Locurile de joacă din marile parcuri ale Capitalei – închise de Protecția Consumatorului la finalul lunii martie – nu vor putea fi utilizate oficial nici în mare parte a verii care urmează. Iată de ce.
Pe 29 martie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) anunța că a decis să închidă 15 locuri de joacă din Parcurile Herăstrău, Cișmigiu și Tineretului.
ANPC susține că a găsit mai multe nereguli, printre care echipamente de joacă și de sport deteriorate și care-i puneau în pericol pe cei mici.
În consecință, inspectorii au decis să dispună închiderea până când ALPAB va reabilita locurile de joacă.
Ulterior, ALPAB a comunicat pe pagina sa web că toate locurile sale de joacă au fost închise.
„Începând cu data de 31.03.2022, toate locurile de joacă din parcurile administrate de ALPAB (Parcul Regele Mihai I al României, Parcul Carol I, Parcul Cişmigiu, Parcul Izvor, Parcul Tineretului, Parcul Circul de Stat, Parcul Bordei, Parcul Floreasca) au fost închise de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor deoarece nu prezintă siguranţă în exploatare.
Faţă de cele menţionate mai sus, vă aducem la cunoştinţă că ALPAB nu îşi asumă răspunderea pentru eventualele accidente ce pot avea loc la locurile de joacă din parcuri”, se arată pe pagina ALPAB.
Ceea ce avea de făcut ALPAB era să repare echipamentele stricate și periculoase și să redeschidă locurile de joacă. Cu toate astea, deși a trecut aproape o lună și jumătate de la controlul Protecției Consumatorului, locurile de joacă au rămas închise. Și nici nu se vor redeschide prea curând.
Sau cel puțin nu se vor deschide oficial. În realitate, părinții își duc copiii la joacă, în aceste locuri din parc.
Marți seară, spre exemplu, în cele mai multe locuri de joacă din Cișmigiu, erau părinți cu copii.
Anamaria Gram (USR): Trebuie să primeze siguranța copiilor. ALPAB spune că va lansa proceduri de achiziție
De ce stau lucrurile așa, dar și ce urmează, a explicat pentru Spotmedia.ro consilierul general Anamaria Gram (USR).
„ALPAB este acum în curs de lansare a unei achiziții pentru reparații curente. Va fi o procedură simplificată, care - potrivit conducerii instituției - va dura 2 luni.
De asemenea, ALPAB pregătește o procedură de achiziție pentru înlocuirea unor elemente de la locuri de joacă, deja prea vechi pentru a putea fi folosite. Această procedură nu va mai fi simplificată, ci licitație deschisă. Și va dura mai mult.
În plus, este considerată investiție. Și așa cum știți, cel puțin la acest moment, conturile de investiții ale PMB sunt blocate (de Costică Constanda, care are de recuperat 120 de milioane de euro de la PMB - n.red.).
Așa că, pe termen scurt, ceea ce sperăm este să se desfășoare și să se finalizeze fără probleme procedura simplificată pentru reparații. Ceea ce a făcut ALPAB a fost să ceară oferte de la furnizorii care au livrat aceste echipamente, în urmă cu 12 ani. Și încă n-au primit o variantă finală a ofertei.
ALPAB susține că a verificat locurile de joacă și a demontat tot ce era periculos. Eu am insistat să facă o nouă verificare, astfel încât bucureștenii să fie în siguranță.
E adevărat că ALPAB a delimitat spațiile de joacă cu benzi, pentru a indica faptul că accesul e interzis. Dar benzile acelea se mai rup. Eu îi înțeleg pe oamenii care vor să își ducă copiii la locul de joacă.
Dar trebuie luate, în permanență, toate măsurile ca toată lumea să fie în siguranță. Chiar dacă asta înseamnă ca ALPAB să pună zilnic acele benzi sau să găsească o altă soluție pentru a limita accesul.
Oamenii trebuie informați, atfel încât să înțeleagă că acolo, în acele locuri de joacă, în starea actuală, copiii nu sunt în siguranță. Mie chiar așa mi se pare: că nu sunt în siguranță. Și că părinții ar trebui să aleagă alte locuri de joacă”, a precizat Anamaria Gram pentru Spotmedia.ro.
Nicușor Dan susține că blocajul e politic și acuză ANPC: „E noua bâtă politică a PSD!”
După o acțiune pe care a desfășurat-o marți dimineață în Delta Văcărești, primarul general Nicușor Dan a răspuns întrebărilor presei. Și s-a referit inclusiv la acțiunile ANPC, pe care o acuză că ar fi „noua bâtă politică a PSD” și că a închis parcurile fără rost.
„Este în mod evident un control politic.
Eu nu prea fac comentarii politice, dar de data asta este evident. Din toate locurile de joacă din Bucureşti s-au ales cele ale Primăriei Capitalei.
Eu merg cu fetiţa într-un loc de joacă din Sectorul 5 şi este mai rău decât cel al Primăriei Capitalei, de exemplu (...) ", a arătat edilul general într-o declaraţie acordată presei.
De fapt, Nicușor Dan n-a susținut clar că locurile de joacă ale ALPAB n-ar fi periculoase. A spus doar că ANPC - subordonată Ministerului Economiei, condus de Florin Spătaru (PSD) - le-a închis pe cele din administrarea sa, dar nu și pe cele din subordinea Primăriei Sectorului 5, condusă de Cristian Popescu Piedone, aflat în relații bune cu PSD.
De fapt, nu a prima oară când ANPC dispune închiderea unor locuri de joacă din parcurile ALPAB, din cauză că acestea ar fi periculoase pentru copii. A cerut astfel de măsuri și în martie 2020, când primar era încă Gabriela Firea. Dar până la urmă locurile de joacă tot nereparate au rămas.
Acum se vor repara, măcar în parte, astfel încât ALPAB să le poată redeschide. Nu știm, însă, cu siguranță, cât va dura asta.
Pentru moment, un lucru e cert: pe termen scurt, adică măcar până spre finalul verii care urmează, locurile de joacă din marile parcuri pe care Capitala le gestionează prin ALPAB rămân oficial închise. Așa că părinții vor fi nevoiți să găsească altele în care să îi ducă pe cei mici.