Primăria Sectorului 6 a făcut publice primele imagini cu modul în care va arăta Lacul Morii, după ce va fi amenajat ca parc. Studiul de fezabilitate este gata, iar din primăvara ar trebui să înceapă lucrările, a anunțat primarul Ciprian Ciucu.
În dimineața zilei de vineri, 30 iunie, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, primarul general Nicușor Dan, președintele Asociației Ivan Patzaichin Mila 23, Theodor Frolu, reprezentanți ai mai multor ministere și instituții s-au întâlnit la o dezbatere privind modul în care urmează să fie amenajat Parcul Lacul Morii.
Primăria Sectorului 6 a amenajat deja o zonă de promenadă pe parte din digul care înconjoară lacul. Dar încă de la începerea acelor lucrări, Ciprian Ciucu a susținut că vrea o amenajare mai amplă.
Mai jos puteți urmări integral dezbaterea:
„Zona aceasta are undeva la 20 de hectare. Parte din ea putea să fie gata amenajată, dacă o dădeam în proiectare de când am venit primar.
Dar pentru că e foarte importantă calitatea deciziei și calitatea proiectului, am ales să facem un concurs de soluții, ca să avem cât mai multă valoare adăugată în acest proiect.
N-a fost un concurs organizat de noi, de primărie, ci de Ordinul Arhitecților. Noi suntem beneficiarii.
Dacă nu mă înșel, au participat 13 echipe la acest concurs de soluții. Iar echipa câștigătoare (Metapolis Architects Belgia, filiala România - n.red.) se ocupă de acest proiect. A primit sarcina de a face acest studiu de fezabilitate pe care îl avem astăzi aici și pe care îl vom supune, în curând, la vot, în Consiliul Local al Sectorului 6.
Investiţia, groso-modo, va fi de 25-30 milioane de euro, cea mai mare investiţie într-un nou parc în Bucureşti. Fondurile vor veni, în principal, din POR, există fonduri dedicate fix pentru asta, va fi un proiect prioritar. Urmează cam 2-3 luni de proiectare, echipa care a făcut studiu de fezabilitate va face şi proiectarea.
Vom scoate la licitaţie în două etape, prima va dura între 4 şi 6 luni, depinde de contestaţii, deci lucrul efectiv va începe în primăvară, pentru insulă, e estimat la un an de zile. Insula va fi gata pe la finalul lui 2024, sau aproape gata. Faza doi, parcul liniar, la fel, va fi scos imediat la licitaţie şi, ca să nu fie prea mare deranj în zonă, va începe undeva spre sfârşitul anului viitor şi va fi gata prin vara-toamna lui 2025.
Totul va dura aproape 2 ani”, a spus Ciprian Ciucu.
Primarul Sectorului 6 a mai adăugat și că proiectul este unul foarte prietenos cu mediul. Viitoarele lucrări se proiectează în baza unei documentații bogate, din care fac parte și studii dendrologice și de biodiversitate ale zonei.
Practic, Parcul Lacul Morii va fi alcătuit din două parcuri: unul liniar, amenajat pe mal, și altul amenajat pe insulă.
Arhitectul Mircea Muntean a explicat că se va lucra pe 17 tronsoane, începând cu zona dinspre Şoseaua Virtuţii, unde parcul se va duce până la trotuarul pietonal şi pista de biciclişti, iar vegetaţia va permite separarea şoselei de zona propriu-zisă de parc.
În zona cu Parcul Crângaşi, se va face un loc de joacă, care va crea o ancoră între cele două parcuri. Se vor construi alei diagonale, care vor face accesul către baraj.
În parcul liniar de pe mal vor exista mai multe stații, locuri în care vizitatorii se vor putea opri pentru diverse activități, de la relaxare pe bancă până la sport sau timp petrecut la cafenele.
Mai jos puteți vedea cum vor arăta câteva dintre aceste stații.
În prezentarea studiului de fezabilitate, arhitectul Mircea Munteanu a inclus și imagini cu modul în care va arăta vegetația, cu aspectul mobilierului urban și cu designul locurilor de joacă. Mai jos, câteva imagini:
În afara amenajărilor de pe mal, parcul va include și pontoane plutitoare.
Nu în ultimul rând, va fi reamenajată insula, de la debarcaderele din est și din vest, până la suprafețele cu iarbă, parte urmând să se transforme în plaje cu vegetație.
Se vor reconfigura alei și amenaja zone de agrement. În imaginea de mai jos puteți identifica toate zonele în care ar urma să se intervină, potrivit studiului de fezabilitate:
În cele din urmă, aspectul insulei ar urma să se schimbe radical.
Prezent la conferință, primarul general Nicușor Dan a susținut că ideea concursului de soluții a fost una oportună și că un astfel de proiect este exact ce trebuie într-o zonă dens populată. Și că speră să ajungem să nu privim nu doar Lacul Morii, ci întreaga Dâmboviță ca pe o zonă definitorie pentru oraș, nu ca pe una de tranzit.
Nicușor Dan susține că aşteaptă de un an și jumătate un aviz de la Ministerul Culturii pentru a putea da startul unui proiect de creare a unei zone pietonale în preajma Dâmboviței.