Ministrul de Externe cere Guvernului și Parlamentului să ia măsuri pentru aplicarea deciziei CEDO privind recunoașterea căsătoriilor gay

Ministrul de Externe cere Guvernului și Parlamentului să ia măsuri pentru aplicarea deciziei CEDO privind recunoașterea căsătoriilor gay
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a trimis o scrisoare Parlamentului, Guvernului și mai multor ministere în care cere să ia măsuri pentru aplicarea deciziei CEDO în cauza Buhuceanu și alții vs România privind protecția familiilor formate de persoane de același sex.

„Vă adresez rugămintea ca, până la data de 28.11.2023, să analizați hotărârea pronunțată de Curte în cauză și, prin raportare la competențele instituționale, să ne transmiteţi punctul dvs de vedere cu privire la executarea hotărârii Curții”, se arată în documentul consultat de G4Media.

ADVERTISING

În scrisoare, ministrul subliniază că „statul român are obligația ca, cel târziu până la data de 25.03.2024, să prezinte CM (Comitetului Miniștrilor - n.red.) informații privind măsurile adoptate sau avute în vedere pentru a răspunde încălcărilor Convenției constatate de Curte”.

CEDO a respins în luna septembrie contestația făcută de Guvern în cauza Buhuceanu și alții vs România privind protecția familiilor formate de persoane de același sex.

Astfel, hotărârea CEDO pronunţată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligaţia Guvernului şi Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecţia şi recunoaşterea legală a tuturor familiilor, au transmis reprezentanţii Accept.

ADVERTISING

Pe 22 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că România a încălcat articolului 8 din Convenţie, respectiv dreptul la ”respectarea vieţii private şi de familie”, în cazul cuplurilor de acelaşi sex. Decizia a fost luată cu cinci voturi la 2, în procesul intentat de Buhuceanu, Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇