ERATĂ: Grecia e posibil să fie, de săptămâna viitoare, în scenariul roșu. Copiii nu intră în carantină la întoarcerea în țară Interviu cu Alexandru Rafila

ERATĂ: Grecia e posibil să fie, de săptămâna viitoare, în scenariul roșu. Copiii nu intră în carantină la întoarcerea în țară <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span> cu Alexandru Rafila
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

ERATĂ: În interviul publicat sâmbătă, 24 iulie, există o informație greșită, și anume că, dacă Grecia va intra în scenariul roșu, copiii ar trebui să intre în carantină la întoarcerea în țară.

Ulterior publicării interviului, împreună cu profesorul Alexandru Rafila, am constatat că informația nu este corectă.

Astfel, conform art 5 lit. d din Hotărârea CNSU nr. 43 din 01.07.2021, copiii cu vârste intre 3 și 16 ani sunt exceptați de la carantină dacă̆ nu au simptome de Covid și dacă prezintă̆ rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care că̆lătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intră̆rii pe teritoriul național (pentru cei care că̆lătoresc cu mijloace proprii).

Ne cerem scuze pentru această situație. Mai jos găsiți interviul în forma inițială.

ADVERTISING

*****

Grecia probabil că va intra săptămână viitoare în scenariul roșu, ceea ce conform regulilor actuale va duce la o discriminare a copiilor sub 12 ani care vor reveni în România, afirmă prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Acest lucru contravine flagrant recomadărilor Comisiei Europene, care stipulează foarte clar că în cazul copiilor nu trebuie introdusă carantina. Ei nu sunt vaccinați pentru că nu pot fi vaccinați, nu pentru că cineva nu vrea să îi vaccineze, spune prof. Rafila într-un interviu pentru SpotMedia.ro.

În plus, spune prof. Rafila, această regulă descurajează vaccinarea: "Sunt oameni care vor să călătorească în săptămânile următoare, de exemplu, în Grecia sau în alte destinații unde s-ar putea să existe zonă roșie, și la întoarcere să constate că degeaba sunt ei vaccinați".

În vara asta suntem într-o situație complet opusă față de vara trecută. Problema  nu mai e, ca vara trecută, la plecarea din țară, ci la revenire din diferite țări cu o situație epidemică mai rea. Se apropie și Grecia de scenariul roșu?

ADVERTISING

Grecia probabil că va intra săptămâna viitoare în scenariul roșu, și cred că autoritățile din România ar trebui să reconsidere anumite elemente legate de intrarea în țară a românilor care vin din zone roșii.

În ce sens?

În momentul de față se creează o discriminare majoră în privința copiilor. Dacă o familie se întoarce din Grecia după ce aceasta va fi în scenariul roșu, părinții vaccinați nu vor avea nicio problemă, în timp ce copilul cu vârstă mai mică de 12 ani va trebui să stea în carantină.

Acest lucru contravine flagrant recomandărilor Comisiei Europene, care stipulează foarte clar că în cazul copiilor nu trebuie introdusă carantina. Ei nu sunt vaccinați pentru că nu pot fi vaccinați, nu pentru că cineva nu vrea să îi vaccineze.

Ar trebui așadar revăzută această măsură legată de carantina copiilor care nu sunt vaccinați.

Cum ar trebui făcut? Care ar fi varianta în regulă?

Să existe o exceptare a copiilor de la carantină. Ei să poată să revină în țară testați, test pe care să-l poată face fie în țara din care vin, fie imediat după intrarea în România. Dacă testul e negativ, ei nu trebuie să stea în niciun fel de carantină.

ADVERTISING

Nu așa ar trebui să fie și în cazul adulților care vin din țări roșii? Dacă vin cu un test negativ sau îl fac imediat după intrarea în țară și el iese negativ, nu ar trebuie să poată ieși din carantină așa cum se întâmplă la revenirea din țări galbene? Așa recomandă CE.

Eu cred că și autoritățile din România ar trebui să respecte aceste recomandări ale Comisiei Europene. Ele au fost făcute la sfârșitul lunii mai, în contextul apariției Cerificatului Verde European care se acordă persoanelor vaccinate, care au trecut prin boală sau, pentru un timp mai scurt, persoanelor care se testează.

Aceste prevederi presupun ușurarea călătoriilor în spațiul Uniunii Europene și ar trebui respectate întocmai de autoritățile din România.

Inclusiv recomandările legate de vârsta copiilor care trebuie testați, care în Uniunea Europeană este de 6 ani. În România este de 3 ani.

Deci în Uniunea Europeană nu se testează copii sub 6 ani?

Decizia e națională, dar așa este recomandarea la care făceam eu referire. Eu înțeleg măsurile de precauție sau necesitatea unor măsuri suplimentare într-un anumit context epidemiologic.

Dar în condițiile în care sunt foarte multe restricții care s-au ridicat pentru foarte multe tipuri de activități, mi se pare exagerată această rigoare în ceea ce privește persoanele care se întorc din vacanța și mai ales copiii.

Există și persoane, foarte puține e adevărat, dar există, care nu au recomandare de vaccinare. Persoane care nu se pot vaccina.

Da, există întotdeauna și persoane la care există contraindicații și lucrurile astea trebuie luate în considerare atunci când se adoptă hotărârile care reglementează modul de intrare în România al cetățenilor dacă vin din zone roșii, respective galbene.

Există însă și o altă discuție. Este informație științifică oficială că și o persoană vaccinată poate transmite boala, mai puțin probabil desigur, dar se poate. Și atunci, ei de ce sunt absolut liberi de orice testare indiferent de unde vin?

Trebuie să existe, dacă vreți, și metode de stimulare a vaccinării. O astfel de decizie ar trebui să încurajeze în principiu persoanele să se vaccineze. Mai degrabă ăsta este motivul pentru care există această diferențiere între persoane vaccinate și cele nevaccinate.

Vaccinarea are ca rezultat sigur și scăderea riscului de îmbolnăvire și, ceea ce ne interesează foarte mult, a necesității spitalizării și, mai ales, scăderea drastică a cazurilor care au complicații și a deceselor.

În Marea Britanie, de exemplu, în rândul persoanelor vaccinate care s-au îmbolnăvit, proporția deceselor este de 18 ori mai mică decât în rândul persoanelor nevaccinate care s-au îmbolnăvit.

În mod evident, vaccinarea are un beneficiu și pentru sistemele de sanătate în general, și pentru sănătatea publică.

Dacă rămâne reglementarea așa cum e acum, cu copii care trebuie să rămână în carantină indiferent de situația părinților, ce efect va avea ea asupra vaccinării?

Eu cred că o astfel de situație va descuraja vaccinarea. Sunt oameni care vor să călătorească în săptămânile următoare, de exemplu, în Grecia sau în alte destinații unde s-ar putea să existe zonă roșie, și la întoarcere să constate că degeaba sunt ei vaccinați.

Nu trebuie să stea în carantină, dar vor sta împreună cu copilul care este în carantină, ceea ce este absolut anormal. Cred că lucrul asta va avea un impact negativ asupra vaccinării.

Alte informații despre situația din Grecia:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇