În țara oamenilor care nu citesc, amenzi de 1,2 milioane de euro pentru companii de pe piața de carte

În țara oamenilor care nu citesc, amenzi de 1,2 milioane de euro pentru companii de pe piața de carte

După ce că România are cea mai scăzută pondere în UE a cititorilor de cărți, iată că acum Consiliul Concurenţei a dat amenzi usturătoare pentru 6 companii de pe piaţa de carte, pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială.

Valoarea totală a amenzilor este de 5,967 milioane de lei, adică 1,2 milioane euro.

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • Curtea Veche Publishing S.R.L. - 422.220,85 lei
  • Nemira Publishing House S.R.L. - 324.636,37 lei
  • Humanitas S.A. - 365.718,84 lei
  • Publica Com S.R.L. - 174.677,34 lei
  • Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărtureşti) - 3.982.290,66 lei
  • Librăriile Humanitas S.A. - 582.362,94 lei
  • Asociaţia Editorilor Din România - 115.696,04 lei
ADVERTISING

Autoritatea de concurenţă a constatat, în urma unei investigaţii, că cele şase companii împreună cu asociaţia de profil din domeniu şi-au coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020.

Bookster achiziţiona cărţi de la edituri şi librării, care apoi erau puse la dispoziţia abonaţilor în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor.

Editurile şi librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER, au considerat că activităţile desfăşurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice şi că aceasta nu respecta regulile de pe piaţa furnizării de carte şi nu plăteşte suficient pentru drepturile de autor.

ADVERTISING

”Noi nu ne putem pronunţa asupra domeniului de aplicabilitate al altor legi, dar toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurentei. Editurile şi librăriile trebuiau să acţioneze doar prin mijloace legale pentru a-şi atinge obiectivele”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Investigaţia a fost declanşată ca urmare plângerii înaintate de Asociaţia Educaţie pentru Toti Copiii, în calitate de deţinătoare a bibliotecii Bookster.

Drept la replică Bookster

Bookster Experience SRL precizează într-un drept la replică transmis Spotmedia.ro, că nu are nicio legătură cu plângerea împotriva editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței.

ADVERTISING

Iată întregul comunicat:

”Bookster Experience SRL ("Bookster" sau "noi"), companie parte a grupului OCTRA, este o societate care acționează ca intermediar între biblioteci și oamenii care iubesc lectura. Nu avem astăzi nicio legătură cu Asociația Educație pentru Toți Copiii. Noi am cumpărat brandul acum aproximativ 4 ani.

Drept urmare, nu avem nicio legătură cu plângerea împotriva editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței. Datorită modelului nostru inovator și conform cadrului legal, zi de zi, angajații din companii din toată România fac din citit un obicei îndrăgit. Noi ne dorim o colaborare foarte bună și corectă cu toți jucătorii din piața de carte din România.

Astăzi Bookster oferă colaboratorilor și angajaților entităților care utilizează serviciile sale acces la cărțile oferite spre împrumut de bibliotecile cu care Bookster colaborează. Prin intermediul platformei sale online, Bookster permite bibliotecilor să-și împrumute cărțile angajaților din companiile colaboratoare, asigurând promovarea, livrarea și returul acestora.

Bookster nu este o bibliotecă și nu este implicat în niciun fel în activitatea de împrumut de cărți, aceasta fiind desfășurată integral de bibliotecile cu care cooperăm. Bibliotecile sunt cele care stabilesc termenii și condițiile pentru împrumutul de cărți. Platforma noastră online doar conectează bibliotecile cu persoanele care doresc să acceseze opere literare.

Similar platformelor dedicate altor bunuri și servicii, cum ar fi E-Bay, Amazon Marketplace etc., oferim bibliotecilor spațiul digital pentru a-și expune colecțiile de opere literare, într-un mod organizat și vizibil, ușor accesibil potențialilor cititori – similar unui catalog online”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇