Fermierii britanici se plâng că Brexit i-a lăsat fără muncitori sezonieri. Fructele și legumele se strică

Fermierii britanici se plâng că Brexit i-a lăsat fără muncitori sezonieri. Fructele și legumele se strică

Fermierii britanici susțin că, din cauza Brexit-ului, nu mai găsesc suficienți muncitori. Așa că, în loc să ajungă la timp și în stare bună la raft, fructele și legumele se strică în grădini și în livezi.

Spre exemplu, compania Barfoots of Botley – care lucrează terenuri pe coasta de sub a Regatului Unit – a transmis pentru Euronews că a lăsat nu mai puțin de 750.000 de dovlecei să putrezească, pe câmp. Motivul: n-au fost suficienți muncitori care să culeagă la timp aceste legume.

Restricțiile de deplasare (impuse în contextul Brexit-ului – n.red.) au avut un impact devastator. Și nu doar în agricultură și horticultură, ci în cam toate domeniile în care acei oameni (din alte state – n.red.) lucrau de ani buni. Acum, au început să plece acasă”, a precizat pentru Euronews Julian Marks, directorul Barfoots of Botley.

ADVERTISING

Marks susține că, fără suficienți muncitori, compania sa se luptă cu toate resursele de care dispune să livreze la timp comenzile magazinelor.

Managerul crede, însă, că pe termen lung, magazine ca Sainsbury's sau Tescos au două soluții: fie stau cu rafturile goale, fie încep să importe legume și fructe din UE.

Mark Knigh, șef de cultură la Tangmere Airfield Nurseries, susține că a fost șocat de numărul mare de muncitori din afara Regatului Unit care au decis să plece, după Brexit.

Iar managerul de la Tangmere, Gerrard Vonk, a explicat pentru Euronews că ferma se bazează pe muncitori sezonieri din afara Angliei de 33 de ani. Dar de anul trecut până acum, numărul celor care au venit la muncă a scăzut.

ADVERTISING

Iar asta înseamnă că multe culturi rămân în grădină sau în livadă până se coc prea tare și se strică. Pur și simplu nu mai are cine să culeagă!

Vonk și Marks susțin că situația a fost cauzată de Brexit și de faptul că oamenilor din alte state le este acum mult mai greu să ajungă la muncă în Marea Britanie.

De fapt, presa internațională a relatat deja că – neștiind clar cum ar trebui să procedeze – autoritățile de la granițele UK le interzic intrarea în țară inclusiv unor persoane care aveau deja drept legal de ședere.

ADVERTISING

În context, Boris Johnson a lansat o campanie de PR prin care a vrut să-i determine pe britanici să contribuie la recoltat. Campania s-a numit ”Culege pentru Marea Britanie”.

O agenție de plasare a forței de muncă a explicat petru Euronews că acea campanie s-a adresat unui număr de circa 450.000 de persoane. Și că mulți au venit să ajute.

Dar că din totalul acelor oameni, doar 4% văd lucrul sezonier în agricultură ca pe o opțiune de lucru pe termen lung.

Așa că Marea Britanie se confruntă acum cu o lipsă acută de forță muncă. Asta, în condițiile în care una dintre principalele nemulțumiri ale multor britanici care și-au dorit Brexit-ul ținea de faptul că muncitori din alte state vin în Regatul Unit și le ocupă localnicilor posturile.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇