Cum se produce un nou Colectiv - Video exclusiv

Un incendiu de vegetație de pe o stradă din Voluntari amintește de faptul că haosul și corupția din domeniul urbanistic pregătesc terenul pentru o nouă tragedie.
Cum se produce un nou Colectiv - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Video exclusiv</span>
  • Instituțiile din România nu dau semne că ar fi învățat ceva din drama petrecută în urmă cu șapte ani.
  • Un locuitor din cartier filmează cu telefonul chinurile pompierilor de a se strecura pe un drum de pământ, printre materiale de construcții depozitate pe calea de acces.
  • În Voluntari, Ilfov, sunt tot mai multe conflicte între cetățeni și primărie din cauza șantierelor înghesuite, care nu respectă retragerile și regimul de înălțime.
  • În urma plângerilor, ISU a fost în control și a constatat că totul este în regulă.

Seceta a afectat zone întregi din România și a generat zeci de incendii de pădure și de vegetație pe parcursul acestui an.

La sfârșitul săptămânii, două aeronave Spartan ale Ministerului Apărării au fost implicate într-o misiune pentru stingerea unui incendiu de pădure în județul Vâlcea, pe Muntele Zănoaga Câinelui. 25 de containere cu apă au fost împrăștiate din avioane, fiecare container cântărind o tonă.

ADVERTISING

În urmă cu aproape șapte ani, în data de 30 octombrie 2015, un eveniment tragic a marcat societatea românească, provocând o revoltă care a condus la prăbușirea guvernului. 

Incendiul din Clubul Colectiv care a ucis 65 de persoane și a rănit și mutilat alte 185.

Seceta și corupția își dau mâna și anunță că, în orice moment, e posibilă o nouă tragedie.

BUCURESTI - COMEMORARE INCENDIU COLECTIV - 6 ANI
Incendiul de la Colectiv, o tragedie care a arătat neputința și corupția din instituțiile statului - Foto: Andreea Alexandru / Mediafax / Hepta.ro

Putem arde ca șobolanii

Instituțiile din România nu dau semne că ar fi învățat ceva din ce s-a întâmplat la Colectiv, iar corupția din administrațiile locale, birocrația și un sistem de justiție nefuncțional pregătesc terenul pentru o viitoare dramă.

În după-amiaza zilei de 7 august, pompierii sunt chemați să stingă un incendiu de vegetație din comuna Voluntari, județul Ilfov. Din cauza străzilor strâmte, multe blocate de șantiere, mașina pompierilor ajunge cu greu la locul focului.

Unul dintre locuitorii din zonă filmează cu telefonul chinurile șoferului ISU de a se strecura pe un drum de pământ, printre materiale de construcții depozitate pe calea de acces spre zona unde flăcările devorau vegetația uscată.

Florentin Pandele este primarul localității Voluntari de 22 de ani. Comuna este, practic, lipită de București, iar aici s-a construit intens după 1990. În mod oficial, are 42.000 de locuitori, dar în realitate sunt mai mulți. Mii de bucureșteni s-au mutat în Voluntari, în cartiere de vile și blocuri noi, păstrându-și adresa de reședință în Capitală.

“Mașina de pompieri s-a blocat. Putem arde ca șobolanii. Se poate întâmpla o tragedie. Problema noastră e faptul că nu se respectă distanțele între clădiri”, a declarat pentru spotmedia.ro Bogdan Nicolescu, un locuitor din zonă, cel care a și filmat mașina de pompieri.

VoluntariCapturaPompieri
Mașina de pompieri s-a încurcat printre gardurile și materialele de construcție ale unui șantier - Foto: Captură video

În Voluntari sunt tot mai multe conflicte între cetățeni și primărie, din cauza construcțiilor înghesuite care nu respectă retragerile și regimul de înălțime.

Investitorii imobiliari cumpără terenuri, primesc autorizații pe un anumit proiect pe care încearcă, apoi, să-l „optimizeze” din punct de vedere al afacerii.

Complicitate periculoasă

Există o complicitate între administrația locală și constructori pe care locuitorii afectați încearcă s-o prezinte în fața judecătorilor, dar fără prea mare succes.

“Am făcut cerere către primărie pentru a ne pune la dispoziție autorizația de construcție a blocului care blochează strada. Primăria nu ne-a răspuns în termen, așa că am angajat un avocat și am dat primăria în judecată. După trei termene și aproape un an de la începerea procesului, Tribunalul Ilfov a spus că cererea pentru consultarea unor acte publice e nemotivată. Alți vecini l-au dat în judecată pe primar”, a declarat Bogdan Nicolescu.

DocumentISU
Document - răspunsul oficial al ISU la plângerea făcută de Bogdan Nicolescu

De asemenea, în aprilie 2021, domnul Nicolescu face o plângere la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), aflat în subordinea secretarului de stat Raed Arafat, în care anunță că șantierul din vecinătatea caselor de pe strada Tudor Arghezi, din Voluntari, “nu are ieșire de urgență”.

“Am făcut plângerea în aprilie 2021 tocmai pentru acest motiv, că pompierii nu pot avea acces în zonă din cauza șantierului. Și ei mi-au trimis un răspuns după o lună în care mă anunțau că au fost în control și nu au sesizat nimic, că totul e în regulă. Ceea ce ieri, după cum se vede în înregistrare, pare că e fals”, a povestit Bogdan Nicolescu pentru spotmedia.ro.

Locul unde s-a blocat mașina de pompieri care încerca să ajungă la incendiu era exact ieșirea din șantierul reclamat de locuitorii din Voluntari.

Precedentul Piedone

Cristian Popescu Piedone, primar al Sectorului 4, București, la momentul tragediei de la Colectiv, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în urma unui proces care a durat peste șase ani.

Între timp, el câștigase în 2020 un nou mandat de primar, de data asta la Sectorul 5, primind sentința pe când se afla în funcție.

Judecătorii au motivat condamnarea primarului prin faptul că a semnat autorizațiile de funcționare a clubului, garantând practic că are avizul PSI (Prevenirea și Stingerea Incendiilor).

BUCURESTI - ARESTARE - CRISTIAN POPESCU PIEDONE
Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în procesul Colectiv - Foto: Eduard Vînătoru / Mediafax / Hepta.ro

“Autorizația privind desfășurarea activității de alimentație publică, în cazul în care comerciantul îndeplinește condițiile prevăzute de lege, se emite de către primarul în a cărui rază de competență se află amplasată unitatea sau standul de comercializare.

Raportat la această dispoziție legală, Curtea constată că autorizația de funcționare putea fi eliberată doar în ipoteza în care comerciantul îndeplinea toate condițiile prevăzute de lege, respectiv acesta avea toate autorizațiile și avizele impuse de lege, inclusiv autorizația PSI”, se arată în motivarea judecătorilor care au decis condamnarea lui Piedone.

Lipsa planurilor urbanistice, modul în care se dau autorizațiile de construcții, nerespectarea acestora și corupția din primării sunt ingredientele care formează furtuna perfectă ce poate duce la o nouă tragedie precum a fost cea de la Colectiv.

Decizia judecătorilor în privința fostului primar Piedone ar trebui să fie un duș rece și pentru alții care întrețin haosul urbanistic din București și din județul Ilfov.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇