Consiliul General a decis ca merită ca administrația lui Nicușor Dan să plătească 1 milion de lei unui auditor care să stabilească dacă în mandatul Gabrielei Firea banii bucureștenilor s-au cheltuit sau nu cu folos. De asemenea, vor mai fi verificate și alte măsuri ale fostului primar.
Proiectul care prevede realizarea unui audit al activității primăriei din timpul Gabrielei Firea a mai intrat la vot și în trecut. Dar a fost respins, în condițiie în care și doi consilieri generali de la PNL (Adrian Moraru și Florin Melciu – n.red.) s-au abținut la vot.
Cu unele modificări, proiectul a fost pus din nou pe ordinea de zi la ședința Consiliului General de pe 27 aprilie.
De această dată, discuțiile pe marginea proiectului au fost mai ample.
Primarul general, Nicușor Dan, a argumentat, pe scurt, de ce i se pare necesar acest audit.
”Potrivit controlului făcut de Ministerul Finanțelor la Compania Municiplaă Cimitire SA, doar pentru 2 achiziții de terenuri s-a constatat un prejudiciu de peste 10 milioane de lei. Despre asta e vorba în acest audit.
Evident că nu vrem să facem un audit pe tot ce a făcut administrația precedentă în cei 4 ani. Nu ne-ar ajunge milionul de lei.
Ceea ce trebuie să facem este o analiză în punctele mai sensibilile care să ne ajute să eficientizăm activitatea.
(...) STB pentru că cheltuiește mai mult de 1 miliard de lei din bugetul nostru anual este o țintă a auditului”, a precizat Nicușor Dan.
Detalii suplimentare despre scopul auditului a oferit consilierul general Ana Maria Gram (USR PLUS):
”Unul dintre obiectivele majore ale acestui proiect este analizarea resurselor financiare. Vrem să vedem cum de s-au cheltuit peste 1 miliard de euro anual, fără ca noi să vedem îmbunătățiri în orașul nostru.
Aș vrea să fac o paralelă între acest audit și serviciile unui medic. Auditorul vine și pune un diagnostic. Spune de unde vine problema. Și apoi îți dă un tratament. Noi vrem de la auditori niște recomandări pentru a crește calitatea serviciilor pe care suntem obligați să le prestăm (...)
Al doilea mare obiectiv privește resursele umane. Trebuie să vedem dacă sunt folosite corect sau dacă nu cumva este nevoie să refacem organigrama. Și iarăși ajungem la calitatea serviciilor pe care le prestăm și să reducem cheltuielile cu salariile, care sunt de zeci de milioane de lei pe lună”, a precizat Ana Maria Gram.
În linii mari, acestea sunt aspectele pe care le va verifica auditorul:
- a cheltuit banii
- a inventariat anual patrimoniul Capitalei
- a emis certificate de urbanism
- a făcut achizițiile (dacă era nevoie de tot ce s-a cumpărat și dacă achizițiile s-au făcut corect, la prețurile pieței)
- dacă structura de personal din Primărie este eficient întocmită sau se impune o reducere sau o creștere a numărului de posturi
Consilierii PSD s-au opus. Au susținut că e o cheltuială inutilă, că astfel de controale ar trebui făcute de organismele din subordinrea primarului general și de Curtea de Conturi.
Pentru mai multe detalii, puteți urmări întreaga dezbatare în materialul video de mai jos, cu începe de la minutul 1.14.00:
Până la urmă, însă, Consiliul General – în care majoritatea e deținută de PNL și USR PLUS – a adoptat proiectul, cu 24 de voturi pentru 20 împotrivă și o abținere.
Primăria generală urmează, aşadar, să selecteze un auditor, care să stabilească dacă administrația precedentă a cheltuit ineficient banii bucureștenilor, dar și cum s-ar putea opri risipa.
Citește și: