Fermele de sparanghel din Germania, unde lucrează români, sunt din nou focare de Covid: ”De parcă exploatarea nu era suficientă, muncitorii mai sunt și țapi ispășitori”

Fermele de sparanghel din Germania, unde lucrează români, sunt din nou focare de Covid: ”De parcă exploatarea nu era suficientă, muncitorii mai sunt și țapi ispășitori”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fermele de sparanghel din Germania par să fie și în acest an extrem de afectate de pandemia de Covid-19.

La o astfel de fermă din Saxonia inferioară a fost depistat deja un focar. Majoritatea persoanelor infectate sunt lucrători sezonieri.

Aici lucrează aproximativ 1.000 de sezonieri - români, bulgari și polonezi, scrie Euronews.

Muncitorii sunt testați o dată la două săptămâni, iar de curând au fost depistați pozitiv cel puțin 130 de lucrători. Majoritatea sunt polonezi.

Însă potrivit TVR, printre cei infectați se numără și români - cel puțin 112 de conaționali ar fi bolnavi.

ADVERTISING

Toți angajații sezonieri au intrat în carantină, iar cine a testat negativ la SARS-CoV-2 lucrează în continuare.

La fel ca anul trecut, și acum sunt aduse în atenția publică condițiile în care trăiesc lucrătorii sezonieri din Germania.

Cei care sunt infectați nu au voie să iasă din camere, iar cei care nu au Covid-19 nu sunt lăsați nici să se ducă până la magazin, să-și facă niște cumpărături.

”Pandemia a distrus speranța pentru o lume mai bună”

Ziarul german Taz a relatat situația într-un material amplu.

ADVERTISING

”Această pandemie a distrus speranța pentru o lume mai bună. Acest lucru a fost ușor de înțeles săptămâna aceasta, când vorbim de recolta de sparanghel. La o fermă din Kirchdorf, în nord-vestul Saxoniei de Jos, există un focar mare de coronavirus, primul din acest sezon de recoltare.

Miercuri, districtul a raportat cel puțin 120 de persoane infectate care lucrează pentru compania Thiermann. În total, 1.011 persoane au fost testate.

Cei care au testat pozitiv intră automat în carantină. Cei care au avut rezultat negativ, însă, intră în așa numita carantină de muncă. Adică au voie doar să se deplaseze la muncă și cazare.

ADVERTISING

Dormi, mănânci, muncești. Mâncatul nu este de neglijat aici, pentru că mâncarea este furnizată de operatorii agricoli, adesea la prețuri ridicate”, relatează publicația citată.

Taz scrie că situația seamănă cu ”îngrijirea vitelor”: ”Îi duci la păscut, apoi se întorc în hambar (muncitorii - n.red.). Cei care nu sunt de acord vor fi pedepsiți”.

În acest sens, este dat și un exemplu. Mai mulți muncitori care se aflau în ”carantină de muncă” s-au dus singuri la magazin, iar patronul a chemat poliția. Asta se întâmpla săptămâna trecută.

Polițiștii au intervenit și i-au dus imediat pe muncitori la cazare.

”De parcă exploatarea nu ar fi fost suficientă, muncitorii mai sunt și țapi ispășitori. Ei sunt considerați responsabili de rata de infectare ridicată din district - niciodată fermele”, conchide sursa citată.

Vezi și:

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇