții din echipa câștigătoare, la Arena Națională, unde s-au anunțat rezultatele concursului de soluții. Foto: Gabriel Kolbay

Radu Mihaiu: Nimeni nu știa să facă, în 2021. Va dura, dar am încredere!  

L-am întrebat pe primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, cum a luat naștere acest concurs de soluții.

ADVERTISING

„Concursul de soluții este o procedură de achiziție publică. Vin mai multe firme care propun soluții (în acest caz au fost 27 din România, Spania, Elveția, Germania, Olanda și Statele Unite – n.red.). Iar firma care e aleasă câștigătoare are ca premiu principal contractul de proiectare.

Este un mod prin care selectăm cine face proiectarea pentru această tematică.

plansa-1-Lacul-Colentina-
Plansă din proiectul câștigător, în baza căruia se vor proiecta amenajările malurilor de lac Colentina. Sursă: Primăria Sectorului 2

Partea dificilă a fost că în Primăria Sectorului 2 nu știa nimeni să facă concurs de soluții. Nu se mai făcuse așa ceva. Departamentul de achiziții nu știa cum să procedeze.  

Și s-au lovit de toate obstacolele.

O altă provocare a fost să stabilim care este zona pentru care organizăm concursul de soluții. Care sunt granițele. E o chestiune foarte importantă.

ADVERTISING

Și apoi am ajuns la rezolvarea problemelor juridice.

S-au făcut destul de multe studii. S-au făcut ridicări topo. Astfel încât firmele care au venit la concurs să poată avea cât mai multe date cu care să lucreze.

Procedura trebuia să se lanseze mai demult. Dar au tot apărut diverse ordonanțe care nu ne lăsau ba să facem achiziții, ca să facem angajări. Și așa mai departe ....

Și s-a tot amânat. Proiectul, în sine, a început în 2021. A existat o dificultate suplimentară pentru că este cel mai mare proiect de soluții de România. Pe o suprafață mare (105 ha – n.red.).

Cu o valoare de proiectare foarte mare: aproape 7 milioane de euro. Doar proiectarea, nu și execuția.

S-a făcut împărțirea în locuri și există 3 loturi tocmai pentru a putea fi implementată mai ușor. În primăvara s-a lansat procedura de achiziție. Ea se încheie astăzi, cu anunțarea câștigătorilor. Adică a celor care se vor ocupa de proiectarea”, a precizat primarul Radu Mihaiu, la solicitarea Spotmedia.ro.

plansa-3-amenajare-lac-Colentina-
Plansă din proiectul câștigător, în baza căruia se vor proiecta amenajările malurilor de lac Colentina. Sursă: Primăria Sectorului 2

Pe malurile lacurilor există și proprietăți private. Dar – susține Radu Mihaiu – nu vede niciun motiv pentru care un privat să nu vrea să facă parte din proiect, în condițiile în care amenajarea va crește valoarea proprietăților.

„Nu mă aștept să fie probleme majore. Va fi, însă, nevoie de o proiectare în detaliu, care ar putea dura foarte mult timp. Și apoi execuția prevăzută să se întâmple în 5 ani. Per total, ne așteptăm la circa 10 ani, cu proiectare și execuție”, a declarat primarul Radu Mihaiu pentru Spotmedia.ro.

L-am întrebat pe Radu Mihaiu de cât de mult sprijin are nevoie proiectantul din partea Primăria Sectorului 2.

„De foarte mult sprijin. Pentru că proiectantul va avea nevoie de studiile pe care primăria le-a făcut. Și care sunt mult mai amănunțite decât ce au primit pentru tema de proiectare.

Iar munca le va fi plătită ulterior furnizării către primărie a unor livrabile”, a mai precizat Radu Mihaiu, la solicitarea Spotmedia.ro.  

În acest caz, succesul proiectului depinde, de fapt, de susținerea viitoarei administrații a Sectorului 2. La finele lunii octombrie, conducerea Primăriei Sectorului 2 va fi preluată de Rareș Hopincă (PSD).

Care ar putea susține proiectul, dar fără să-l poată capitaliza politic prea mult.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇