Mii de oameni au protestat de 1 Mai, atât în Franța și Germania cât și în Turcia, nemulțumiți că locurile de muncă le sunt nesigure și prost plătite.
Mii de francezi din mai multe zone ale țării s-au adunat la Paris, de 1 Mai, ca să protesteze. Oamenii erau supărați din cauză că locurile de muncă sunt nesigure, iar statul nu le oferă suficientă protecție socială.
Membrii ai mișcării Vestele Galbene s-au alăturat protestelor.
N-a durat mult și parte dintre manifestanți au devenit violenți. Unii au spart vitrine, alții au dat foc la tomberoane și au început să arunce cu diverse obiecte în polițiștii mobilizați pentru a asigura ordinea pe străzi.
Alte circa 300 de manifestații au avut loc în orașele Franței, cele mai mari la Lyon, Nantes, Lille şi Toulouse, transmite News.ro.
Presa germană a transmis că la Berlin protestele au început încă de vineri seara. Iar polițiștii s-au pregătit temeinic pentru manifestațiile de 1 Mai.
Motivul: știau că principal protest urma să aibă, potrivit autorizației, circa 1.000 de participanți.
Dar cum economia a avut mult de suferit din cauza pandemiei, oamenii legii s-au așteptat să vină mai mulți protestatri și chiar să aibă parte de violențe de stradă.
Așa că pe străzile Berlinului au fost mobilizați, sâmbătă, nu mai puțin de 5.000 de polițiști, potrivit Deutsche Welle.
Și turcii au protestat în număr mare, de 1 Mai. Și peste 220 de protestatari au fost reținuți de poliție în apropiere de Piața Taksim, dar și în vestul țării, la Izmir.
Potrivit oficialilor citați de Reuters, parte dintre manifestanți n-ar fi avut autorizație pentru proteste. Și au fost reținuți în contextul în care Turcia e într-o perioadă de carantină și nu permite proteste neautorizate.
Reuters transmite, însă, că – potrivit presei locale - polițiștii turci au fost instruiți dinainte să nu le permită jurnaliștilor să filmeze protestele. Or, astfel de măsuri duc cu gândul mai degrabă la represiune, decât la grijă pentru sănătatea publică.
În România nu au avut loc nici proteste și nici alte acțiuni prilejuite de Ziua Muncii.
Abia în a doua jumătate a zilei, Cartel Alfa, una dintre cele mai mari organizații sindicale din țară, a postat un mesaj pe Facebook prin care anunță că ia în considerare organizarea unui protest și a unei greve. Dar că mai întâi vrea să își consulte membrii.
Multe alte organizații sindicale n-au dat, însă, niciun semnal public de 1 Mai.
Citește și: