Nicuşor Dan vrea să dubleze preţul gigacaloriei pentru populaţie: Bucureștenii vor plăti ca și locuitorii din alte orașe. PSD se opune

Nicuşor Dan vrea să dubleze preţul gigacaloriei pentru populaţie: Bucureștenii vor plăti ca și locuitorii din alte orașe. PSD se opune

Nicușor Dan a anunțat încă de luni că în ședința de miercuri, 30 martie, Consiliul General urmează să aprobe scumpirea gigacaloriei pentru populație, în Capitală.

Primarul nu a vrut să spună atunci cât se va scumpi agentul termic pentru bucureşteni. Însă Andrei Rigu, consilier general USR, a precizat marţi că este vorba despre o scumpire de peste 100%.

Mai exact, Rigu a dat postat pe Facebook un print screen din proiectul care s-a adăugat pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) și care prevede ca gigacaloria să se scumpească de la 1 aprilie la 330 de lei (fără TVA - 5%). Asta în condiţiile în care acum preţul plătit este de 140 de lei, cu tot cu TVA (era 164, dar a scăzut odată cu reducerea TVA de la 19 la 5%).

Ordinea de zi a ședinței CGMB de mâine a fost suplimentată cu un proiect de hotărâre prin care prețul energiei termice...

Publicată de Andrei Rigu pe Marţi, 29 martie 2022

Dacă ținem cont și de TVA, ar însemna că bucureșteanul ar ajunge să achite 346,5 lei din prețul total al fiecărei gigacalorii consumate, care costă acum 860 de lei (preț adoptat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica SA pe data de 3 februarie).

ADVERTISING

În condițiile în care într-un apartament cu două camere se poate consuma, într-o lună friguroasă, mai mult de o gigacalorie pe lună, în mod evident o astfel de scumpire ar crește împovărător cheltuielile bucureștenilor cu încălzirea. De asemenea, ar crește și cheltuiala cu furnizarea apei calde.

Actualul preț al gigacaloriei, adică 134 de lei la care se adaugă TVA, a fost adoptat în anul 2011. Ulterior - odată cu creșterile de preț din energie - prețul gigacaloriei a crescut de la puțin peste 500 de lei la 860 de lei.

Nicușor Dan: Bucureștenii vor plăti ca și locuitorii din alte orașe

La începutul ședinței de Consiliu General de miercuri, 30 martie, Nicușor Dan a anunțat că actuala majorare de preț pentru populație i se pare necesară.

„Avem, astăzi, pe ordinea de zi majorarea tarifului suportat de populație pentru gigacalorie, la 330 de lei.

E necesară pentru a echilibra situația sistemului de termoficare centralizat. Mă bucur că avem acordul majorității din Consiliu (alcătuită din grupurile PNL și USR). Este absolut necesar să facem asta. Tariful nu a mai fost modificat din 2011. Și prin această sumă ajungem la suma plătită în celelalte orașe din România”, a precizat Nicușor Dan.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Majorările la care face referire Nicușor Dan au avut loc, într-adevăr, în alte orașe.

Spre exemplu, la Constanța, prețul gigacaloriei e de 1.150,29 lei (adică 1.337,79 lei, cu TVA). Iar Consiliul Local a aprobat hotărârea care prevede că de la 1 ianuarie constănțenii achită 450 de lei per gigacalorie.

În același mod, la Timișoara - unde doar circa jumătate dintre locuitori mai depind de sistemul centralizat de încălzire - prețul gigacaloriei s-a dublat, în urma unei hotărâri a Consiliului Local din 23 decembrie. De la 1 ianuarie, timișorenii plătesc 416, 24 lei pe MWh. Dar un MWh este egal cu circa 0,86 gigacalorii. Așa că, dacă Timişoara ar măsura prețul energiei termice raportat la gigacalorie, populația ar achita 357,9 lei per gigacalorie.

Consilierul general USR Cosmin Smighelschi a anunțat că grupul USR va vota pentru majorarea prețului plătit de populație.

ADVERTISING

În schimb, consilierul general Aurelian Bădulescu a anunțat că grupul PSD cere retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

Primarul general a vrut scumpirea încă de toamna trecută

Nicușor Dan a propus încă de toamna trecută ca prețul gigacaloriei pentru să crească de la 163 lei (adică 134 lei + TVA de 19%) la circa 283 de lei. Era o creștere cu circa 70%, căreia i s-au opus consilierii generali PSD și USR.

În ianuarie 2022, Termoenergetica SA i-a trimis PMB o factură de 210.636.336 de lei (echivalentul a circa 42,5 milioane de euro!) pentru încălzirea centralizată a populației din Capitală din luna noiembrie a anului trecut.

PMB a achitat factura pe 11 februarie.

Dar Termoenergetica SA a trimis factura pe decembrie: 232.872.241,62 lei inclusiv TVA.

Până pe 11 martie, PMB a plătit jumătate din această factură. Dar mai are de achitat restul.

Iar între timp, pe 28 martie, PMB a primit și factura pe februarie: 268.502.340 lei.

În cazul în care nu plătește în 15 zile, Termoenergetica SA poate calcula penalități, care se achită tot din bani publici.

Câteva calcule

Din documentația care însoțește proiectul de hotărâre pentru creșterea prețului încălzirii centralizate la populație nu reiese clar cu cât s-ar ușura sarcina de plată a PMB, în cazul în care bucureștenii ar plăti 330 de lei, în loc de 140 lei per gigacalorie.

Dar putem face o simulare. Spre exemplu, la nivelul lunii decembrie, totalul facturii de la Termoenergetica SA pentru cele 439.574 de gigacalorii livrate populației a fost de 304.353.999 de lei. Din această sumă de plată, 71.663.749 de lei i-au fost facturaţi populației. Iar restul sumei de 232.872.241 de lei i-a revenit, ca datorie, Primăriei Generale.

Dacă scumpirea propusă acum de Nicușor Dan s-ar fi aplicat pentru luna decembrie, din calculele Spotmedia.ro, suma pe care ar fi plătit-o PMB s-ar fi redus la puțin mai mult de jumătate din cât s-a achitat.

Dacă acesta ar fi modelul de calcul, cu banii prevăzuți pentru subvenție la buget, PMB ar putea trage speranță să nu bage termoficarea Capitalei în faliment, în acest an.

Ieri, la comisia de Utilități,n-a fost consens politic

În cursul după-amiezii de marți, de la ora 17.00, proiectul de scumpire a gigacaloriei pentru populație a fost supus avizării, în ședința Comisiei de Utilități Publice și Salubritate, așa cum cere procedura.

Consilierii nu au dezbătut deloc pe seama proiectului propus de Nicușor Dan, ci au trecut direct la vot. Cu doar 3 voturi pentru, 2 împotrivă și 2 abțineri, proiectul a primit aviz negativ.

Acest lucru nu înseamnă că, în ședința de astăzi, Consiliul General nu va putea adopta majorarea de preț pentru populație, ci indică faptul că există tensiuni între grupurile politice.

Potrivit informațiilor Spotmedia.ro, mai mulți consilieri generali sunt nemulțumiți de modul în care administrația a comunicat informațiile despre creșterea prețului la populație și de lipsa fundamentării amănunțite a prețului de 330 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇