Comisia Europeană, mecanism de alertă pentru România: Proiecțiile arată deteriorarea poziției nete de investiții în 4 scenarii

Comisia Europeană, mecanism de alertă pentru România: Proiecțiile arată deteriorarea poziției nete de investiții în 4 scenarii
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Comisia Europeană sugerează, într-un mecanism de alertă, că prioritatea principală a Guvernului României ar trebui să fie aceea de a urma ”un traseu credibil de consolidare fiscală” pentru a atenua riscurile la stabilitatea economiei.

Comisia a publicat luni, în cadrul mecanismului de alertă (ce identifică statele membre care se confruntă cu dezechilibre macroeconomice), bilanțul aprofundat pentru România.

În cadrul raportului, o veste proastă pentru Ministerul de Finanțe: Poziția internațională netă de investiții urmează să se deterioreze accentuat în următorii 10 ani.

ADVERTISING

Semnal de alarmă – 4 scenarii: poziția internațională netă de investiții se va deteriora semnificativ

În document se afirmă: Poziția internațională netă de investiții (NIIP) a României este proiectată să se deterioreze semnificativ într-o serie de scenarii, pe baza unor diferite presupuneri subiacente.

În proiecțiile de bază, care iau în considerare prognozele pentru anul 2025 ca punct de plecare, NIIP scade sub pragul prudențial estimat pentru a ajunge la aproape -70% din PIB la sfârșitul perioadei de prognoză.

Într-un scenariu optimist (Scenariul 1), o îmbunătățire de 2 puncte procentuale în balanța comercială și o scădere de 1 punct procentual în rata dobânzii la datorii în fiecare an față de presupunerile de bază implică totuși o înrăutățire ușoară a NIIP la sfârșitul perioadei de prognoză.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dacă balanța comercială se deteriorează în continuare și rata dobânzii la datorii crește în comparație cu presupunerile de bază, NIIP ar înregistra o deteriorare și ar atinge -100% din PIB în 2033 sub presupunerile unui scenariu pesimist (Scenariul 2).

Dacă presupunerile din Scenariul 2 sunt încă agravate de un sold mai mic al contului de capital, așa cum se întâmplă în Scenariul 3, NIIP ar putea scădea cu încă 10 puncte procentuale până în 2033.

Vulnerabilități legate de conturile externe și fiscale

Concluziile raportului:

ADVERTISING

”În ciuda unor îmbunătățiri, România se confruntă în continuare cu vulnerabilități legate de conturile sale externe și fiscale. Contul curent mare, deficitele guvernamentale mari și rata mare a inflației – toate acestea fiind peste nivelurile pre-pandemice – fac economia potențial vulnerabilă la șocuri.

S-au înregistrat unele progrese în reducerea deficitului contului curent în 2023, în principal datorită politicilor monetare și a consumului privat mai slab.”

Citeşte integral analiza Comisia Europeană – evaluare a echilibrelor României: Proiecțiile arată deteriorarea poziției nete de investiții în 4 scenarii pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇