Manifest și slujbe în memoria victimelor de la #Colectiv: Portretele lor vor fi purtate până la Parchetul General, la 7 ani de la tragedie

Manifest și slujbe în memoria victimelor de la #Colectiv: Portretele lor vor fi purtate până la Parchetul General, la 7 ani de la tragedie

Se împlinesc 7 ani de la incendiul din clubul Colectiv din București, tragedie în urma căreia 65 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți. Ca în fiecare an, și duminică, pe 30 octombrie, se organizează un manifest în memoria lor.

Evenimentul este pregătit de organizațiile Corupția ucideInițiativa România şi Geeks For Democracy

„Duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00 vom fi din nou #împreună în fața clubului Colectiv iar apoi vom purta portretele victimelor până la Parchetul General pentru ca decidenții din această instituție să-și amintească pentru ce vin la serviciu și ce răspundere au pentru a se face dreptate”, explică organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

ADVERTISING

Aceștia sunt nemulțumiți de modul în care a fost instrumentat dosarul Colectiv și vor să facă un gest simbolic, prin care să le amintească celor implicați că memoria victimelor nu a fost uitată și că în continuare se cere dreptate și repararea problemelor cronice din sistemul sanitar.

Redăm mai jos textul integral:

65 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți în urma incendiului din 30 octombrie 2015 - copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți.

Dosarul #Colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat și s-a încercat deturnarea atenției publice de la faptul că spitalele și deciziile autorităților au făcut mai multe victime decât incendiul în sine.

ADVERTISING

Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora.

La 7 ani de atunci acest dosar este tergiversat la Parchetul General iar problema sistemului sanitar, a paturilor și spitalelor pentru arși, a infecțiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată și încă este permisă funcționarea spațiilor publice fără asigurarea protecției împotriva incendiilor și situațiilor de urgență.

ADVERTISING

Și anul acesta, ca în fiecare din ultimii 7, ieșim în stradă să cerem dreptate pentru #colectiv și pentru #noi.

Duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00 vom fi din nou #împreună în fața clubului Colectiv, iar apoi vom purta portretele victimelor până la Parchetul General pentru ca decidenții din această instituție să-și amintească pentru ce vin la serviciu și ce răspundere au pentru a se face dreptate.

Președintele Asociației Colectiv: Este o zi în care ne reamintim de corupția și impotența statului român

30 octombrie este o zi în care ne reamintim an de an de corupţia şi de impotenţa statului român, spune preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu.

"Ziua de 30 Octombrie a devenit de 7 ani o zi a comemorării uneia dintre cele mai mari tragedii din ultimii 50 de ani petrecute în România şi în acelaşi timp o zi în care ne reamintim an de an de corupţia şi de impotenţa statului român. De 7 ani părinţii, rudele celor decedaţi şi supravieţuitorii incendiului vorbesc în această zi despre viaţa lor şi a celor plecaţi, despre speranţe şi dezamăgiri, despre curajul asumării, despre schimbare, despre justiţie şi nevoia de adevăr", scrie Eugen Iancu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, ceea ce este "cu adevărat important în această zi" este reacţia societăţii şi dacă oamenii îşi doresc ca viaţa lor să fie trăită în siguranţă.

"Ce a fost şi rămâne însă cu adevărat important în această zi este reacţia societăţii, reacţia străzii. Important nu este cum ne ducem noi durerile, cicatricile. Important este dacă voi aţi uitat sau nu, dacă voi vă doriţi ca viaţa voastră, a copiilor voştri să fie una trăită în siguranţă sau nu.

Noi, victimele, ne vom spune an de an povestea cu speranţa că ea nu se va repeta. Noi am cunoscut efectul focului, al corupţiei, al laşităţii, al orgoliilor şi al prostiei unor decidenţi şi ne-am călit. Am rămas doar cu dezamăgirile. Dar voi, voi cei care credeţi că istoria nu se repetă? Voi cei care credeţi că 'merge şi aşa'? Voi ce spuneţi şi mai ales ce faceţi?", a scris preşedintele Asociaţiei Colectiv.

Slujbe de pomenire

Și Arhiepiscopia Bucureştilor a anunțat că duminică, va avea loc la Biserica Sfântul Nicolae - Broşteni, o slujbă de pomenire în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Conform unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, de la ora 8:30 se va oficia Sfânta Liturghie în Biserica parohiei Sfântul Nicolae - Broşteni, situată în apropierea fostului club.

La 12:00 este programată slujba parastasului, care se va săvârşi în curtea bisericii, la monumentul edificat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureştilor, la iniţiativa Patriarhului Daniel.

O altă slujbă va fi oficiată de un sobor format din 10 preoţi, la ora 13:00, în faţa fostului club Colectiv.

Cu acest prilej, va fi depusă o coroană de flori din partea Părintelui Patriarh Daniel în memoria celor pomeniţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇