Întâlniri la frontieră: Povestea gemenilor despărţiţi de Covid, care au găsit o soluţie să se poată vedea și în pandemie

Întâlniri la frontieră: Povestea gemenilor despărţiţi de Covid, care au găsit o soluţie să se poată vedea și în pandemie

Ola şi Pontus Berglund sunt doi gemeni suedezi septuagenari care, deşi stau la jumătate de oră unul de celălalt, nu s-au mai vizitat de mai bine de un an.

Asta pentru că Pontus locuieşte în oraşul Stromstad din sud-vestul Suediei, în timp ce Ola trăieşte în Haleden, în sud-estul Norvegiei, unde l-a dus dragostea în urmă cu aproape 40 de ani. Din cauza pandemiei, nu au voie sa treacă graniţa.

Aşa că cei doi se întâlnesc în fiecare sâmbătă pe un pod care leagă Norvegia de Suedia, fiecare pe partea sa a frontierei.

ADVERTISING

Îşi aduc cu ei scaune de camping, termosuri, sandvişuri şi multă voie bună, scrie AFP News.

De balustrada podului prind steguleţe suedeze şi norvegiene.

"Nu avem voie să trecem graniţa. Trebuie să stau la o distanţă de un metru pe partea mea, iar el trebuie să stea mai în spate cu un metru pe partea sa. Practic, trebuie să existe o distanţă de doi metri între noi”, explică Ola.

La picioarele sale se află o linie albă, de o parte şi de alta a liniei stau scrise cuvintele "Norge", respectiv "Sverige".

ADVERTISING

Aşa şi-au sărbătorit, pe 20 aprilie, zilele de naştere, doi ani consecutivi. Luna trecută au împlinit 73 de ani.

"Este foarte ciudat, dar a devenit o nevoie stringentă, pentru că eram obişnuiţi să ne vedem în fiecare săptămână şi am vrut să continuăm să facem acest lucru. Pandemia nu ne-a împiedicat să ne vedem, iar pentru noi aceasta este o victorie" spune Pontus.

Au ratat doar trei întâlniri săptămânale, când nu li s-a permis accesul pe pod. În rest, fie viscol sau caniculă, nimic nu i-a putut opri.

ADVERTISING

Ola este fost infirmier şi îşi petrece acum timpul realizând decoruri pentru un teatru, iar Pontus este artist şi ornitolog amator.

Cei doi au devenit adevărate celebrităţi locale, unii oameni conducând câteva ore bune doar pentru a-i fotografia.

„Acest lucru nu este foarte important pentru noi. Important pentru noi este să putem fi împreună şi să vorbim despre ce vrem”, spune Ola.

Aceste întâlniri de la graniţă i-au adus uneori în poziţia de „contrabandişti”, ajutând, de pildă, într-o zi un căţel din Suedia să ajungă la noua sa familie din Norvegia. Aceasta este, de altfel, şi amintirea lor cea mai dragă din ultimul an.

Întrebat dacă îi este dor să îşi îmbrăţiseze fratele, Pontus, care este divorţat şi locuieşte singur, răspunde afirmativ.

"Uneori mă îmbrăţişez singur, din moment ce suntem identici”, glumeşte el.

Frontiera dintre Norvegia şi Suedia a rămas închisă în tot acest timp, indiferent de evoluţia pandemiei, spre nemulţumirea norvegienilor care au case de vacanţă în Suedia, unde viaţa este mai ieftină, potrivit sursei citate.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇