Ministerul Finanțelor a împrumutat aproape 2 miliarde de lei într-o zi

Ministerul Finanțelor a împrumutat aproape 2 miliarde de lei într-o zi

Ministerul Finanţelor a împrumutat în prima zi a lunii aprilie 1,93 miliarde de lei de la bănci, prin două licitaţii cu titluri de stat, la randamente de 6,01% şi 6,37% pe an.

În prima licitaţie, Finanţele au redeschis o emisiune de obligaţiuni tip benchmark scadentă în aprilie 2024 şi au împrumutat de la bănci suma de 1,02 miliarde de lei, peste valoarea programată de 400 de milioane de lei, la o dobândă anuală de 6,37%.

La licitaţie au participat şapte dealeri primari, adică cei care au cumpărat obligaţiunile, trimiţând oferte atât în cont propriu, cât şi în contul clienţilor persoane fizice şi juridice.

ADVERTISING

Volumul total al cererii a fost de 1,23 miliarde de lei, din care băncile au oferit în nume şi cont propriu 1,18 miliarde.

Din suma totală adjudecată, de 1,02 miliarde de lei, băncile au oferit în nume şi cont propriu 972,1 milioane de lei, şi 50,2 milioane în contul clienţilor.

La cea de-a doua licitaţie, Ministerul Finanţelor a redeschis o emisiune de titluri de stat de tipul certificate de trezorerie cu discount, scadentă în octombrie 2024 şi a împrumutat de la bănci suma de 917,4 milioane de lei, la o dobândă anuală de 6,01%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La licitaţie au participat şapte dealeri primari.

Volumul total al cererii a fost de 1,08 miliarde de lei, din care ofertele necompetitive au însumat 61 de milioane.

Din suma totală adjudecată, de 917,4 milioane de lei, băncile au oferit în nume şi cont propriu 846,5 milioane de lei, scrie Ziarul Financiar.

Datoria publică a României a ajuns la 782 miliarde de de lei (156 mld. euro), adică 49% din PIB-ul din ultimele patru trimestre pentru care există date.

Astfel, guvernele Ciolacu şi Ciucă, care au guvernat România în 2023, au adăugat 116 miliarde de lei (23 mld. euro) la datoria publică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇