Anchetă The Guardian în industria cărnii din Europa: "În România, abuzăm de nepalezi în același fel în care muncitorii români sunt abuzați în alte țări"

Anchetă The Guardian în industria cărnii din Europa: "În România, abuzăm de nepalezi în același fel în care muncitorii români sunt abuzați în alte țări"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mii de muncitori sunt angajați, prin agenții și subcontractori, de companiile procesatoare de carne din Europa, pe salarii mult sub nivelul pieței și în condiții care încalcă normele.

O anchetă a celor de la The Guardian a dezvăluit că industria cărnii folosește migranți astfel racolați, inclusiv români, pe care îi plăteșe și cu 40-50% mai puțin decât pe muncitorii direct angajați în fabricile procesatoare.

În jur de un milion de persoane lucrează pe teritoriul european în industria cărnii ieftine și sindicatele estimează că dintre aceștia multe mii sunt în categoria celor prost plătiți. Companiile reușesc, astfel, să ofere consumatorilor produse ieftine din carne.

ADVERTISING

”Sistemul este bolnav peste tot în Europa. E bazat pe prețuri mici la carne și pe exploatarea muncitorilor. Avem muncitori care lucrează cot la cot, dar în condiții diferite”, a explicat Enrico Somaglia, secretarul general adjunct al Federației Sindicale Europene pentru Alimente, Agricultură și Turism.

Aceste condiții înseamnă că angajații subcontractați nu au un program de lucru definit, lucrează mult mai multe ore, nu beneficiază de concediu medical și deci nici nu au contracte de muncă legale.

Sunt cazați în condiții precare, nu cunosc limba țării în care sunt aduși să lucreze și astfel nu înțeleg că sunt păcăliți decât după ce e prea târziu.

ADVERTISING

Nici atunci nu își cer drepturile, pentru că pot fi dați afară imediat, fără nicio compensație, și își pierd și dreptul de rezidență, mai scrie publicația, ce citează chiar un muncitor român din Olanda.

”Te dau afară pe loc și poți pierde totul”, spune românul.

Jurnaliștii de la The Guardian scriu că în Olanda, una dintre cele mai mari piețe de carne din Europa, cu vânzări de peste 8,8 miliarde de euro în ultimul an, până la 90% din muncitori sunt migranți angajați în astfel de condiții.

Marea Britanie se confruntă cu o lipsă acută de muncitori și în acest sector după ce pandemia și Brexitul i-au făcut pe mulți migranți, în special est-europeni, să se întoarcă în țările de origine.

ADVERTISING

Românii exploatează nepalezi, așa cum alte țări exploatează români

Sindicatele cer ca agențiile care subcontractează muncitori să fie interzise și să fie respectat principiul ca pentru aceeași muncă, în același loc, să fie oferit același salariu.

Jurnaliștii britanici scriu că astfel de agenții care funcționează în România deja și-au extins bazinul și trimit muncitori de peste tot în lume, în special din sudul Asiei, mai ales din Nepal și Sri Lanka.

Sunt oameni ale căror vize depind de locul de muncă și, dacă sunt concediați, devin automat imigranți ilegali.

”În România, abuzăm de muncitorii nepalezi în același fel în care muncitorii români sunt abuzați în alte țări”, e citată Nora Labo, care până de curând a lucrat la Sindicatul muncitorilor din Irlanda.

Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, spune că depinde de fiecare stat membru să își îmbunătățeasă legislația muncii.

”Legea UE e clară: toți muncitorii angajați prin agenții și subcontractori trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca angajații permanenți. Autoritățile naționale trebuie să aplice această lege”, a spus comisarul.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇