Nicușor Dan: Cele mai multe companii municipale vor intra în lichidare. Dar unii oameni trebuie păstrați

Nicușor Dan: Cele mai multe companii municipale vor intra în lichidare. Dar unii oameni trebuie păstrați

Noul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că va desființa aproape toate companiile municipale și că va recupera ceea ce au primit acestea de la administrația Firea.

În schimb, i-ar putea angaja la primărie pe unii dintre salariații acestor societăți.

Încă din timpul campaniei electorale, Nicușor Dan a promis că va desființa companiile municipale, cu excepția SC Termoenergetica SA, care administrează sistemul de termoficare al Capitalei.

În cadrul unui interviul realizat de Hotnews.ro, Nicușor Dan a fost întrebat dacă le va deființa pe loc, în condițiile în care multor companii le-au fost delegate deja servicii publice.

ADVERTISING

Iată ce a răspunsul primarul general nou ales al Bucureștiului.

”Pe loc, nu. Ele trebuie să intre în procedură de lichidare, cele mai multe dintre ele. În acestă procedură trebuie relocat serviciul care le-a fost alocat.

Și trebuie să valorificăm patrimoniul care le-a fost alocat. Principala lor menire era să diminueze cheltuielile pe care primăria le face.

Și așa cum am arătat în campania electorală, cheltuielile nu numai că nu s-au diminuat, ci au crescut pe alocuri la 30%, cum a fost la (companiile municipale - n.red.) Spații verzi și Cimitire.

Suntem obligați să păstrăm Termoenergetica SA (care furnizează căldură și apă caldă în București – n.red.). Este o discuție cu Energetica Servicii SA (născută, ca și Termoenergetica SA, din divizarea unei companii municipale mai vechi numite Energetica SA – n.red.), care este cumva satelitul lui Termoenergetica SA.

ADVERTISING

Mai sunt niște colective interesante. Cum este cel de la Managementul Traficului, unde sunt oamenii de la Administrația Străzilor, care au fost transferați în această companie. Și pe care vrem să-i aducem înapoi la administrația străzilor.

Mai este un colectiv interesant la Compania de Protecție Civilă care face toată aceste documentații pentru risc seismic și risc la incendiu în școli. Sunt echipe care s-au constituit și care trebuie folosite, dar bineînțeles, pe principii de eficiență”, a precizat Nicușor Dan.

Saga companiilor municipale din București

La acest moment, din informațiile SpotMedia.ro, există 23 de companii municipale.

ADVERTISING

S-a înființat, mai întâi, Trustul de Clădiri Metropolitane SA, cu votul a două treimi dintre consilierii generali. Această companie a fost dintotdeauna legală.

Ulterior, în 2017, s-au înființat alte 21 de companii municipale, cu scopul de a li se delega serviciile publice din București. Acestea au fost înființate cu numai jumătate plus unu dintre voturile consilierilor generali.

A urmat un război în instanță cu USR și, în unele dintre companiile municipale, și cu diverse alte părți interesate (cum ar fi sindicate ale salarianților - n.red.).

Până la urmă, cele 21 de companii au fost declarate ilegale. A fost nevoie de încă un vot și un proces de reconfirmare în Consiliul General pentru ca societățile să fie readuse în legalitate.

Una dintre companii, anume Energetica SA, s-a scindat la un moment dat și a dat naștere companiilor Energetica Servicii SA și Termoenergetica SA.

Procesul de desființare a Energetica SA și preluarea activităților de modernizare a sistemului de termoficare de către Energetica Servicii SA nu s-a finalizat.

Așa că momentan avem chiar mai multe companii decât intenționase administrația Firea să creeze.

De parcă bâlbâiala administrativă n-ar fi fost suficientă, din cauză că mai multe dintre companii s-au dovedit nerentabile și nu i-au ajutat cu nimic pe bucureșteni, Gabriela Firea a decis să pună 9 dintre ele să înghită altele 5.

Procesul a fost inițiat în primăvara acestui an și nu s-a finalizat.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇