Înalta Curte va deconta magistraților costurile pentru ochelarii de vedere. Plafon maxim - 3.000 de lei

Înalta Curte va deconta magistraților costurile pentru ochelarii de vedere. Plafon maxim - 3.000 de lei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Salariaţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au activitate la echipamente cu monitor vor primi de la stat bani pentru a-şi cumpăra ochelari de vedere sau lentile de contact, pe baza prescripţiei medicului oftalmolog.

Sumele maxime acordate sunt 500 de lei pentru rame, 2.500 de lei pentru lentile de ochelari, însă vor fi decontate şi consultaţiile şi manopera necesare realizării ochelarilor.

Decizia a fost luată în baza Legii privind siguranţa şi securitatea în muncă, a Directivei Consiliului UE privind condiţiile minime de securitate şi sănătate pentru lucrul la monitor, a Statutului judecătorilor şi procurorilor şi a HG privind condiţiile de acordare, în mod gratuit, a asistenţei medicale, medicamentelor şi protezelor pentru unele categorii de personal din sistemul justiţiei.

ADVERTISING

Însă la mijloc este şi o hotărâre a Curții de Justiție a UE, prin care angajatorii sunt obligați să asigure ochelari de vedere salariaților care lucrează în fața unui monitor.

Ulterior acestei hotărâri din decembrie 2022, anul trecut judecătorul Daniela Stăncioi a dat în judecată statul pentru a-i deconta ochelarii și a câștigat procesul. Daniela Stăncoi este judecător la Curtea de Apel Bucureşti, acum detaşată ca purtător de cuvânt la Consiliul Superior al Magistraturii.

Aşa că acum instanţa supremă a luat decizia de deconta ochelarii, pentru a preîntâmpina un fenomen litigios şi pentru stingerea litigiilor aflate deja pe rolul instanţelor.

ADVERTISING

Iată condiţiile pentru decontarea ochelarilor, aşa cum au fost decise de ÎCCJ:

  • Decontarea în cazul preschimbării lentilelor necesare corecţiei vizuale se face la modificarea diagnosticului iniţial.
  • În cazul în care diagnosticul rămâne neschimbat, decontarea preschimbării ochelarilor de vedere se face o dată la 2 ani.
  • Dacă valoarea facturii este mai mică decât plafonul prevăzut, se decontează valoarea facturii
  • Dacă valoarea facturii este mai mare decât plafonul stabilit se decontează valoarea maximă.
  • Compartimentul de prevenire şi protecţie în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă ţine evidenţa angajaţilor care beneficiază de decontarea aparatelor de corecţie speciale în vederea respectării condiţiilor şi termenelor de preschimbare a acestora.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇