Consiliul General al Capitalei a aprobat, vineri, majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi instituţiilor publice de interes local din Bucureşti.
Problema este că sindicaliştii nu sunt mullţumiţi şi spun că decizia dezavantajează salariaţii cu studii superioare.
Creşterea fondului de salarii va fi de până la 15%, pentru toate instituţiile subordonate Municipalităţii, au precizat reprezentanţii aparatului de specialitate în cadrul şedinţei CGMB.
Strict pentru angajaţii Primăriei, creşterea va avea o valoare totală de 6,4%. Însă această creştere nu se va regăsi egal la fiecare salariat.
Edilul general, Nicuşor Dan, a explicat de ce s-a avut în vederea acordarea unor creşteri mai mari pentru persoanele fără studii superioare.
"În linii mari, a fost o singură regulă, pentru toate instituţiile: bani mai puţini în plus către persoane cu studii superioare şi bani mai mulţi pentru persoane fără studii superioare, pentru că ei chiar au salarii mult mai mici decât ceea ce oferă piaţa în momentul de faţă", a spus primarul general.
Sindicalist: O bună parte sunt mărite salariile cu 50% şi restul cu 5%
Gherdan Dumitru, vicepreşedintele sindicatului Forum, spune că acest proiect "scoate din ecuaţie rubrica cu coeficienţii de ierarhizare".
"Acest proiect este similar cu cel din luna februarie. La vremea respectivă a avut loc o întâlnire unde au participat şi câţiva consilieri generali şi au avut loc nişte discuţii. Credeam noi că o să urmeze o punere la masă a părţilor: şi Executivul, şi reprezentanţi ai Consiliului General, cât şi oameni ai salariaţilor.
Nu a avut loc acest lucru. (…) Proiectul acesta, dacă se votează, creează o nedreptate, fiindcă o bună parte sunt mărite salariile cu 50% - şi este un gol destul de mare - şi restul cu 5%. Foarte mulţi salariaţi din PMB vor sări în zona venitului net de 8.000 de lei, moment în care se pierd nişte drepturi câştigate prin lege: nu se mai acordă indemnizaţia de hrană şi voucherele de vacanţă", a spus el.
Mircea Mureşan, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţie Bucureşti, a precizat că în luna februarie a avut loc o întâlnire în care sindicatele şi-au prezentat punctele de vedere, dar că acestea nu ar fi fost preluate în proiect. El a susţinut alocarea unor creşteri mai mari pentru angajaţii cu studii superioare.
"S-a venit cu acelaşi proiect, care din punctul nostru de vedere dezavantajează salariaţii cu studii superioare, în sensul că sunt funcţii de execuţie care vin peste funcţii care au o anumită responsabilitate", a spus el.